Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Ha Long Bay

27/9

Jag vaknar innan väckaren ringer och ställer mig i duschen. Vattenkokaren har jag startat och det blir en kopp kaffe innan jag ställer mig på gatan och letar efter en Grab Guy med grön hjälm.

Visar honom pappret som resebyråtjejen skrev åt mig med adressen vart de skall plocka upp mig för resan till Ha Long.

Klockan är tjugo minuter i sju och jag borde vara framme i tid kan tyckas. Halv åtta till kvart i åtta skall jag vara vid mötesplatsen i Hanois gamla kvarter,Hoan Kiem

Trafiken är i rusning så det går inte fort och scooterkillen pendlar mellan körfälten och byter gator så att jag är helt borta.

Strax före halv åtta står jag utanför Hanois opera hus som det står på pappret, bland annat. Det står en massa andra saker också som jag ej kan tyda.

Jag fick resebyråtjejens telefonnummer som jag ringer och säger att jag är på plats. Jag hör hur hon suckar och det är inte utanför ’opera huset jag skulle ha stannar utan utanför deras kontor. Det är just det som står på de andra raderna som jag ej kunde tolka men som scootert killen skulle ha begripit enligt tjejken-.

Det blir att leta upp en ny scooterkille och be honom ta mig till ViaTravel och Dragon tour kontoret.

Tio minuter senare står jag utanför kontoret och det står flera resenärer där också. En kille kommer fram och frågar om jag är faabring och visar upp mobilen med en lista där jag kan se mitt namn och jag svarar…’

- Yes, thats me.

Han ber mig vänta på andra sidan trottoaren och jag har också tur att det kommer fram en kvinna med en korg som innehåller bröd med någon fyllning och hon frågar samtidigt om jag vill ha kaffe.

Hinner på i mig allt innan bussen kommer och jag får hoppa ombord med de andra. Just nu regnar det inte men någon sol lär det inte bli på ett bra tag.

Himlen är helt gråtät., men det är varmt, 26-27 grader och fukten gör att man blir blöt så fort man rör på sig.

Ha Long bukten ligger norr om Haiphong, cirka 170 km nordväst Hanoi. Resan genom stan tar tid, extra lång tid säger guiden på bruten engelska.

Deras president, Tran Dai Quang har nyss avlidit och de har stängt två eller tre stora gator genom Hanoi vilket gör att trafiken som i vanliga fall är livlig nu är kaotisk och dessutom har regnet börjat vräka ner så av bara den orsaken står trafiken ofta helt still.

Guiden säger att vi nog inte kommer att vara tillbaka i Hanoi förrän efter kl. 22 på kvällen istället för halv nio.

Resan går sakta och trafiken är långsam men det går framåt. Efter halva tiden stannar bussen till vid en servicestation där även resenärerna kan få service i form av mat, godis och toabesök. Han säger att vi stannar bara i femton minuter istället för 35 för att försöka ta igen tid.

Strax före tolv svänger bussen av åt höger och kör över mot en liten ö där hamnen för Ha Long bay båtarna ligger. Det är ett ganska stort komplex med service centra, turistinfo och en stor affär där man kan köpa både det en och andra.

Just idag säljs det tunna regnöverdrag med huva för 15000 VN, knappt en tia. Båtarna ligger på rad i hamnen och alla har var sitt namn, en del lite lustiga.

Vår båt ligger längst ner efter den vänstra kajen och vi går ombord. Båten harv två däck varvid det under är också matsal. Personalen har redan dukat och det ser fräscht ut.

Enn kvart senare kör båten ut genom viken och mot öarna som sedan länge är världsarv enligt UNESCO.

Här bland öarna har många filmer spelat in scener, tror att en av James Bonds Filmer har några scener härifrån.

Nu har vädret blivit lite bättre, enbart lite duggande. Maten dukas fram och vi har redan i bussen själva fått välja mellan kött, marint eller vegetariskt. Jag valde marint och blir placerad tillsammans med två familjer från Malaysia. Trevligt sällskap och de pratar bra engelska också.

Maten kommer fram på olika fat och är snyggt upplagt och det verkar vara väl tilltaget också. För mig bär det många nya smaker och det finns några små skålar med lite varierande ”Heta Såser” som jag givetvis måste prova.

Synd bara på vädret, hade varit lite mera skoj om solen också har lyst lite men vad skall man göra åt moder natur.

Ha Long öarna som står lodrätt rakt upp och är grönklädda och ruskigt mäktiga upptar en yta och motsvarandevattenområde på ungefär 1 500 km².

Guiden berättar att Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969 monolitiska kalkstensöar.

Många av öarna har fått egna namn, ex. Chicken island och Kinhg Cong island

Undrar om han räknat dem själv.

Många av öarna har också grottor och en del är gigantiskt stora. Den grotta vi skall besöka kallas Surprise Cave och ligger på ön Bo Hon Island

Grottan är väl underhållen med bra trappsteg och säkerhetsrem. Kände ingen halka överhuvudtaget när jag gick igenom och det var säkert en km.

Sen tillbaka till båten för att angöra nästa ö som heter Hang Luon ön och här skall vi få paddla Kajak, de som vill förstås. De andra får åka i bambubåtar som normalt fiskebefolkningen använder.

Jag själv har bestämt att det blir kajak och man är två i varje. Mitt sällskap är en spanjor som boir i Thailand och vi sätter oss i en blå kajak och paddlar ut från bryggan och mot ett hål i berget mot öns lilla sjö, Hang Luon Lake.

Den är helt omgiven av öns kalkstensberg och här inne bor också ett antal apfamiljer som inte är speciellt rädda för oss turister

Vi paddlar i cirka en halv i och runt sjön som har ett behagligt temperatur på vattnet, knappt 30 C innan vin återvänder till bryggan för bästa båttur till nästa ö, Ti Top Island som vi skall klättra upp till toppen av. De som inte vill ta de fyrahundra trappstegen upp får stanna nere vid stranden där det finns barer och där de också får bada i viken.

Även denna trappa är väl munderhållen och ingen halka här heller. Utsikten från toppen över Ha Long bukten är så man får gåshud

Efter denna ö blir det att ta oss tillbaka för nu är klockan över 17 och vi har cirka 165 km till Hanoi.

Ombord på båten bjuder de oss på några glas 14% stark vin och lite tilltugg.

Vi kommer fram strax efter halv sju på kvällen till Ha Long bay hamnen och bussen står utanför och väntar.

På hemvägen stannar vi till vid samma servicestation, denna gång cirka en halvtimme.

Vi kommer in till Hanoi ochHoan Kiemkvarteret strax efter 22 och guiden hjälper mig med en s.k. Grab Bike taxi som skall ta mig tillbaka hotellet på andra sidan sjön.

Det blir ett åkande som både är roligt, spännande och ibland skrämmande då det nästan blir krasch men jag blir imponerad av killen som kör scootern. De verkar ha full fokus på omgivningen och ibland tror jag de har ögon o nacken också.

25 minuter senare och 50000 Vnd är jag vid hotellet helskinnad och väldigt nöjd.

Natti Natti

Vi hörs från ett mulet men varmt Hanoi

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer