Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Hanoi nästa

25/9

Jag startar relativt tidigt, 20 minuter i sju och tar av åt vänster när jag kommer ut på vägen och sen är det i princip raka spåret genom alla städer efter vägen, Viet Tri, Tien Tang, Vinh Yen, Thach Loi och ett antal till som jag inte har en aning om vad de heter.

Värmen är fortfarande ett problem och det går åt mycket vatten och även ett antal stopp där jag ser att skugga finns.

Efter vägen finns det alltid ett antal små platser som oftast är uppbyggda som stora parasoller eller s.k. garden tält. Här finns det nästan alltid vatten, läsk, öl och ibland några hinkar med is.

Strax efter en rondell hittar jag just en sådan plats och stannar. Blir välkomnad av några som redan sitter där och jag sätter mig på en låg plaststol vid ett av borden.

’Köper två burkar Red Bull och får ett glas med iskross. Inbillar mig att de tycker att det är roligt med en cykelturist som inte är inhemsk för de skall prata och kommentera, peka på cykeln och fråga vart jag kommer från.

Vid bordet där de säljer läsk och tilltugg ser jag en typisk grön halvrund hatt som jag tar på mig och nu bryter jublet ut, de skrattar och pekar och ber mig också ta på mig en annan typisk vietnamesisk hatt, en sådan som är gjord av bambu och kallas för Chino Coolie.

Nu blir jublet ännu högre och dessutom vill nu ägarinnan till denna svala plats ha en kram av mig och det blir dessutom en fotosession. Inte säger jag nej utan ger henne en kram och får en tillbaka som känns äkta.

Fortsätter efter någon halvtimme efter vägen som är platt och tråkig. Vid halv elva tiden cyklar jag in i ett litet samhälle och käkar lite lunch. Det blir det vanliga, nudelsoppa, köttbitar och grönsaker.

Strax före Tien Tang kör en skooter förare upp bredvid mig och vill snacka. Det funkar ganska bra och jag till och med får lite draghjälp av honom in till samhället. Stannar här vid en kiosk mitt i stan och pustar ut.

Härifrån in till Hanoi är det drygt 20 km och jag beräknar at vara framme i den vietnamesiska huvud-staden vid två tiden.

Ju närmare jag kommer desto tätare och livligare blir trafiken. Scootrarna är i tusentals och är som myror runt sin stack, de finns och är överallt. Här i Vietnam så är elscootrar inte alls lika vanliga som i Kina.

Innan jag letar upp ett hotell stannar jag till vid ett Cafe, Highlands Coffee som liknar Sturbucks Coffee och tar mig en mellan kaffe och en söt men gokaka.

Sen iväg några km till och ser att jag tagit fel fil och kommer på andra sidan vägen och att ta sig över utan att behöva cykla flera km till och vända blev en liten pulshöjare men jag lyckades och fem minuter senare svänger jag runt en vägdelare mot ett hotell med namnet Seoul Hotel.

Inga problem att få ett rum, receptionisten, eller kanske ägarinnan kan snacka anglosaxiska så att vi förstår varandra.

Jag får väja mellan ett fem dollar billigare rum eller dyrare beroende på om jag vill sova lugnt eller ej.

- I take the room with the more expensive price sager jag

- Floor no 2 or 3? Frågar hon med ett leende.

- Number two is OK.

Femton minuter senare är jag på mitt rum och hittar ganska snart CNN på TV, kanal 67. BBC finns på kanal 66 så nyheter lär jag få i parti och minut.

Sängen är hård men bred, täcket liknar mest ett tjockt lakan, två stora kuddar och en sänggavel som också är klädd i tjockt tyg.

Det finns ett skrivbord vid fönstret och en liten kyl med kalla drycker. Badrummet och duschen är liten men fräsch och givetvis finns en airkonditionsanläggning som jag startar omgående.

Resten av eftermiddagen mest lite uppackning och en omgivningsutforskning.

I morrn skall jag leta upp en cykelaffär som kan sälja mig ett nytt 26’ däck och jag har också tänkt leta upp en båttur i Ha Long bukten.

Dagens Distans: 85,9 km

Färdtid: 05.24 t.m.

Total tid: 08.20 t.m.

Maxfart: 33 km/h

Medelfart: 15,1 km/h

Max temp: 45 CX C

Medel temp: 36, 1 C

Lägsta temp: 31 C

Vi hörs i morgon

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer