Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Angkor Vat och tre andra tempelruin besök

31/10

Har sovit gott trots ungdomarnas pubbesök på hostelet’s topbar. Vaknar strax före sju och gör mig redo för dagens utflykt och upptäckelse av ruinstaden Angkor Vat.

Packar Kånken ryggsäcken från Fjällräven! med kamera, vattenflaska, extra t-tröja, (inte för kylan utan för det omsatta) ,tre bredda mackor med Edamer ost.

Sen i i badrummet och därefter tar jag glaset och fyller med lite nescafé och går till baren och ber om hett vatten. Kaffe måste man ju ha på morgonen om möjlighet finns.

Klockan 07.40 står det på kvittot att de skall hämta mgi, klockan blir 8 utan någon ”PickUp”. Ber tjejen i receptionen att ringa telefonnumret jag ger henna och förklarar vad jag vill.

- They will pick you up any minutes säger hon och ber mig sätta mig ner och vänta

En kvart går utan att nätt händer, ingen Group Tour kommer.

Strax för halv nio dyker det upp en mörk kille i 35 års åldern med en beigegul skjorta med något emblem. Han ler med hela mun som bara indier kan och jag tänker skall han vara vår engelska talande guide under hela dagen, då blir det jobbigt. Indier är väl inte kända för att tala tydlig engelska.

En Mercedes buss står på andra sidan gatan och folk sitter redan där i. Guiden förklarar att vi skall vara 12 plus honom och chauffören så vi skall plocka upp sex stycken till.

Sen ut ur stan mot Angkor Vat’s biljett centra för biljett till dagen aktivitet. Det finns egentligen tre alternativ, en dags, tre dagar eller en veckas biljett och de kostar ju givetvis lite mera att välja nått annat än en dags biljett och den kostar 37$.

Sen in i bussen som är otroligt fräsch med ”aircon” och vadderat innertak och sen börjar Guiden snacka.

Jag sitter längst bak och måste hålla ögonkontakt med honom så att jag överhuvudtaget förstår vad han säger. De pratar liksom genom att blåsa ut orden genom näsan och mun samtidigt.

Jag uppfattar att vi skall besöka följande platser i nämnd ordning…

- Angkor Vat(Prasat Angkor Vat, stadstemplet)

- Taphrum

- Lunch

- Bayon(Prasat Bayon)

- South Gate

och till sist skall vi gå upp till

- Bakheng Hill(Phnom Bakheng)

för att bevittna solnedgången över Siem Reap. Han tror att vi kommer att vara tillbaka vid våra hotell kring 18.30, en heldag bland ruiner och gudar alltså. Det kommer nog att bli väldigt intressant att se och höra.

Området runt Angkor Vat templet och huvudbyggnaden ligger i ett urskönt vackert och lummigt grönt område och en vallgrav med vatten och en yttre mur omsluter hela Angkor Vat tempelområde.

I området kring Angkor finns eller fanns stora dammar, baray, och idag syns rester av ett kanalsystem, vilket enligt guiden var grunden för rikets makt, då fler risskördar kunde bärgas

I Angkor området finns det drygt 70 större ruiner och ett tusentals antal lämningar. Man kan ju förstå varför UNESCO gjort detta område till ett världsarv.

Innan vi går in i tempelområdet skall guiden berätta vad vi skall se.

Att ta sig in till huvudbyggnaden går man över en flytande gummiliknade bro som gungar skönt under fötterna.

En annan sak som man ser och hör tydligt är alla Japaner, de skall tas selfies i alla möjliga konstellationer och att andra vill ha en bild där inte de är med verkar inte vara något de funderar över.

Muren runt tempelområdet är gråsvart och ungefär fem meter högt. Härifrån kan man se de fem tornen som ståtar högt över marken och dessa är också gråsvarta.

Först tar vi oss igenom muren via en stor port och det första so man ser är en stor Budda staty.

En viss likhet tycker jag ändå att det kan skönjas om man leker med fantasin lite vårdslöst

Innanför muren en stort grön park och en liten damm med vatten. På sidorna stort skogsområde

De första byggnaderna vi tittar på är bibliotek fast det finns ju förstås inga böcker kvar idag med det är makalöst hur gigantiskt det är.

Det allra största templet, och det som i folkmun är känt som Angkor Vat, byggdes mellan 1112 och 1150 av Suryavarman II som en hinduistisk helgedom tillägnad guden Vishnu.

Vi fortsätter sedan till byggnaden med de fem tornen som är så mäktiga att man tappar andan, man kan nästan känna dåtidens atmosfär komma emot en då man går uppför de stenlagda trapporna.

Ingen har bott eller levt inuti byggnaderna utan de gjorde man utanför området i träbyggnader, allt var ju för att tillbedja guden Vishnu.

Väggarna är fulla av utmejslade arkitekturer som många har försänkta reliefer och en del är också lackade eller polisherade . Där finns bland annat avsnitt ur hinduiska berättelser.

Huvudbyggnaden är i tre våningar och vi besöker alla. Att det idag är ett buddistiskt tempel är tydligt på många platser.

I huvudbyggnadens andra våning finns en geografisk och väderstrecksmitt och en sten markerar detta också vilket föranleder en massa bilder skall tas.

Här står vi i exakt mitten av templet och mitt i alla väderstreck

Tempel är vänt åt väster tvärtemot alla andra Angkor tempel och guiden säger att detta beror på att Guden Vishnu kan kopplas till detta väderstreck. Annars är väster förknippat med död enligt buddistisk tro

Den tredje våningen som ligger drygt femtio meter ovan mark får bara besökas av 100 personer per gång så man får vänta i kö innan man kliver uppför de branta trapporna

Utsikten från templets högsta punkt är grandios och man kan ju förstå varför man ville bygga ett palats eller tempel åt en gud man dyrkade på denna plats.

När vi besökt tredje våningen och sett på utsikten över tempelområdet gick vi genom en annan del av parken som också var lummig och grön men också beboddes av ett fåtal apor som dock verkade skygga för oss.

Detta tempel är givetvis under restaurering och stenar, block som ligger på marken är märkta med text och siffror så att de kan pusslas ihop senare.

Marken under är ju inte stabil varför många delar har nermonterats för att stabilisera grunden. Det är ju givetvis inte gratis för ett fattigt land som Kambodja så därför har den Tyska förbundsstaten gått in som medfinansiär.

Sen fortsatte turen vidare till nästa tempelområde, Taphrum,(Ta Prohm) som har förutom ruiner av tempel också ett antal träd med rötter av storlek jag aldrig kunnat föreställa mig och som nu visar på naturens kraft att omgärda hela murar.

Till skillnad från de flesta templen i Angkor område har Ta Prohm stått i samma skick som det byggdes.

Området är väldigt pittoreska och kombinationen av träd som växer ut ur ruinerna och djungelns omgivning har gjort det till en Angkor mest besökta tempel för turister. En annan orsak till detta tempels popularitet är att filmen Tomb Raider har fleras inspelade scener från detta tempel.

Jag fascineras av trädens storlek och de gigantiskt stora rötter som kryper över, under allt.

Medan vi går här bland ruinerna så hörs också tydligt att djungeln är nära. Papegojor snackar med och till varandra, kanske också till oss.

Säga vad man vill, naturen är fantastisk. Synd bara att inte alla tycker så!

Givetvis är även detta tempelområde under restaurering och i detta fall är det den indiska regeringen som stött till ekonomiska medel

Nu tar vi oss runt tempelområdet och åker för att äta och jag är utsvulten. Restaurangen ligger åt ett håll som jag överhuvudtaget inte har en koll på men maten var god så in i bomben.

Åsså fick jag en stor skål ångad ris till och en Angkor Beer, 33 cl. Har nog kunnat äta en portion till men jag kommer ju ihåg att det finns tre mackor med Edamer ost i ryggsäcken.

Nu när magen fått sitt finns ny energi för att besöka nästa tempelområde, Bayon som är en tempelruin i mitten av det mur- och vallgravsomgärdade Angkor Thom

Byggdes i början av 1200-talet av kung Jayavarman VII som dennes statstempel, den är kvadratisk och man får rysningar när vi kör förbi templets ena av två ingångar för att parkera.

Den är byggd enligt religiösa och geometriska former efter de fyra väderstrecken.

Det som slår en och fascinerar i samma mening är alla stora stenansikten som pryder de många tornen. I ett av tornen finns ett restaurerat Budda bild som en gång i tiden förstördes men nu har återställts.

Jag är mållös, begriper inte hur de kunnat bygga sådana tempel på den tiden utan dagens verktyg och teknik.

Givetvis var arbetskraften gigantisk och guiden sa också att många slavar kom från ett land som han senare kunde berätta mer om, han menade förstås Indien

Guiderna har lärt sig hur man skall stå för att få lite roliga bilder. Det fanns ett flertal andra platser där man skulle lyfta armar och händer och fingrar.

Sen besökte vid South Gate som inte är ett tempel utan en av de fem huvudportarna in till Angkor Thom, den är också bäst bevarad alv alla de fem .

Restaureringen har visst bekostats av Kineserna

Nu har vi bara ett besök kvar och det är Phnom Bakheng som är ett tempel som byggdes på slutet av 9-århundradet.

Det är ett Hinduiskt och Buddistiskt tempel i form av en sex våningars pyramid och dedikerad till Shiva. Templet ligger mot öst, en yta av 76 kvadratmeter vid foten

Ligger på en hög kulle och har utsikt över det mycket större och mera berömda templet Angkor Vat, som ligger mitt i skogen eller djungel sydost. Detta var de hinduistiska gudarnas hem. De flesta av tornen är idag raserade med restaurering pågår

Medan vi är här upp på tempel kullen håller solen på att sänka sig över dalen, Angkor Vat och Siem Reap.

En luftballong med dessa resenärer har också sett solnedgångens tjusning och är på väg att landa

Det är snart dags att gå ner för den branta breda stigen mot Mercedes bussen som skall ta oss tillbaka till våra hotell.

Solen blir allt rödare för varje minut som går. Den är nog också ganska trött just nu

Har varit en fantastik och oförglömlig dag som jag kommer att minnas. Angkor Vat har man bara hört talas om.

Jag har cyklat hit från Khorog i Tadjikistan och avlagt 7000 km genom att cykla över ett 4656 meter högt bergspass, genom öknar, över flera berg, förföljd av SWAT-polis och säkerhetsfolk i Kina. Jag har burit cykel och packning över ett annat berg, cyklat genom ett otroligt fantastiskt Vietnam och nu Kambodja med alla dessa historiska och grymma händelser under Pol Pot.

Man får säga att man är lyckligt lottad som klarat av detta.

Vi hörs Senare. Jag måste nu smälta att tempelintrycken

Natti Natti från ett för tillfället lugnt Mad Monkey Hostel i Siem Reap

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer