Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Phnom Phen nästa

23/10

Under natten har jag vaknat flera gånger av att det varit olidligt varmt i rummet. Både luftkonditioneringen och fläkten har varit avstängd. Förmodligen på grund av alla elavbrott som började redan på kvällen och sedan har det åskat och dundrat vilket också troligen påverkat el-försörjningen.

Jag sitter på cykeln några minuter efter sju och har Phnom Penh (រាជធានី
ភ្នំពេញ)
som mål idag vilket inte borde bli några problem då det är knappt 90 km dit och platt som en pannkaka. Trafiken är lugn även i de otaliga små samhällena och städerna jag cyklar igenom. Inte ens antalet scootrar är i närheten av antalet i Vietnam och Kina.

Jag cyklar under en stor del av dagen efter Mekongfloden som på många ställen har brett ut sig och liknar överdränkta åkrar.

Efter några mil strax efter Neak Leung så korsar jag en av Asiens största floder, Mekong, (Mènam Khong) via Kambodjas längsta bro, Tsubasa Bridge som är ganska nybyggd.

Stannar mitt på brons mitt och högsta punkt för att se och imponeras av den brunfärgade flodens framfart 38 meter under mig och det är fler som gör.

Denna flod är en livsnerv för alla som bor efter den och det skall visst finnas mer än 1500 fiskarter i floden, en del riktigt stora, 3 meter långa och 300 kg tunga.

Delfiner finns visst också i floden men tyvärr ganska sparsamt. I vilket falls som helst så floden och dess fauna och djurliv så viktigt att länderna som floden rinner genom också upptäckt det och de satsar pengar på att bevara dess unikatet. Kineserna undantaget!!

Drygt en 1 km senare är jag på andra sidan och fem minuter därefter sitter jag vid ett litet matställe och äter ris och kött som är kokta eller grillade med ben. Klockan är cirka halv tio och jag har avverkat cirka 30 km.

Jag har sagt det förut, värmen det mest betungande, får fylla på vatten hela tiden eller stanna bara för att få skugga.

Efter vägarna massvis med små stånd där man kan köpa mestadels lite drickbart, frukter, nötter och bär. Jag ser också att i många av dessa stånd stöter man någon storts säd med hjälp en dieseldriven trähammare som slår ner sin stöt i en stor träskål medan kvinnan rör om i skålen. Vad för sorts säd vet jag inte.

Det säljs också någon sorts hemmagjord saft som är tappad i stora glasflaskor, en del av dessa är gamla Coca Cola modeller. Ser inte inbjudande ut där de står i rader i värmen och är dammiga.

Att det gäller att se om sitt hus vad det gäller inkomster är tydligt. SIM-kort, lotter, Print&Copy service, mobiltelefonskal & sladdar, blandas med diverse kläder, badskor o.dyl. säljs.

När det är så här tätt mellan försäljningsställen är det inte nödvändigt att ha ett antal liter vatten på cykeln, det räcker med den vattenflaska jag har i hållaren.

Det går att få något så där kalla drycker och vatten. Kylskåp har de ofta men kylan är inte tillräcklig därför brukar de ofta också ha en stor kyllåda med krossad is som endera innehåller drycker eller bara för att fylla glasen med.

Bensinmackarna är också ganska vanliga och jag har noterat att priset varierar mellan 3800 och 4200 Khr, ( Cambodian riel) ungefär 8.40 till 9.20 kr per liter.

Än så länge sedan i juli har jag inte sett en enda bensinmack där självbetjäning tillämpas utan det är anställda som fyller på tanken och betalningen sker oftast vid pumpen, kassabetalning är ovanligt.

När jag närmare mig Phnom Penh ökar trafiken och intensiteten men inga problem.

Förväntar mig mycket mera trafik när jag kommer fram till Kambodjas 1.3 miljoner stad och huvudstad.

Att jag får möte med scootrar, mopeder och MC på min sida av vägen och vägrenen är jag nu så van vid att jag knappast reagerar. En och annan gör en häftig eller oväntad manöver man jag är beredd.

Innan Phnom Penh är det några förorter jag skall ta mig genom och stora skyskrapor reser sig rakt upp och framför mig och helt plötsligt är jag mitt i Phnom Penh utan att jag riktigt begripit detta.

Ett Cafe finns mitt framför mig på andra sidan av den två delade boulevarden som går rakt genom. Bestämmer att det skall bli paus och kaffe så jag byter till vänsterfil och tar mig över fyrvägs-korsningen utan problem.

Cafét liknar ett Starbucks Cafe och verkar populärt. Beställer en medelstor pappmugg med kaffe och en bakelse som liknar en tårtformad prinsessbakelse.

Medan jag äter och njuter av både kaffet och luftkonditioneringen ”browsar” jag i mobilen efter ett lämpligt ”Backpacker hostel”. Jag ser nu också att jag är i centrum av stan.

På min sökning får jag fram 67 stycken som passar min sökning och jag fastnar för Mad Monkey Phnom Penh Hostel. Det ligger endas 2,2 km från min plats och har fått omdömet 8.2 på en skala upp till 10 av andra som bott där.

Maps.me får guida mig. Jag styr cykeln och vid ett övergångsställe blir jag tilltalad av en man från Irland som kan några ord på svenska…

- Hur mår duu?

- Tack ska du ha!

och några fler fraser. Han har bott i Sverige i två år så några ord hade han snappat upp. Vi fortsätter att snacka medan vi går efter Boulevarden och jag får tips om att hålla koll på mina grejor, att inte ha mobilen i hand och öppet, inte ha min kamera runt halsen för det är tydligen vanligt att de snor direkt ur hand eller skär av kamerabandet från motorcykel eller scooter.

Lite felnavigering blir det då korsningarna ligger väldigt tätt och Maps.me’s positioneringen inte är hundraprocentig men efter cirka 40 minuter är jag framme vid Mad Monkeys hostel.

Gatan ligger vid en tvärgata från den stora boulevarden och verkar livlig. Barer och små hotell på båda sidor av gatan och mitt hostel har en stor apa som logotype vid ingången.

Hostellet verkar poppis för det är mycket folk inne i den öppna entrén som också har en liten pool som är välbesökt och bar där det sitter många framför och umgås ljudligt men trevligt med sina öl eller drinkar.

Jag får ett rum på våning två med utsikt över gatan, Två stora breda dubbelsängar var av en av dem har två vackra svanar vikta av badhanddukar vid fotänden.

”Lill Kentha” vet precis vad han vill så han hoppar upp och lägger sin bruna lekamen mellan svanarna och suckar tungt och säger på typiskt älgspråk…

- Hur läng ska vi stann henna? säger han

- Tre nätter svarar jag

”Lill Kentha” verkar nöjd för han lägger till sig och småbrölar en stund innan han faller i sömn.

Själv packar jag upp och ställer mig i duschen

Snett tvärs över gatan har hostelet en bar och pub som jag besöker för at få i mig lite mat, ser också att från klockan 20 i kväll så är det ”Free Beer” och det kan man ju inte missa.

Maten är grymt god och skulle gärna ha satt i mig en tallrik till men bestämmer att det får bli lite vila på rummet så att jag orkar med en pubsväng.

”Lill Kentha” sover fortfarande och det gör jag snart också, faller i sakta sömn medan P1 ljuder i mina öron.

Vaknar strax efter 20 och tar mig lite släpande de 75 metrarna som skiljer hoselet från puben.

Gratis ölen serverar på våning tre och den är ganska fullsmockad med unga människor men inte knökfull.

Tar en plats vid bardisken och pekar på skylten ovanför bartendern och han fyller upp en sejdel med öl. Jag är inte ensam som är törstig efter gratis öl, jämn ström med tomma sejdlar som vill fyllas på.

Stämningen är god och ut högtalarna strömmar en blandning av 70–80 - och 90 tals musik. Innan jag återvänder ber jag om en ny gratis öl.

I övermorgon tar jag mig till tortyrfängelset, S21, Toul Sleng i centrala Phnom Penh och sen till Killing Fields, Choeung Ek som ligger cirka 15 km från stan, en av många platser där Röda Khmererna dräpte uppemot 3 miljoner människor.

Dagens distans: 94,3 km

Färdtid: 05.46 t.m

Total tid: 09.02 t.m

Maxfart 42,1 km/h

Medelfart: 16,4 km/h

Max temp: 52 °C

Medeltemp: 39,5 °C

Min temp: 29 °C

Vi hörs senare från en utflykt runt Phnom Penh

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer