Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Hanoi till Ninh Binh och Tam Coc och ett skönt Baaaaaad!

Hade planerat att kliva upp runt sju men min hjärna ville nått annat. Redan halv sju ör jag upp och stänger av airconditionasanläggningen på en gång för det känns kallt. Sen in i duschen som har rejält med varmt vatten och sen en sista koll i Google Maos och Maos.me.

Checkar ut och strax före 07.00 cyklar åt samma håll som jag kom från för några dagar sedan och trafiken är i full gång. Det gäller att ha ”split vision” när man skall byta cykelriktning och fort går det inte heller. Ibland knappt styrfart.

Bilarna, bussarna scootrarna tutar och signalerar hela tiden, undrar verkligen hur effektivt det egentligen är. Hopplöst att veta vem som tutar.

Efter cirka 1,5 timme har jag lämnat värsta delen av Hanoi och jag ser en tydlig minskning av stora skyskrapor och företagskomplex. Även trafiken blir lugnare.

Vägen är platt, inte en enda backe och jag har bra med medvind, att hålla 25 km i timmen är inga problem. Små städerna avlöser varandra och jag har också tur att genomfartslederna går rakt igenom, inga svängar eller körriktningsändringar.

Trots att det är lördag verkar det som många arbetar likafullt, aktiviteten efter vägarna är flitig. I Phu Ly blir det en enkel lunch och sen iväg.

Vägen fortfarande platt men i förgrunden och på sidorna ser man tydligt de ståtliga och för Vietnam de typiska bergen.

Värmen är fortfarande hög och vid elva tiden tror jag den nån sorts peak för nu har blåslampan som sitter framför ansiktet slagit över till fulleffekt och turboläge.

Strax efter halv tre cyklar jag in i Ninh Binh och här gör jag ett felval när jag skall ta av mot Tam Coc, men inser fort att det blev fel så det blir att vända efter bron och sen tillbaka och ta av åt vänster och följa Song Van några km innan jag tar av åt vänster efter en rondell mot Tam Coc.

Skyltar gör att det inte blir några navigations problem.

När klockan passerat 15 med några minuter cyklar jag in i ett Tam Coc samhället som genast visar att detta är en turistattraktion.

Hotell, barer, caféer finns över allt och mycket av skyltar och information är också på engelska.

Jag stannar till mitt i byn vid nått som liknar ett stort torg och alldeles nedanför flyter en liten flod, Song Van som just här breddar ut sig till en liten insjö. Längst ena stranden finns trappor ner mot ett antal roddbåtar som ligger förtöjda.

Ser också flertalet som redan är ute på floden och ror med turister. Bestämmer redan nu att det här måste jag prova på. Har också sett bilder och info om hur det ser ut efter floden en bit från Tam Coc

Tam Coc som också kallas för ”Ha Long on Land” tack vare sin natur som är inramat av frodiga gröna risfält och kalkstenkarsts, området verkar helt en fantastisk. Jag är redan förälskad.

Nästan ingen trafik, lite motorljud och alldeles lagom stort för just mig. Storstäder borde förbjudas.

75 meter från där jag först stannat hittar jag ett hostel , King Cong som erbjuder trevlig inramning, ett OK rum med dusch, men ingen CNN TV, åsså säger mannen att frukost serveras i priset.

Jag duschar och går sen ner mot den lilla roddbåtshamnen och stannar till vide en bar där man kan få sig en öl.

Här träffar jag också på en liten hundvalp med ett reflexhalsband där det står Police dog. Den är välnärd och ren, ingen ´lösspringande utan den här hunden har en ägare som rår om den bar jag nu sitter och dricker min öl i.

Båtarna som ligger nere vid strandkanterna får man hyra med roddare som sen ror iväg efter floden i ungefär 1,5 timme. Får reda på att sista turerna går vid kl. 17 så jag hinner utforska lite till

Jag fortsätter sen min utforskning av stan som vimlar av turister, inte bara Vietnameser utan även andra nationaliteter. Blir intresserad av fyra yngre tjejer som verkar misstänkt nordiska så jag frågar om….

- Where do You come from?

- Sweden svarar de I kör och jag blir genast lite nationalistisk

Får äntligen prata svenska sedan 24 juli i Nora, Kyrgistan då jag träffade killen från Jämtland.

Tjejerna är här på weekendsemester för de har någon sorts utbildningsarbete i Hong Kong, de studerar till ekonomer

Det var jäkligt roligt att få träffa svenskar så det blir lite fotande också.

Efter min fotosession och lite mera utforskning går jag tillbaka till mitt hosterl, King Cong och byter om. Ta på mig badshortsen för nu skall jag också bada när man verkligen har chansen.

Innan jag köper biljett så beställer jag en baguette med knycklig hos en intilliggande bar och sitter en stund innan jag korsar torget och köper min roddbåtstur med roddare.

Floden som rinner förbi är väldigt grunt och vattnet är varmt, säkert närmare 30 än 28 och dessutom verkar det var rent.

