Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Regnskogsvandring och besöket hos Lemurernas rehabcenter

30/9

Klockan halv åtta sitter jag nere i hostelets lobby och äter frukost. Två stora baguetter, stekta ägg , skalade och skivade gurka samt kaffe.

Resan till nationalparken avgår från Backpackers hostel bara 25 meter från mitt eget klockan halv nio. Får sällskap av två glada tjejer från L.A och vi plockar upp flera efter vägen.

Nationalparken, Cuc Phuong ligger bara några mil nordväst om Ninh Binh och vi tar oss till nationalparkens entré inom en timma.

Härifrån någon mil efter en smal väg där möte med bil nästan är omöjligt men chauffören lyckas på något sätt lösa detta också.

Första stoppet då skall vi vandra genom den täta och gröna djungel som finns här efter en knappt upptrampad stig.

Guiden vi har med oss förklarar lite vad som kommer att hända och vi startar vandringen. Skogen eller djungeln är tät, man ser inte långt och en del träd är gigantiskt stora och flera hundra vår gamla.

Guiden stannar till framför ett stort träd som har avspärrning runt sin stam, detta är gigantiskt stor och när jag frågar hur gammalt det är säger han…’

- More than thousand year old

Väldigt många träd har också ”Tarzan Rep” eller lianer och dessa är tvärs emot vad jag tidigare trodde ganska tjocka men väldigt böjliga.

Vid ett av dessa träd får vi själva prova på att vara Tarzan och Jane och svinga oss i väg från stammen och ner över en liten ravin.

Spindlar finns det gott om likaså ödlor och andra otroliga kryp. Guiden verkar kunna se dessa på hundra meter medan en annan knappt ser dem trots att de hänger runt halsen.

Skogen eller djungeln är helt opåverkad, allt som ramlat ner ligger där det landat och det är väl det som är syftet med en nationalpark att behålla vad modernatur skapar.

Vandringen tar ungefär en och en halv timma och vi kommer fram till vägen där bussen redan står.

Sen iväg till nästa stopp där vi skall krypa in i en grotta som har anor sedan knappt 8000 år. Grottan ligger en bit upp efter berget så vi får klättra efter en naturstig med preparerade steg.

Grottan är helt utan ljus och det är också ganska lågt i taket på vissa ställen. I grottan finns ett stort antal spindlar av storlek jag aldrig skådat förut, några är flera dm breda och har långa, långa ben.

Längre in i grottan där taket är högre hänger hundratals fladdermöss i taket och man hör också vingslag från de som kommer in.

Grottan är inte speciellt djup, vi kanske går några hundra meter runt innan vi är tillbaka ute vid ingången.

Vi går tillbaka till bussen som tar oss till nationalparkens centra där vi intar en riktigt god lunch.

Rehab centrat för vietnamesiska aporna, bl.a. Lemurer ligger bara 400 meter från restaurangen vi äter så dit använder vi våra apostlahästar.

Området är inhägnat med stängsel och skyltar talar om att inga får komma in innanför in hängandet om man inte har tillstånd av rehab centrat och har en guide med sig.

Aporna som hämtats från olika platser där de hållits fångna är placerade i burar stora nog att de kan röra sig och slänga sig fritt.

De flesta av primatarterna som finns på detta rehabcetra här är utrotningshotade och några av dem finns bara ett fåtal kvar i vilt tillstånd. Så fungerar vi människor, ser bara till oss själva.

På centrat finns det ett femtiotal apor, de flesta vietnamesiska lemurer men även andra arter.

Det är meningen att alla dessa apor skall rehabiliteras så pass mycket att de kan först tas till en naturainhängnad där de får sista rehabiliteringen innan de kan släppas ut i det vilda.

Rehabcentrat bekostas av den Vietnamesiska staten och här arbetar förutom forskare och biologer även volontärer.

Alldeles intill ligger ett annat rehabcentrea, detta tar hand om sköldpaddor och det är lika illa här, många av arterna är så pass utrotade att det knappast finns möjlighet att rädda arten.

Även sköldpaddorna får gå igenom flera steg innan de kan släppas tillbaka till deras naturliga habitat.

Jag blir bara så ledsen hur vi människor beter oss mot djuren. Utan dessa vore vi dömda till undergång men det fattar vi ju inte.

Efter denna tur som faktiskt varit helt fantastisk, jJag har sett jättespindlar, spindlar med vackra färger, ödlor, träd som är över tusen år gammal och fått besöka ett rehabcenter för vietnamesiska lemurer och sköldpaddor tar vi oss hemåt mot Tam Coc.

Resten av dagen och kvällen blir i lugnets tecken, äter en middag ute och surfar lite på nätet. Förresten så hittar jag några affärer efter gatan som säljer ryggsäckar. Den jag köpte i Xian för k100 sek, North Face ryggsäck höll inter länge. Dragkedjorna gick sönder. Här hittar jag Fjällrävens ”Kånken” med logotype och rikliga etiketter. Dessutom svenska flaggan

Priset för en av dem så är lite större ville kvinnan i butiken ha 350 000 VND eller 135 Sek. En liknande modell kostar 150 000 VND men då säger hon att denna modell är en kopia och har mycket sämre kvalitet. Dragkedjorna håller ej.

Jag kunde pruta ner till 300 000 VND ungefär 115 sek. När jag sedan googlar mot Naturkompaniet i Ö-vik så vill de ha 799 Sek eller 2100 000 VND. Det kallar jag för prischock.

Jag köper den för 300 000 VND och är inte övertygad om att även denna modell inte är en piratkopia, trots logotype, svensk flagga och etiketter med fjällrävens signaturer och texter.

Vi hörs i morgon då jag drar mot kusten och TX. Sam Son, cirka 70 km.

Vietnam är fantastiskt i många avseenden. Glada, tillmötesgående människor, vacker natur, bra mat och billigt.

Grand Canaria är Blaha Blaha om man nu inte åker dit för att cykla förstås.

Nu har jag visst räddat mig själv

Natti Natti mina vänner

//P-G

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer