Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Halvtuff dag med motvind till Stoung och blir bjuden på Papa

29/10

Ligger och drar mig vi tjugo minuter innan jag bestämmer mig för att kliva upp. Allt är nästan packat så det går fort att lämna rummet. Sätter mig i lobbyn vid det stora mörka träbordet och äter fyra skivor vitt bröd och en dricker en flaska mjölkliknande Yoghurt

Sen strax före kvart över sju sitter jag på cykeln mot Triel. Känner inget av gårdagens frossa och värk men jag känner av motvinden som redan är på gång trots at värmen inte riktigt har hunnit över trettio grader.

Det kommer nog att bli tungsamt idag, för vägen är spikrak och skall så vara stora delen av dagen.

Rak och platt väg och motvind är något av de värsta rent mentalt när man cyklar, man ser liksom inget slut, det känns bara tungt.

Det är inget att säga om landskapet, Mekongfloden har jag lämnat så den ser jag inte, bara några biflöden och de är närmast uttorkade och istället används de till att dumpa både det ena och det andra.

Det som inte kan tas hand om det slängs lite här och var, speciellt plast, plastflaskor och dyl. eller så eldas det upp.

Det finns inte en dag eller ett samhälle där det inte ryker från någon förbränning. Ibland är också lukten outhärdlig. Förstår inte riktigt hur man kan acceptera att det skräpas ner så gräsligt.

Jag vill påstå att detta är ett tydligt tecken på fattigdom att allt skräp ligger utslängt på gator, utefter vägar och snart sagt överallt.

De som borde kunnat begripa konsekvenserna rensade Pol Pot bort.

Risken är ju stor att turister väljer andra länder att turista i. Jag har flera gånger tänkt bada i Mekongfloden men avstått bara av den anledningen att det är så gräsligt nedskräpat.

Bara I Phnom Penh använder invånarna mer än tio gånger mera plast som en person inom EU.

Den återvinning som finns är att gräva bland soporna för att hitta nåt av värde, mestadels kvinnor i enkla kläder och flipp flopp sandaler.

Vid tolv tiden efter knappt 76 km stannar jag vid en TELA mack för vattenpåfyllning och sitter en stund i skuggan. Blir bjuden på en Papaya av förestånderskan och den slinker ner utan bekymmer.

Sitter en stund till och filosoferar innan jag fortsätter 4 km och stannar för lite mat vid en vägkrog och långfärdsbusstoppplats.

Fortsätter sedan genom ett naturvackert område med massor av vatten, sjön Boeng Prey Pras och Kampong Svay.

Området runt sjön försöker man göra trivsamt men allt plastskräp ruinerar denna tanke för varje individ som tycker som jag.

Utanför stan cirka 20 km hitom Stoung ett nytt vattenpåfyllningsstopp och skuggpaus.

Halv fem cyklar jag in i stan Stoung och letar upp ett homestay som jag efter inspektion backar från. Skitigt och ingen luftkonditionering.

Tillbaka på huvudgenomfartsleden och hittar Steang Meas restaurant som också är ett hotell och det ser trevligt och seriöst ut.

Dessutom verkar det vara en plats som långfärdsbussarna stannar vid för mat eller övernattning och det är ju ett bra tecken.

Får ett rum med kyla, två dubbelsängar bäddade vackert med vikta handdukar och ett rött sidentyg lagt diagonalt över sängarna.

Dessutom en TV där CNN har en plats så det blir lite nyhetstittade ikväll.

Duschar och byter om och går sedan ner till hotellets matsal och får i mig lite mat, risk och kött samt en köttsoppa på kokta köttben. Helt OK för en Global Cyclist som jag.

Utanför min hotellbalkong en liten damm där det kryllar med fisk och tvärs över en bonde som bränner skräp eller vad det nu är.

Går ner i viloläge vid 21 tiden och lyssnar på CNN. Ställer väckaren på halv sju och försöker få igång SR och P3.

Ett inslag om skomakarligan på 70 talet har jag lust att lyssna på.

Det blir automatiska omstarter stup i ett då anslutningen inte är den bästa så inledningen av programmet skulle jag kunna återge nästan ordagrant.

I vilket fall som helst så somnar jag tillslut.

Ha en fortsatt bar dag för det har jag

// P-G

The Global Cyclist

Dagens distans: 125,9 km

Färdtid: 07.17 t.m

Total tid: 08.45 t.m

Maxfart 34,1 km/h

Medelfart: 17,3 km/h

Max temp: 46 °C

Medeltemp: 38,1 °C

Min temp: 26 °C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer