Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Tar mig söderut mot Hanshong och cykelbärning

14-15 Augusti

Jag lämnar mitt hotell runt tio tiden och drar söderut. Min Maps.me är laddad för först skall jag genom Xianyang och det är en par mil innan jag når lite mera lugnare vägar.

Det går förvånansvärt bra att ta sig genom miljonstaden och ut på lugnare vidder.

Tyvärr så är inte Maps.me så snabb på uppdateringar så den väg jag fått beskrivet tar helt enkelt slut och ett plåtstaket stoppar mig tillfället.

Kan lirka upp plåtdörrern och ta mig genom.

Sen nästa problem. Vägen slutar mer eller mindre och en ny stor har de byggt lite på sidan om och ta sig dir blir att cykla på grusväg och genom majsfält, småbyar och ännu mera vägändringar innan jag efter 45 km har kommit tillbaka på G108 mot Hanshong

Landskapet här i denna region är helt annorlunda än iXinjiang. Mycket mera grönt och jordbruksodlingar. Mera fröjd för ögat.

Långtradarna, de flesta röda verkar vara den trafikyrkesgrupp som är villig att ta störst risker, flera gånger idag såg jag incidenter till olyckor, en långtradare framför mig fick tvärnita då en annan chansade att hitta korsa vägen.

Det tjöt ur däcken och röken låg tät.

Vädret är fortfarande varmt och fuktigt, 37-39 C och det sliter Går åt massvis med vatten.

Någon mil innan Zhouzhi stod en av dessa efter vägren med hela hytten intryckt och det satt folk i hytten.

Vid sex tiden på kvällen cyklar jag in i Zhouzhi som verkar folktom men jag hittar en liten bar där jag får i mig hemgjorda nudlar och nått köttliknande samt en halvljummen öl. Smakar otroligt gott.

Ägarna med mamma som tillagades och serverade mig ett jättegod middag i Zhouzhi

Sen drar jag vidare mot Mazhaoi och försöker leta upp en tältplats lite på sidan av vägen. Nu verkar folk ha vaknat, verkar som de firar nått.

Folk och stånd på båda sidor av vägen och alla verkar uppspelta.

På väg ut ur Zhouzhi

Lättare sagt än gjort men vid åtta tiden efter en liten byväg med massor av odlingar på båda sidor hittar jag ett litet hål under några odlingsträd och jag sätter upp tältet så snabbt det går.

Klockan 21 ligger jag nerbäddad i min “Liner”, sovsäck inte att tänka på i denna värme, inte en grad under 30.

En annan sak som slagit mig sedan jag kom till Xianyang och Xian är att antalet poliskontroller minskat avsevärt. Nu kan man ta sig in på en bensinstation utan att först vänta på att bommarna skall dras undan.

Inte heller ser man butiksanställda med skyddsvästar som var vanligt iXinjiang region. Givetvis finns det poliser men känslan av att vara totalövervakad har minskat drastiskt.

I området jag är i nu syns de knappast till. Det går åt rätt håll

Imorgon blir det klättring över och mellan bergen

Somnar innan jag vet ordet av

Vi hörs

// P-G

15 Augusti

Vaknar av högljudda röster från vägen och klockan är bara strax före sex. Det är några äldre män vid vägen som pratar och en av dem plockar majs rens och en del av dem ligger nära mitt tält.

Jag kommer iväg ganska fort och har duggregn över mig. När jag kommer ut på väg G108 ser man tydligt att det platta landskap jag tidigare haft är ett minne blott. Bergen tornar upp sig framför mig och jag är inter direkt besviken.

Ökenlandskap har jag fått nog av. Heller lite svett och tårar av klättring av tråkigt ökenlandskap som är helt dött och fritt från vyer.

När jag nått över den första lilla bergshöjden kommer belöningen, nedanför mig ligger en sjö eller stor flod och öar mitt i. På båda sidor gröna och trädbevuxna berg. Helt magiskt, liknar vägarna i Norge.

25 minuter senare blir det stopp och en stor grind blockerar vägen framför mig. På båda sidor står det bilar och det visar sig att längre fram har ett stort ras blockerat vägen och mera ras är att vänta.

Det alternativ som finns, om jag nu inte skall cykla tillbaka till Zhouzhi och byta väg vilket gör att det blir drygt 100 km extra är att plocka av alla väskor och bära dem och cykeln över berget.

Det finns en trappväg upp och den verkar vara flitigt använd just nu. Folk kommer med ryggsäckar, påsar och allt annat och de bärs både uppför och utför.

Stigen med trappor upp till toppen är 1,5 km och det tar mig tre timmar av svett att bra först väskor i tre hundra meter, sen hämta cykeln och väskor igen o.s.v ända till toppen.

Under vägen upp möter jag säkert över 100 personer och de tittar på mig som om jag vore en galning, är benägen att hålla med.

Jag kommer till slut upp och då har jag bara utför istället, sen serpentinväg 6-7 km.¨

Landskapet är mer än bedårande. Floden Heihe rinner nedanför och jag har nu den som följeslagare resten av dagen.

Äntligen vad jag väntat på dessa vackra vyer, kan ej beskriva hur otroligt vackert det är och nästan ingen trafik heller.

Den ena vyn vackrare än den andra och kan inte bli mera likt än vägarna som slingar runt fjordarna i Norge.

Fort går det inte, har en medelfart av cirka 14, kanske 15 km som bäst.

När jag kommer fram till Chenche, en liten pittoresk by efter floden stannar jag till för lunch innan jag drar vidare, Idag blir det inga 100 km, tror att det får räcka med 65.

I Dengzhanwozi, en by som ligger vid sidan av vägen på andra sidan Heihe floden men en liten bro leder över får bli mitt stopp just nu.

Har fått punka så brons mur får bli cykelstöd. Efter byte drar jag iväg och har bestämt att Shaliangzi får bli mitt slutmål ikväll.

Shaliangzi har ett stort turistcentrum då området ingår i Heihe nationalparksområde. Skyltar efter vägen talar om detta med jämna mellanrum.

Jag kommer fram dit cirka kl. 19 och tar ens sväng runt området som består av några hus, ett turistcentrum, ett hotell, en restaurang samt några andra byggnader som förmodligen är flitigt använda under högsäsongen.

Skyltar inom området talar om att detta är en vandringsled och klättringsområde. Jag tar friheten och slår upp mitt tält utanför en byggnad som verkar helt stängd då stolar och bord står staplade på varandra.

Har bara 100 meter till restaurangen som jag tänker utnyttja

Denna dag har varit svettig med all möda har varit värt detta. Helt makalösa vyer, fågelkvitter, ekorrar, fjärilar, gula, gröna och stora svarta som jag aldrig sett tidigare.

Kommer att sova gott i natt.

Vi hörs från mera skön cykling förrän är det inte slut

Ha det bra för det har jag

// P-G

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

pgfah
pgfah 18/8-18

Behövs Pinkod

Kristin 16/8-18

Skönt att du slapp öknen. Samt all övervakning. Varför var de så nitiska förut? Finns det militära anläggningar där eller liknande?

Brita 15/8-18

Nu har vi kontakt här p-g. Cykla lugnt.