Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Kambodja nästa land i min globala resrutt

21/10

När jag efter passkontrollen ii Mộc Bài som gick alldeles för bra är jag framme efter 500 meter I Bavet och den Kambodjanska kontrollstationen.

Den är kanske inter lika pampig som den Vietnamesiska men den verkar mera gemytlig och ser egentligen inte ut som en gränsstation med mina västerländska ögon som referens.

Precis vid en kur blir jag uppmanad av en kille som sitter vid ett framför kuren att fylla i ett formulär med uppgifter om mig, mitt pass och Visa, vart jag skall o.s.v. Formuläret skallsedan tas med och visas upp i passkontrollen.

När jag är framme märker jag att nått inte är OK och en manlig kontrollant säger att…

- Outgoing passport stamp is missing

Jag berättar att ingen frågade efter passet, kontrollanterna ler och säger vänligt…

- Go back and get Your passport stamp.

- Can I leave my bicycle outside here sager jag frågande.

- Yes, You can leave it here

25 minuter senare är jag tillbaka och några minuter senare efter hand och fingertrycksavläsning cyklar jag in i Kambodja.

Att jag är en dag för tidig enligt mitt VISUM tar de ingen notis om!! Det ätr bara jag glad över.

Givetvis visste jag att jag kunde bli stoppad till nästa dag men går det så går det. Den här gången lyckade det. I Kina har det varit omöjligt.

Klockan är nu 12.20 lokal tid och mitt femtonde land på min Globala Cykelresa har startat.

Det första jag slås av förutom att värmen håller på att slå omkull mig fullständigt är alla kasinon som också är hotell. Alla ligger efter genomfartsleden och allt verkar vara under konstruktion. Liknar lite Las Vegas tror jag. Har ju inte varit i den stan men sett bilder därifrån. Tio stycken kan jag nog räkna upp.

Man kan ju fråga sig varför just här? Det jag fått reda på är att ”gamling och spel” inte är tillåtet i denna skala i Vietnam.

Att ta in på några av hotellen är nog inte att tänka på utan det får bli en bra bit utanför stan. Efter cirka 8 km stannar jag till vid en liten obetydlig affär som verkar sälja krimskrams bara för att köpa en läsk och frågar samtidigt var man kan äta.

Killen som kan endast några ord engelska pekar runt hörnet på sin butik. Jag får min läsk och sätter mig på en låg röd plaststol av ”Icke slagtålig hammarplast” och dricker upp min Coke i en enda klunk.

Törstig är det minsta jag är.

Jag styr cykeln en femtiotal meter och ser flera röda låga stolar men också nått som liknar en bar. Två killar av den yngre sorten står inne i baren och jag gestikulerar och samtidigt säger…

- Do You serve food here?

En av killarna nickar och ber mig att sätta mig ner vid bordet utanför. Jag får en inplastad meny men bra bilder och text på engelska, Priserna som står innanför parantes är alla i dollar. Men jag blir införstådd efter att jag frågat vom de tar….

- Do You accept local currency?

Efter några sekunders väntat svarar en av dem

- Yes we do

Jag beställer in en tallrik med ris och kött samt en lokal öl.

.

Portionen är vältilltagen men inga grönsaker, inga små skålar med olika såser. Bara några vplastflaskor med okänt innehåll om man bortser från flaskan med Soja sås.

Hoppas att detta är ett undantag! Medan jag äter ser jag ett hotell 100 meter bort, Garden Hotel.

Ser ut att vara i rätt prisklass. Tar mig dir efter maten och hotellet verkar både utvändigt och invändigt vara ett tre stjärnigt. 25$ vill receptionisten ha och då ingår frukost. Jag bråkar inte om priset utan accepterar.

Rummet på andra våningen är stort med utsikt över framsidan. En stor dubbelsäng med ett badhandduksarrangemang av två svanar ligger mitt på.

En platt-Tv hänger framför och jag hittar några nyhetskanaler där man snackar engelska, CGTN, en sorts kinesisk CNN fast med engelska eller amerikanska journalister. Upptill CNN har de dock en bit att vandra.

WiFi anslutning finns men tyvärr så är den långsam, liknar lite av de jag hade i Kina.

Efter installation en dusch och ombyte,

’Lill Kentha” har redan funnit sin plats och han bara små myser. Tycker det här är grymt bra! Grymt?. Älgar grymtar ju inte de bröööölar och det ärt precis det han gör.

Efter duschb och ombyte och lite nyhetstittande tar jag mig ut för alldeles i närheten till häger om hotellet verkar det vara full aktivitet. Sång och höga röster hörs. Det är lite skoj i dessaa länder som Kina, Vietnam och nu Kambodja att allt ser helt annorlunda ut på dagen jämför med på kvällen.

Under den ljusa tiden är det lite tråkigt och grått med efter mörkrets inbrott vid sex tiden på eftermiddagen då öppnas like en Pandora ask nya affäer och allt är nu upplyst i olika färger som blinkar och snurrar och roterar. Ibland har jag faktiskt haft svårt att hitta tillbaka till hotellet.

Det verkar vara en marknadsplats och ett ställe där man äter. Över alltihopa ett tak med ledlampor i vitt blått och rött.

Framför alltihopa en scen där en Kambodjansk Lasse Lönndahl och sjunger nån ballad i en mikrofon och ett högtalarsystem som har rundgång.

Efter en rundvandring blir det mat i form av ris, köttbullar, korv och något kött, med en kall öl.

På scenen har nu Lasse Lönndahl slutat att sjunga och istället två stycken som ropar ut nått jag först ej begriper men sen förstår jag att detta är Kambodjas svar på Bingolotto. Det verkar vara ett populärt ställe för nästan varje bord är upptaget

Olika nummer kommer upp på en stor skärm och matgästerna har ett papper framför sig med olika nummer.

Jag sitter nu bara och väntar på att Loket eller Lotta Engbergs skall dyka upp men tyvärr så uteblir de.

I vilket fall som helst smakade maten bra och jag blev mätt. Maten verkar lite dyrare än i Vietnam, 50 spänn eller 25000 KHR kostade kalaset. KHR står för Khmer Riel och är den Kambodjanska valuta koden.

I morgon drar jag vidare mot norra Kambodja och Angkor Vat

Till Angkor Vat har jag drygt 400 km rakaste vägen. Skall jag ta omvägen via Phnom Penh blir det drygt 470 km. Vi får väl se sa en blind hur det blir med det.

Dagens distans: 71,2 km Färdtid: 03.49 t.m Total tid: 06.47 t.m

Maxfart: 44,5 km/h Medelfart: 18,7 km/h

Maxtemp: 58 °C Medeltemp: 40,1 °C Min temp: 29 °C Vi hörs senare

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer