Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Ett befriande regn och en undran om Vietnameser har trafiksk

11/10

Har sovit 11 timmar och jag känner mig utvilad men ändå lite seg. I går kväll när jag låg och lyssnade på SR P1 om Bonnie och Clyde och deras livsöde trodde jag att någon influensa var på gång eller dylikt. I dag på morgonen är jag övertygad om att det var solen som orsakade att min kropp värkte.

Ser på armarna och ansiktet att jag fått lite mera solbränna än jag haft tidigare och det var anledningen.

Jag sitter på cykeln söderut några minuter efter 8 och tar det lite lugnt de första milen. Det har regnat under natten så att luften har hög fuktighet och det märks, får stanna och torka av glasögonen flera gånger då de håller på att imma igen.

Skolorna har full aktivitet och det är inte särskilt svårt att upptäcka en skola. På skolgården ser man barnen och ungdomarna klädda i skoluniformer.

Trots att skolgången i Vietnam är gratis så har de fattigaste inte råd med böcker, skoluniform och att ta sig till skolan dessutom den fria skolhälsovården som Vi har i Sverige är svårtillgänglig.

I Vietnam är skoluniformerna ganska enkla. Vita skjortor med skolans logotype och svarta eller marinblå byxor för både killar och tjejer.

Tjejer som går i högskolan kan också bära áo dài, en lång dräkt av silke och i vissa skolor är detta obligatoriskt.

Detta fick jag höra tidigare av en lärare i Viet Tri när jag hade stannat för att ta mig en titt på en skolgård.

Han tackade flera gånger Sverige för dess hjälp både under Vietnamkriget och efter. När jag ville ta en bild av honom sa han bestämt nej med oklar anledning men vad jag begrepp så hade skolan en policy att inte bli för ” Internetiserad”

Strax efter 11 kommer ett befriande regn, de flesta som kör scooter tar på sig tunna regnöverdrag som liknar ponchos men det gör inte jag. Det är bara skönt att få bli lite blöt och erfarenheten säger att detta regn inte blir långvarigt och då torkar jag fort.

Vid halv ett tiden cyklar jag in i Thien But för lite mat. En liten trottoarservering blir mitt val och för 10.50 Sek får jag en Cola, ris och flera olika köttbitar, dessutom en liten skål med fruktbitar i kryddad sås. Ingen Gourmé lunch men den är god och fyller väl sin funktion.

Sen iväg och snart börjar regnet igen och det är lika skönt denna gång. När man nu har varit i Kina i sju veckor och Vietnam i två så har man snart lärt sig att i städerna är scooterförarna helt galna.

De har ingen ”splitvision” alls ser sig aldrig om eller så chansar de för att hinna över och idag vid två tillfällen var det bara min intuition som gjorde att jag inte krockade.

Klockan halv fem är jag framme vid dagens mål Duc Pho, en liten stad som inte ens kommer på tiondeplats i storleksordning med sina 150 000 och ligger i Quảng Ngãi Provincen.

Har idag ansökt om E-Visa till Kambodja, ansökan togs emot, likaså betalningen 36$. Tre arbetsdagar skall jag visst få vänta på att kunna ladda ner den förhoppningsvis godkända E-Visa applikationen. Visumet gäller för trettio dagar så jag har gott om tid att besöka Angkor Vat.

Har planerat att vara kring tempelområdet i tre dygn och biljetten för detta är 62$. Fast innan jag kommer till Kambodja skall jag också besöka Cu Chi som ligger i utkanten av HCM city och de tunnlar som VC utnyttjande. Det här är platser man inte får missa

// P-G

The Global Cyclist

Dagens distans: 112,2 km Medelfart: 18,1 km/h Maxfart: 38,7 km/h

Färdtid: 06.08 t.m. Totaltid: 08.29 t.m.

Medeltemp: 31,8 °C Max temp: 40.0 °C Min temp: 28,7 °C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer