Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Stadsmur, Bell och Drum Tower besök i Xian

13 augusati

Vaknar tidigt och duschar innan jag dricker lite påskaffe, sen beställer en taxi de 25 km som det är in till Xian.

Vägen är gigantisk stor och trafiken verkar aldrig ta slut, hela tiden nya bilar från alla håll.

Det tar nästan en och en halv timma innan jag kan kliva av framför en av de 18 portar varav åtta sdom leder in och ut genom stadsmuren. Varje port har tre torn.

Stadsmuren,Chengqiang i Xian är gigantisk stor, lång hög och tjock. Hela muren är knappt 14 km lång, ungefär 12m hög och är 12-14m bred längst upp medan den längst ned är mellan 15-18 m.

Utanför muren finns en vallgrav som går runt hela muren och är 20´-22 m bred och drygt 7 m djup med en strandkant på cirka 2 m.

Tangdynastin (618-907) var de första som byggde stadsmur runt Xian, sen har flera dynastier fortsatt och den senaste var år 1568 då stadsmuren gick från en jordmur och istället förstärktes helt med tegel.

Imponerande bygge hur som helst. På muren kryllar folk och blandas med cyklister.

Att vara på muren ger en verkligen en känsla av att vara tillbaka i det gamla Kina. På muren finns idag kanoner, lanternor och unga män som är klädda i forntida soldatkläder som patrullerar muren., V

Värmen är hemsk och jag känner att skjortan är alldeles klibbig och det verkar bli värre ju längre dagen fortskrider.

Efter att jag vandrat några km eller så på muren går jag ner till museet som ligger under och tittar på hur det såg ut på dynastiernas tid.

Sen ut på stan och skall med hjälp av Maps.me leta upp Bell och Drum tower som också är attraktioner i Xian.

The Drum Tower har fått sitt namn efter den enorma trumman som finns i byggnaden. På denna trumma slogs det i skymningen varje dag för att markera dagens slut. På motsvarande sätt slogs det på klockan i klocktornet varje gryning.

I trumtornet finns åtskilliga trummor utställda, en del flera tusen år gamla.

The Bell Tower ligger två hundra meter bort och för att ta sig dit måste man passera fler gångar under gatorna. Det ligger mitt i centrum av Xian.

Tornet byggdes 1384 av kejsaren Zhu Yuanzhang som ett sätt att dominera den omgivande landsbygden och ge tidig varning om attack av rivaliserande härskare.

Dessa två torn kan man säga är tvillingtorn då de ser likadana ut åtminstone på avstånd

Efter dessa kulturella besök går jag sakta genom smågatorna och in i en bazar som verkar ha allt och lite till.

Det är trångt och utbytet som finns är massivt. Sen kommer jag ut och in i en annan del, en muslimsk mathandels gata där det kokas, syltas, stek och grillas i parti och minut.

Sen letar jag upp ett litet mera lyxigt café och beställer en cappucino, go kaka och en kall öl innan jag tar ven taxi tillbaka till hotellet ni Xianyang.

Vi hörs senare när jag tagit mig ut ur dessa städer som ligger tätt intill varandra. Hur det skall gå till vet bara gudarna och jag har redan ont i magen för uppdraget, men det löser sig

Ha det bra, för det har jag

Vi hörs

// P-G

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer