Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Sammanfattning efter 1 månad i Kina

Den 25 Juli korsade jag gränsen till Kina från Kyrgistan i Irkeshtam och trots alla varningar om kontroller så verkade första delen helt OK.

Kan tänka mig att det på många gränskontroller i USA är likadant.

Men sen, börjar det tråkiga, poliser som skall kolla allt, övervakning, fotografering, eskortering och sen avvisning till Urumqi från var jag fick starta om.

Sen är det ju ett gigantiskt problem att ingen och jag menar verkligen de, kan engelska. Inte på banker, inte på internationella hotell o.s.v.

Att sedan hitta ett hotell som kan ta emot turister från andra länder är också ett problem, förstå inte riktigt varför men min gissning är att kinesiska staten ej vill ha turister som reser på egen hand.

De önskar istället turister som guidas av kineser och på så vis kan man lättare kontrollera vad turisterna får se och inte se.

Under den månad jag nu cyklat i Kina har jag bara mött två utlänningar, en I Xian och han var från Ukraina och den andra i Hanzhong, Marten från USA dom också cyklar i Kina.

Jag bortser från alla utlänningar jag träffade i Kashgar på hostelet och givetvis mina nya vännner från N.Z, Rhys och Diane.

Annars helt tomt. Bara två gånger har jag mött touring cyklister och båda gångerna var de från Kina.

Kina kan vara både torrt och tråkigt men också väldigt, väldigt vackert såsom vägen mellan Mazhaoi och Hanzhong.

Vissa sträckor helt obeskrivligt vackert och liknar vägarna i Norge Maten i Kina är både god, nyttig och i de flesta fall billig.

Att den är nyttig kan väl min viktnedgång om 7 kilo vittna om. ( ja inte allt, en del får jag väl tillskriva cyklingen)

Vägde mig i Nanchong och vågen visade på 74,2 kg.!!

Vägarna är mycket bra och trafiken likaså, trots att alla skall signalera i tid och otid.

De som är värst är långtradarna som verkar alltid ha bråttom. Språket, det är inte lätt att veta vad skyltarna efter vägen säger.

Det är bara i de större städerna som skyltarna har engelskt namn. Kineserna är som oftast vänliga, nyfikna på gränsen till oförskämt nyfikna.

Har blivit bjuden på mat flera gånger och på många bensinstationer blir jag också erbjuden kallt flaskvatten.

Kineserna i allmänhet verkar gilla att det finns sådana galningar som jag som cyklar genom deras lilla by och äter mat på deras lokala bar.

Internet fungerar ganska bra, fast hastigheten kunde ju vara bättre.

Förutsätter att du har en VPN tunnelklient nerladdad i datorn och mobilen annars är Internet inte mycket att ha. Facebook, Google m.fl. är blockerade av Kinesiska myndigheter men Express VPN löser det problemet nästan 100 %-igt.

Jag vet inte om jag skulle göra om cykelresan ensam en gång till, det är nog bättre om man är i en grupp som kanske också är guidad och godkänd av Kinesiska staten.

Om cirka dryga tre veckor kommer jag att korsa gränsen mot Vietnam och om det landet har jag bara hört positiva saker från andra cyklister.

Kartan visar i stora drag den rutt jag haft, ej inkluderat flygresan till Urumqi via Korla och ner till Xian

HA DET BRA FÖR DET HAR JAG TROTS ALLT STRUL

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer