Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Ingen rolig cykeldag till Bangkok

06/11

Efter en enkel frukost med bröd, smaksatt mjölk och nescafé drar jag iväg strax efter halv åtta. Första lm genom stans smågator innan jag svänger väster ut på stora vägen nr 34 mot Bangkok.

Trafiken är redan i full gång men på vägrenen får jag vara i fred.

Efter cirka 15 km ser jag att jag missat en avtagsväg och en skylt med texten ”Collection Toll Ticket, 1 km, Motorväg. Hit släpper de mig inte.

Att ta sig tillbaka och över till andra körbanan blir inte lätt så det blir att cykla mot körriktningen på vägrenen tills jag ser en skylt med texten ”U-Turn, keep right”

Tar mig över och sen in på en bensinmack för att kolla Maps.me var jag befinner mig och vart avtagsvägen är.

400 meter sen vänster enligt kartan och det stämmer och jag är inne på den landsbygdsväg jag hade planerat. Slingrig, lite trafikerad och det passar mig bra.

Efter vägen på båda sidor massvis av fisk och räkodlingar i små dammar, undrar om de odlar jätteräkor här också? Efter några mil skall jag svänga vänster ut på en hiskeligt trafikerad väg.

Tre körbanor med två filer i varje och betongavskiljare mellan körbanorna och ett dike som på vissa ställen är vattenfyllt. Ovanför en motorväg byggd på tvådelade pelare.

Ser en stor grön skylt BANGKOK och en pil som pekar i min körriktning, bara att fortsätta. Fem, sex km längre fram blir det att stanna.

En skylt med Chon Buri och Pattaya i min körriktning och de ligger söder om Bangkok och jag skall nordväst. Att ta sig över två körbanor med betongavskiljare mellan går bara inte så det blir att cykla mot körriktningen igen tills jag hittar ven lucka.

Tre km och massvis med svordomar senare hittar jag den, men då måste jag ta mig över ett tre meter djupt och brett dike fyllt med skitigt vatten, trasig MC hjälm, lera, plastflaskor och en massa annat skräp. Att plurra i detta dike vill jag absolut inte.

På andra sidan vägen finns ett gammalt försäljningsstånd som står på en träbro över ett annat dike. Bräderna är slitna så jag lyckas bryta lös några stycken som jag tar med mig över och bygger en spång över diket

Styr med tungan rätt i mun ner cykeln på spången som böjer sig men håller och jag styr den mot den andra slänten och med all kraft jag lyckas jag få upp cykeln på vägbanan. Inget plurr.!!

Sen femtio meter tillbaka och in i luckan och svänger höger. Ser snart en stor skylt med BANGKOK inpräntad med vita bokstäver och distansen 54 km.

Trots att trafiken är ovanligt livlig så får jag var i fred på min vägren.

Trots allt jag hört om ”Galna Thailändare i Trafiken” känner jag mig trygg. Vid elva tiden stopp i en stad jag ej har namnet på för lunch, vila och skugga. Värmen är mördande. Trekvart senare när jag skall iväg ser jag att bakhjulet ör platt och två ekrar är brutna.

Det blir att packa av allt och laga punkteringen och försöka provisoriskt fixa ekrarna allt till omgivningens förnöjsamhet.

Trettio minuter senare är jag på väg igen mot Bangkok och trots att jag verkar ha full koll på skyltarna missar jag något filbyte och hamnar framför en ny tullstation.

Har tur att anslutningsvägen går alldeles nedanför så det är bara att svänga ner. Tre km senare är jag ut på rätt väg. Trafiken blir tätare och tätare och värmen ger sin inte.

Trafiken är helt galen och när jag vid tvåtiden kommer in i Bangkok verkar det som hela Thailand är ute och kör.

Tre filer och alla är totalt fulla av bilar så det blir att tillsammans med andra tvåhjulingar kryssa mellan bilarna och filerna men farten är inte hög, kanske 7-8 km/h. Fordonen ännu lägre.

Trots den galna trafikkön verkar det likafullt som det finns lite hänsyn bland förarna, de ger mig ibland lite utrymme när de ser att jag kommer cyklande mellan bilköerna.

Dessutom är det inte så många som tutar, annat var det i Vietnam. Det här är ju rena vansinnet, och ingen verkar vilja gör något åt trafiksituationen i världen heller.

MADNESS

Strax efter halv tre stannar jag vid ett fik som påminner om Starbucks, det blir kaffe och en gokaka och jag sätter mig ute och ansluter mobilen till deras WiFi nät.

Till Mad Monkey hostel är det knappt 11 km och ligger nere vid floden, Chao Phraya som slingrar sig lit en orm innan den flyter ut i Bay of Thailand. Om trafikkön var vansinnig tidigare är den ännu värre nu.

Får stå mellan fem och tio minuter och vänta in grönt ljus och sen stopp igen efter femtio meter.  

Så har pågår det i 11 km och det tar 85 minuter att nå Mad Monkey Hostel som jag ser den typiska loggan till höger om mig.

Fortsätter några tiotal meter innan jag gör en U-sväng och parkerar cykeln framför entren till receptionen och baren som för övrigt verkar vara populär.

Jag får rum 310, ett fyrbäddsrum som jag delar med tre holländare. Rummet ser fräscht ut och min bädd, nummer fyra är på nederplan precis som jag hade önskat när jag bokade rummet via Hostelworld.

På rummet finns också låsbara skåp efter ena långväggen och små väggfasta skåp vid sängen, även dessa låsbara och AC‘n fungerar.

Pustar ut för jag är rejält trött, mest mentalt, för fysiskt har det inte varit något speciellt, haft bra med medvind hela dagen. Trafiken, filbytena, felkörningarna och värmen har tagit ut sin rätt.

Kommer nog att sova gott in natt, det ärt jag säker på.

Imorgon skall jag leta upp en cykelverkstad som får byta ut och justera mina ekrar och också byta ”cranksetet fram.

Dagens distans: 116,4 km

Färdtid: 05.52 t.

Total tid: 08.50 t.m

Maxfart: 39,0 km/h

Medelfart: 19,8 km/h

Maxtemp: 61 °C

Medeltemp: 41,5 °C

Min temp: 34,0 °C

Vi hörs senare från Kungariket Thailands huvudstad

// P-G

The Global Cyclist  

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer