Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Bedårande landskap och mycket klättring, samt en olycka som

16 Augusti

Har sovit gott och efter nerpackning av tält och annan utrustning tar jag mig till hotellets matsal för frukost.

Tar också med mig två slangar som behöver lagas och jag hade i går kväll sett att de hade ett handfat med plugg så jag kan checka var hålen är.

Det fungerar bra och frukosten består av någon sorts gröt på ris, syrande grönsakerna bröd och två kokta ägg. Ganska bra start p0å dagen.

Sen iväg mot Hanzhong men delmålet blir mycket tidigare.

Det startar som det slutade igår eftermiddag, urskön väg att cykla men idag det tillägget att det bär uppför hela tiden.

Ett litet stopp i en landsortsby efter drygt 10 km för lite hett vatten, Nescafé påsar har jag i själv.

En liten hund kommer fram och möter mig när jag parkerat cykeln utanför ett litet Cafe.

Tack och lov är trafiken sparsam men fort går det inte, 8–10 km som medel.

Det är inga våldsamma backar med de ör många och värmen börjar stiga runt elva tiden.

Efter cirka 15 km kommer en skylt jag sett mera frekvent hemma i Europa, varning för brant stigning. Det är en serpentinväg som är helt omsluten av skog och vackra träd.

Vägen är så kurvig och smal att det finns skyltar efter vägen som uppmanar bilister att tuta i svängarna, och det gör de som oftast. 22 km från start får jag punka, styr cykeln cirka 2 km innan jag hittar en lämplig plats att byta.

Tar en halv timme med att packa av väskor, bort med hjul, däck och slang, på med ny och sen packa tillbaka allt igen. Klättringen fortsätter ytterligare 8 km innan jag via en lång tunnel når toppen.

En liten återhämtning och sen drar jag utför. Bruna tavlor med vit text, som betyder nåt lokalt intresse av vörde dyker upp med jämna mellanrum, Foping National Park och bilder visar på apor och pandor.

Till detta centra har jag cirka 11 km. Det går hiskeligt fort utför och jag får bromsa mestadels hela vägen men vägarna ör utmärkta så inget händer.

Foping National Scentific park ståtar med stora skylar på vänster sida av vägen och en stor buss står vid infarten.

Att det är en park som eventuellt hyser apor och pandor påminner stora skyltar mig om.

Parkerar cykeln och går för att leta efter nått ställe att äta på och en liten bar finns alldeles innanför grinden.

Beställer in en rätt med smala nudlar och syrade grönsaker, sen en kinesisk hamburgare bestående av smaklöst bröd fylld med mald kött.

Det blir inget besök i parken då de inte kan förklara vad jag får för det’ 60 RMB (Yuan) som inträdet kostar och dessutom är klockan över halv fyra!!! Och jag har bara hunnit 42 km.

Att jag är i Pandans rike går ej att ta miste på.

Jag fortsätter sen med mycket klätt cykling förbi några mindre byar och kommer så småningom fram till Changjiaoba som verkar vara en liten större stad som ligger vid älven Jiaoxi. Här kan jag nog köpa extra slangar.

Cyklar över en av alla broar och frågar en man i en verkstadsshop och han visar mig och pekar på en byggnad på andra sidan älven. Han lovar att se över min cykeln och jag traskar bort till en liten cykelaffär.

Ser att det finns kartonger med cykelslangar och ser även att 26 tum finns på hyllan. Jag visar honom min slang och han letar och säger sedan på barsk röst…

- Meiyou flera gånger

Det betyder NEJ på kinesiska. Jag pekar på kartongen och säger att det är ju 26 tum och han fortsätter…

- Meiyouflera gånger igen. Inser att det blir inget köp. Varför det är en gåta.

Går tillbaka och hämtar cykeln och fortsätter söderut fast nu på den andra sidan av Jiaoxi älven och tar mig över via en annan bro, en gångbro.

Mitt på bron ställer jag cykeln mot räcket och skall göra ett fotoarrangemang med cykel, Jiaoxi älven och Lillkenta. Sittande på räcket.  

Det slutar med katastrof. Lillkenta ramlar ner mot älven och landar på några stena som finns alldeles under.

Jag får panik, Lillkenta har ramlat men han ser oskadad ut.

Tar mig över bron och parkerar cyklen och klättrar tre meter ner mot älvkanten och vadar med hjälp av en påk och hopp mellan sten över till bropelaren och där Lillkenta ligger orörlig.

Ingen fara han är hel, bara lite omtöcknad och jag ör överlycklig att få återse honom i full vigör

Samma väg tillbaka med nyfikna människor på bron och vid gatan som undrar givetvis vem i helsike jag är och vad jag gör ute i älven. Visar upp Lillkenta och ler och får leende tillbaks.

Fortsätter sen resan söderut och passerar ett antal småsamhällen innan jag vid åttatiden och efter drygt 80 km kan slå upp mott tält vid en kombinerad rastplats och WC.

Det finns några gröna ytor bakom rastplatsens takförseeda rastbord. Det är nu mörkt ute men det går ändå bra att säta upp tältet, har nu gjort det ett antal gånger så vanan finns liktsom.

Strax efter 21 har jag också hunnit med att äta pasta och en stor, rökt ock kryddig korv och avslutar med kaffe och en liten ”jamare”

Dagens Distans; 78,2

Maxfart; 57,9 km/h

Medelfart; 13,6 km/h

Färdtid; 5.45 t.m

Vi hörs senare

// P-G  

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer