Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Strul och tolkningsproblem av Visum I Hekou

16 september

När man skall planera en rutt i KINA, eller köpa en resebiljett måste man vara medveten om att den plats eller ort man avser är den rätta.

HEKOU finns på fem (5) platser i Kina. Väljer man fel och sätter sig på en buss är det inte skojigt om man har valt fel ort, kan jag tänka. Tack och lov har det inte inträffat mig ännu.

När jag nu satt på bussen innan avfärd och matade in Hekou i Maps.me ser jag att ruttdragningen går norrut, mot Sichuan och inte Yunnan som är mitt mål.

Man kan aldrig vara säker att biljett säljaren och jag har samma mål. Det blir att kolla med busservice killen och fråga om denna Hekou är på gränsen mot Vietnam

Han nickar jakande och säger något till mig som jag uppfattar som Vietnam så pulsen gick ner till normal läge igen.

När jag sen sätter mig på plats längst upp och fram i tvåvåningsbussen kommer jag ihåg att ”biljett kontrollörskan” bad om 30 yuan extra för byte av en buss från Mengzi som kunde ta min cykel och Mengzi ligger i min ruttväg mot Vietnam.

Så kan en situation uppstå då de verbala kommunikationerna inte alltid är så tydliga.

Bussen är en ganska lyxig sådan och i två våningar och jag har bra utsikt från min plats längst fram.

Så fort vi startat tar jag fram mobilen och mina hörlurar och fortsätter att lyssna på Anders De La Mottes Ultimatum som jag började att lyssna på för någon dag sedan.

En halvtimme går och sen har jag ”fadat” in i en behövlig vila.

Jag vaknar strax innan bussen gör ett uppehåll för oalettbesök och matintag.

Byte av buss i Mengzi gick väldigt bra.

Den chaufför som skulle köra den andra bussen kom och hämtade mig och tog mig genom biljettkontrollen där jag fick lämna över mitt pass till biljettkontrollörskan för att få en ny biljett och sen genom säkerhetskontrollen som också gick bra.

Bussen som jag nu skall hoppa på är avsevärt mindre så jag får ta cykeln in i bussen och ställa den längst med de fyra sittplatserna längst bak i bussen.

Strax efter ett lämnar vi Mengzi och drar mot Hekou som är sista Kinesiska utpost innan Lao Cai på den Vietnamesiska sidan.

Jag fortsätter att lyssna på Anders De La Motta men även nu faller jag in i sömn efter några kapitel och vaknar upp några mil innan Hekou.

När vi nästan är framme blir det ett stopp för ID, pass och viseringskontroll. En polisman i grågröna kläder kommer och hämtar in våra ID handlingar och jag har inga tankar på att det inte skall gå bra.

Efter cirka tio minuter kommer chauffören och ber mig följa med in till polisbyggnaden som är en stor kur med fönster mot vägen.

Får reda på att mitt Visum har problem och en kvinnlig polis visar upp mobilen med översättnings Appen där det står på engelska…

- Your VISUM has expired!!

och så pekar hon i mitt VISUM längst upp och på raden där det står 31 May – 31 Aug, Issue Date – Expiry Date och menar att 31 august var den sista dag jag hade godkänt VISUM för vistelse Kina.

Givetvis protesterar jag och pekar på raden under där det står 060, Duration of Stay och jag förklarar att de datum hon pekar på är att det är under denna tid jag måste ha gjort min entré in i Kina.

Efter detta datum är mitt VISUM ogiltigt, och att mina 60 dagar börjar gälla från och med den dag jag går genom passkontrollen och pekar sedan på den röda stämpeln på motsvarande sida som visat 25 July

Hon skakar på huvudet och menar att jag har fel. Medan vi diskuterar vad dessa datum har för betydelse tar en manlig polisofficer över och går i väg med passet.

Jag förklarar också för den kvinnliga polisen att mellan 31 May och 31 Aug är det minst 90 dagar och jag säger sen åt henne ….

- Please consider about what Duration 060 days means! and compare with the other dates

Hon fortsätter att skaka på huvudet och tänker inte släppa iväg mig med bussen som nu stått och väntat i drygt 20 minuter.

Den manliga polisofficeren säger inte mycket utan mest knappar in något i i mobilen.

Det är helt enkelt så att de inte har tillräckligt med kunskap om vad de olika avsnitten i VISUMET betyder.

Jag försöker på nytt förklara det ologiska med att jag har ett VISUM för 60 dagars vistelse i Kina men att de hakar upp sig på det andra datumet som har 92 dagar.

Fortfarande menar hon att jag har fel. En annan tjej som följt med från bussen lägger sig i diskussion och även hon menar att jag har fel.

Nu börjar undertecknad bli både arg och förbannad och säger till att jag vill ….

- I would like to talk to your superior officer, right now

Fem minuter går utan att nått händer men sedan kommer den manliga polisen tillbaka och lämnar över passet till mig och säger…

- Your VISA is OK, you can go.

Det är sådana händelser som gör att jag vill lämna Kina i förtid, man är nästan helt utlämnad åt deras okunnighet och godtycke och jag förväntar mig mera av personer som skall kontrollera Pass och Visum än detta.

Vi hoppar in i bussen och två km senare stannar den på en liten oansenlig busstation cirka 5 km från Hekou.

Får hjälp av busschauffören att ta ut cykeln från bussen och sen monterar jag alla väskor och cyklar sedan sydväst efter Honghe eller Röda floden som namnet betyder in mot stans centrum.

Ett hotell med namnet Jin Di Commercial Hotel ligger efter cykelvägen och jag ber om två nätter med också om option för ytterligare en natt beroende på när vietnamesiska immigrationsmyndigheten har behandlat klart min E-Visa ansökan.

Det är bara att vänta, har några dagar till att vara i Kina innan giltighetstiden går ut!!!

Vi syns och hörs från ett Vietnam som troligen är mera turistvänlig än grannen i norr

När Ni läser detta är jag fortfarande kvar i Hekou och väntar på svar (20180918)

//P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer