Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Flytande by och mangrove träsk båttur

1/11

In dag första dagen i november ¨tar jag en båttur till en flytande by Kampong Phluk som ligger cirka 30 sydväst om Siem Reap.

Området är en stor sjö, Tonle Sap som är Kambodjas största och den har också en flod med samma namn. Under regnperioden som börjar i april svämmas sjön och dess skogsområde över av Mekongflodens vatten och det medför att Tonle floden ändrar riktig och flyter uppströms mot sjön.

Runt sjön och efter floden som är omgärdad av mangrove liknade skog bor cirka 90 000 människor i cirka 150-160 flytande byar.

Från land åker man båt efter floden som är omgärdat på båda sidor av översvämmad skog ut mot sjön. Innan man når sjön kommer man fram till den by jag besökte, Kampong Phluk. Alla hus och byggnader är stolpade och blå-röd-gula båtar ligger överallt.

Vi denna tidpunkt så lever fortfarande byborna av vad sjön och floden kan ge, senare under torrperioden övergår de till normalt jordbruksarbete.

Området har blivit väldigt populärt bland turister och även Unesco har gjort området till en Biosphere Reserve.

När man kommer fram med båten som stannar vid en flytande restaurang så ligger ett antal små ekor på andra sidan och väntar på att besökare skall hopa i dessa och sedan bli rodda runt och genom mangroveträsket

Ett helt makalöst och gudomlig plats, känns som man är i Amazonas regnskog. Tyvärr så är även denna plats drabbad av människan oförmåga att vara rädd om sin omgivning. Plast och plastflaskor även här.

Den här båtturen som en av ortsbefolkningens kvinnor ror tar cirka 35 minuter och de vill ju även att man skall stanna vid de båtar som fungerar som flytande affärer, jag avstår då jag vet att priserna är skyhöga.

Efter båtturen sen tillbaka till restaurangen fören kvällsmiddag innan vi åker ut mot öppna sjön för att se solnedgången.

Sen tillbaka mot land och Siem Reap i totalt mörker.

Sjösäkerheten inget de har på sin agenda utan båtarna har handhållna lampor som lyse. Inga positionsljus eller lanternor. En del båtar som kör om oss i hög fart ser man knappt konturerna av.

Vi kommer fram torrskodda och sen en trekvart till innan jag är tillbaka vid Mad Monkeys Hostel mitt inne i Siem Reap och jag känner mig väldigt nöjd med denna eftermiddag.

Vi Hörs och Syns

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Kristin 3/11-18

👌