Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Lång dags färd mot Hue och vägskyltarna gör mig galen

5/10

Idag har jag planer på att ta mig till Da Nang men allt beror på vädret, regn eller för mycket värme och distansens eldigt Google Maps är 150 km. Vi får se. Fst det vore skoj att nå Da Nang på lördag tidig eftermiddag så att jag kanske får se showen Dragon on Fire som skall visst visas på lördag kväll

I vilket fall so helst så börjar min cykelresa strax efter halv sju och jah korsar floden Song Nhat Le tillsammans med ett antal vietnameser som är på väg till sina arbetsplatser.

De första vägskyltarna säger att till Da Nang har jag cirka 145 km och till Doing Hpi 85 vilket låter positivt. Vägen är platt och jag har lite medvind i ryggen så det går ganska fort.

Efter vägen på risfälten är det på många ställen full aktivitet med att förbereda nästa risskörd, Bonden och vattenbuffeln som drar plogen efter sig strävar slitsamt i det djupa och leriga vattnet.

Regnet har nu också startat så vid första bästa Petrolimex mack stannar jag till för att ta på mig överdragen.

Vid tiotiden eller 09.40 cirka 8 km från Ho Xa stannar jag till vid en långfärdsbuss service plats för lunch innan jag försätter mot Dong Hoi i första hand.

När jag lämnar matstället kan jag också stoppa ner regnkläderna för nu är det uppehåll

Det blir ytterligare några små stopp för vattenpåfyllning innan jag kommer fram till Quang Tri vid 13 tiden. Jag stoppar mitt i stan då jag ser en affär som säljer lite racercyklar och blir intresserad och parkerar utanför och går in.

Tyvärr var det bara i skylfönstren som de hade lite intressanta cyklar så besöket blir kort och det blir också min cykelfortsättning för tv ärs över gatan ser jag ett Cafe och bestämmer för mig att köpa en Bia Hanoi och samtidigt be hett vatten för mitt Nescafe.

Sen iväg och nästa större stand är Dong Hoi som jag bara cyklar igenom för nu har jag bestämt att det blir Hue hur än det känns.

Det mindre roliga är att nu verkar det som vägskyltarna med disansavsånd helt är galna. Den första skylten so hänger ovanför vägen säger Hue 35 km och det låter för bra för att vara sant, den andra som är en sten tillverkad stolpe i vitt och med röda bokstäver efter vägen säger 44. Nästa blå vitys skylt säger nu 39 km fast det borde vara kortare och så här fortsätter det ett bra tag.

Inga skyltar verkar stämma och inte heller det avstånd som jag har memorerat. När jag kommer fram till ett av många små samhällen och städer får jag punktering och styr cykeln några hundra meter till en lokal cykelreparatör som har allt och alla grejor på golvet.

Han fixar min punktering inom tio minuter och för detta vill han ha 10 000 Vnd, knappt 4 kronor. Det är så man undrarom han menar fel. Fyra spänn för att fixa en punktering är inte mycket.

Nu börjar jag bli lite mentalt trött och skyltarna för Hue har också upphört och jag har ingen riktig aning om det är 20 km eller längre till Hue.

Till slut strax efter ett litet vattenstopp vid en av många Petrolimex mackar ser jag en skylt som säger Hue City 10 km och pilen visar att jag skall ta av nästa till vänster.

Jag lämnar AH1, Asian Highway och cyklar efter slingrig, smal liten väg mot Hue. Det är byar hela vägen ändra fram till stan som jag når strax efter halv sex. Lite senare än jag planerat från början.

Hue ligger på flodbanken till Perfume river. Varför floden har detta namn är att på hösten faller blommor från fruktträdgårdar uppifrån från Huế i vattnet, vilket ger floden en parfymliknande doft.

Efter floden som nu badar i den nedåtgående solens strålar sitter människor och njuter eller bara umgås. Efter den krokiga och smala vägen som omges av stora gröna träd är det också fullt med folk.

Ju närmare stan jag kommer desto livligare blir trafiken och jag stannar till som kortast vid en bar eller restaurang dör det tydligen pågår någon sorts ceremoni för folk är uppklädda och framför ingången står en stor vit bil omgiven av blomsterarrangemang.

När jag kommer in till själva stadskärnan är det nu mörkt trots att klockan bara är 18. Får ganska snabbt hjälp av en ung tjej som verkar arbeta i ett apotek att hitta ett billigt hotell. Hon har arbetskläderna på sig, en vit dräkt med namntavla i svart.

Vad jag förstår av hennes engelska så är det en kompis vän till henne som rår om just hennes förslag till hotell.

Det ligger på en sidogata och heter Thanh Hang. Rummet kostar 180 000 och för det får jag TV, dusch, en 140 cm bed och hård säng med ett röd gul färgat överdrag som täcke. Utsikten ner mot sidogatan. WiFi finns också givetvis.

Efter duschen ombyte och sen att leta efter en plats där jag får äta. Känner mig utsvulten och stannar till efter några hundra meter vid en bar där det redan finns gott om folk.

En kvinna i svart med stort leende välkomnar mig på engelska och pekar på e stor panna med Ris. Jag nickar och sen får jag välja tillbehör från en disk med olika typer av kött och fisk. kvällsvimmel

Det blir stekt eller grillat kött, stekta fläskskivor och grönsaker. Sätter mig vid ett av de långa borden. Maten smakar helt ljuvligt och jag känner att magen och energinivån är tom för det var länge sedan jag suckade när jag åt.

Efter maten tar jag en sväng i området och hittar ett Highlands Coffee ställe som jag går in i. Den här kedjan har satsat på lite lyx viket värks på de anställda, möblemanget och allt omkring.

Jag köper en mellan kaffe och två bakelser och för en alarmbricka med mig och sätter mig ute under taket.

Larmet surrar och jag hämtare brickan med det jag beställt och bara njuuuuutet av hur gott det smakar medan jag insuper Hue’s kvällvimel.

Sen ytterligare en promenad ni området som är knökfullt av folk. En del vill att jag skall äka med deras Grab Bike, andra har speciella cyklar som de vill erbjuda att skjutsa mig i och några, för att vara exakt två stycken erbjuder mig Marijuana.

Tackar givetvis nej för min forna arbetskompis Brita har sagt att Marijuana kan man bli lite knäpp av och det är jag ju redan så det tillskottet behöver jag inte.

Sen in på sidogatan till mott hotellrum nummer 303 och en natti natti för jag är trött även fysiskt.

Vi hörs i morgon från Da Nang som ligger 90 km söderut efter kusten och förhoppningsvis en rapport från vad egentlige n Dragon on Fire är för något

Dagens distans: 164,8 km Medelfart: 20,2 km/h Maxfart: 43,8 km/h

Färdtid: 08.24 t.m. Totaltid: 11.17 t.m.

Medeltemp: 27,5 C Max temp: 43 C Min temp: 26 C

Vi hörs och syns

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer