Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

– Grattis på min födelsedag och dagens distans till Tuy Hoa

13/10

Idag när jag vaknar har det gått ett är sedan min förra dag och då var jag hemma i Ö-vik, nu är jag i An Nhon, Vietnam. Känns lite overkligt men otroligt spännande och inspirerade att få vara med om allt jag upplevt så här långt.

Klockan är strax före sju och försöker att vara på cykeln runt halv åtta.

Dagens distans blir ner till Tuy Hoa en sträcka om cirka 115 km och enligt Google Maps finns 6 lite större backar men alla verkar vara av den mindre typen.

Att Vietnam är ett land där kroppen används mer än teknik blev jag varse om när jag cyklade över en liten bro. En ensam man med en liten träbåt försöket muddra floden manuellt, muddringsskepp är överkurs här

Skämt åsido, flodens sediment är väldigt näringsrikt så denna bonde försöker nog att ta med sig lite av det naturliga gödsel som floden transporterar och lägger det säkert på sitt risfält. Arbetet är likafullt imponerade.

Första 20-22 km relativt tråkig men snabb och två större samhällen passerar jag bara förbi.

När jag passerat Quy Hoa börjar dagens utmaning, ett bergspass som skall erövras, drygt 3 km och mellan 6-8 % lutning. Vatten går det åt i massor.

Efter cirka två tredjedelar av berget gör jag en paus vid en lyxfri fikaplats.

Vatten, Cola och en mugg med hett vatten för mitt Nescafé blev det här och dessutom lite skugga

När jag väl nått toppen får jag en hisklig utförskörning i fyra km, vågar inte släppa bromshantagen för man vet ju aldrig vad som kommer bakom nästa kurva.

Utsikten är magnifik och längst ner ser jag att de håller på att bygga en ny väg så att lastbilarna slipper att slita uppför och utför berget

Vid foten av berget blir det ganska lättsam cykling och jag känner av doften från havet och jag ser även oceanen till och från.

När jag är framme vid Le Uyen en liten fiskeby följer jag havsviken och flera små fiskebyar avlöser varandra. I viken ligger båtar och stora näthåvar och bara väntar på nästa aktivitet.

Här i Vietnam är det inga tomma vikar, det lyser av aktivitet.

Temperaturen under min födelsedag har ju kunnat varit svalar

Värmen har på nytt stigit över fyrtio grader så varje chans att få blöta ner sig tar jag vara på och vid en lämplig vik testar jag också tvungen hur vattenkvaliteten är. Känslan är obeskrivlig

Lite senare cyklar jag i ett pittoreskt litet samhälle, Song Cau som jag genast blir förälskad i.

Har faktiskt planer på att göra en övernattning här bara för att det är så vackert och mysigt.

Letar upp en bar som serverar nudlar, kött, två skålar med sås, en tallrik med grönsaker och så något som liknar gigantiskt stora chips. Bland de goaste jag ätit på flera dagar och med en Saigon öl får jag betala 16 kronor.

Alldeles intill sitter en sömmerska i fullt arbete och jag har ett stort hål i tältpåsen och frågar om hon har lust att fixa detta medan jag äter. Svaret blir Ja och ho syr ihop hålet på några minuts

Efter maten bestämmer jag mig trots allt att dra vidare mot Tuy Hoa, har knappt 70 km dit.

Ut ur Song Cau kommer nästa slitsamma klättring och denna är riktigt brant, säkert över 15% så det blir att styra ekipaget upp.

Vägsträckningen är fortfarande vacker och följer kusten som en slingrande orm och flera backar som tar på krafterna.

Sista 20 km får jag lite medvind och när jag kommer fram till Tuy Hoa och skall precis svänga vänster i en rondell sr jag en touring cyklist som vinkar åt mig. Han är vietnames och har cyklat från Hanoi. Frågar vad jag letar efter och jag svarar att först skall jag ha tag på en ATM maskin och sen ett hotell.

Han svarar att jag kan följa med honom ner mot havet för han och hans kompisar som har tagit en annan väg har ett hotell som jag skulle kunna boka in på.

Jag accepterar hans hjälp och tio minuter senare cyklar vi in på hotellets entreplan. Hotellet ligger bara ett stenkast från havet och jag ser de vita stora vågorna slå in mot stranden.

Efter incheckning och installation på rummet tar jag på mig mina shorts och beger mig ner mot beachen. Klockan är nästan 18 så det är mörkt ute men det tänker jag inte bry mig om. Skall bvara ner i vattnet.

Vågorna är så stora att simma är helt uteslutet och några av vågorna slår omkull mig och returen från dessa drar mig tillbaka. Helt otroligt vilka krafter ett av naturens element kan ha.

Tänket på tsunamivågorna som är mångfalt större vilka enorma krafter de besitter. Efter mitt bad upp för en dusch och sen ut för att leta upp en bar för jag är vrålhungrig.

Denna dag har varit jobbig fysiskt men också fantastisk vilka vyer jag fått skåda.

Jag får senare reda på att mitt Visum för Kambodja är APPROVED

I morgon mot Nha Trang som också ligger vid Indiska Oceanen, knappt 120 km söderut

Dagens distans: 116,7 km Medelfart: 17,1 km/h Maxfart: 49,9 km/h

Färdtid: 06.46 t.m. Totaltid: 09.42 t.m.

Medel temp: 38,9 °C Max temp: 52,0 °C Min temp: 26,0 °C

Vi hörs och syns

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

tommy 13/10-18

då får man säga grattis, hälsningar från tommy och joy