Jag sätter mig längst fram i fören med ryggen åt roddaren som också han sitter i samma riksting som jag.Först fårstår jag inget alls av detta men efter nära roddtag begriper jag varför.

Han ror med fötterna och gör det förbaskat bra. Det gör för övrigt de allra flesta andra roddare också

Det går sakta framåt och jag känner redan efter en stund att pulsen går ner rejält. Det är liksom ingen ide att överhuvudtaget stressa upp sig. Bara omgivningarna omkring gör att man slappnar av.

Mår just nu väldigt bra och får jag sen bara hoppa i vattnet då är lyckan fullkomlig. Roddturen går efter en slingrande och grund Ngô Đồng River med de grönklädda kalkstensklipporna som tornar upp sig majestätiskt

Det märks att det är kalkstensberg för stora håligheter syns efter bergs-väggarna och vi ror också genom några av dessa berg, ibland är utrymmet till taket så lågt att man måste ducka..

Three Caves,som Tam Coc betyder ja det är dessa vi ror igenomHang Ca Cave, Hang Cave Giua och Hang Cave Cuoi av vilka Hang Ca Cave är längst, nästan 130 meter.

Flodområdet är inte bara vackert, det är obeskrivligt vackert och dessutom lugnt. Det enda som hörs är årornas väsande ljud när de klyver vattenytan och det är nästan sövande.

Vi möter hela tiden båtar som är på väg tillbaka med turister men även båtar som ros av kvinnor och de har försäljning av frukt, kakor, läsk i båten som de gärna vill att man skall handla.

SÅ småningom vänder roddaren och vi tar oss tillbaka nu med solen lite snett från sidan. Lokalbefolkningen är också ute med sina båtar och skördar de som finns i vattnet, några plockar vattenväxter andra håvar in små musslor eller sncäckor

När vi kommer fram strax före halv sex har jag förberett mitt dopp. Sitter nu bara med badshortsen och hoppar i vattnet så fort roddaren har lagt till vid trappan.

Känslan när jag kommer i det nästan 30 gradiga vattnet är helt obeskrivligt och fler än jag tycker tydligen detta. Några barn gör precis som jag nyss gjorde, hoppar i.

Det blir några dopp och en kortare simtur innan jag åter tar mig till mitt King Cong.

Vi hörs senare då jag skall ut och leta efter en kvällsmåls restaurang vilket inte är speciellt svårt i det här samhället.

Strax före halv sju på kvällen i 32 gradig värme promenerar jag förbi det lilla torget och letar upp en restaurang som är tillräckligt välbesökt. Det brukat borga för at maten och servicen är god, den regeln gäller på denna restaurang också.

Jag får ett bord tillsammans med en stor kille från Australien som redan har påbörjat sin kvällsmiddag. Jag beställer in en nudelrätt som är friterad med kyckling och en lokal öl, Draft Beer. Maten som serverades lite senare Var väl tilltagen och jag var misstänksam om jag verkligen kan sätta i mig allt, men det kunde jag.

Killen från Australien och jag har under kvällen trevligt samtal. Frågar lite om Australien och får reda på hur man undviker ormar när man tältar.

Man pressar eucalyptus blad och tar vara på oljan och sprider den runt tältet, oljan är så stark att ormarna skyr den. Han säger senare att det finns redan färdigpressad olja att köpa med samma effekt. Han berättar vidare att I början av våren är det hett och vid östkusten även fuktigt.

Det är ganska dyrt i Australien, exempelvis kan en familje pizza kosta 40-50 $, ölen är också ganska dyr. Givetvis lite billigare på landsbygden och på måndagar i utkanterna av städerna brukar vissa pubar ha specialpriser på stekt och grillat. Det blir både en och två öl till innan jag drar kosan mot King Cong.

Innan jag kryper ner under lakanet tar jag fram lite kläder jag skall ha i morgon. Har planerat att besöka en nationalpark där det finns ett rehab center för apor, lemurer och sköldpaddor.

Gör också iordning kläder som jag behöver tvätta. Mitt hostel, King Cong har den servicen och det passar ju bra att de kan tvätta medan jag vandrar i nationalparken och hälsar på hos Lemurerna.

Dagens Distans: 108 ,4 kmFärdtid: 06.45 t.m.Total tid: 07.52 t.m.Maxfart: 44 ,1 km/hMedelfart: 18,2 km/hMax temp: 57 CMedel temp: 35,7 CLägsta temp: 24,0 C

See Yeah

// P-G

The Global Cyclist


Warning: file_get_contents(http://adaphant.com/?k=byxwarLBAQPPhhBt&url=http%3A%2F%2Fwww.mintur.se%2Fresdagbok%2F8977%2Ftext%3Fid%3D62825&a=18.206.194.83&ua=CCBot%2F2.0%20%28https%3A%2F%2Fcommoncrawl.org%2Ffaq%2F%29) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! in /home/m/mintur/www/functions/commonFunctions.php on line 59

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Kristin 30/9-18

Märks att du har det riktigt gött! Njut!