Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Två lugna dagar med poolbesök och lite rundvandring

8 -9/11

Två lugna dagar med poolbesök och lite rundvandring i den kulturella miljön

De två dagarna efter min ankomst till Bangkok gör jag mestadels inte mycket, sitter ganska ofta nere i bardelen och kikar in alla som kommer och går. Träffade också på några svenskar från Kalmar. Poolen som ligger en halv trappa upp och bredvid en av många kanaler som går genom stan.

Fast lite kulturellt måste man hitta på så det blir båt som skall ta mig till några landmärken för Bangkok innan jag lämnar stan.

När man åker med båtarna på floden eller i kanalerna (khlongs ) så märker man inte så tydligt att man är mitt i en storstad.

Det finns ett system av kanaler genom Bangkok, som Bangkokborna själv använder för att ta sig fram på. Det är bara att kliva på båten vid alla pirar som finns efter kanalen eller floden likt ”Hop on, Hop Off” och priset för biljetten är från 15 bath.

Båtarna, speciellt på eftermiddagarna är knökfulla och personal ropar hela tiden att gå längst fram i båten.

Det finns också s.k. longtailboats som är smala och färgglada och många är utsmyckade med blommor och de verkar oftast ha en bra fart där de susar fram.

Är det någon som kommer ihåg Bond från 2007, The Man With The Golden Gun, där kör Bond en liknande båt genom kanalerna i stan.

Har själv inte provat att åka med någon av dem och tänker inte heller prova på det. Vattnet i kanalerna och floden verkar inte speciellt rent och det verkar stänka ganska bra, jag undrar hur skitigt det är.

Vid en brygga så jag hur hundratals fiskar simmade och hoppade alldeles vid vattenytan precis som om de kippade efter luft.

Precis mitt emot Wat Arun templet på andra sidan floden Chao Phraya ligger två stycken väldigt populära attraktioner och sevärdheter, Grand Palace och Wat Phra Kaew templet som måste besökas. Dessa två platser hör som ihop.

Palatset som tidigare varit Residence åt den kungliga familjen används nu endast vid statsbesök och speciella ceremonier men prakten och utsmyckningen får en att häpna av beundran.

Mycket av prakten och utsmyckningen är i guldfärg, tinnar och torn överallt och knappast en centimeter av någon yta är odekorerad.

Ytterligare en bit från Grand Palace ligger ett annat tempel som är ännu mera påkostat och utsmyckat än Wat Arun, Wat Phra Kaew eller som det också kallas förTemple of the Emerald Buddha.

Templet är det mest heliga av alla tempel i Thailand. 0ch det har 100 tinnar och torn står det på en av informationstavlorna när man kommer in.

Templets fyra ingångar skyddas av Yaksha vakter och bara åsynen av dessa figurer kunde nog skrämma väldigt många på den tiden. De är vackert och precist snidade och sen målade i blått, grön, rött och givetvis i guldfärg

Vad jag förstått så är den riktiga Emerald Buddha skyddad och får ej fotograferas.

Bara Kungen och kronprinsen får röra vid honom och tre gånger per är byter kungen kappa på Buddha som skall motsvara sommar, vinter och regnsäsongen och detta skall ge lycka och välstånd till landet under de tre perioderna.

Precis som i andra tempel och tillbedjans platser så uppmanas man att bära strikta kläder och på några skyltar runt templet står det också att Buddah är ingen tatuering.

Givetvis finns här som på andra ställen souvenirshopar och liknande och allt är väldigt dyrt, dubbla priset jämfört med butiker en bit från centrum.

Efter rundvandringen går jag ner till samma Pier och väntar in båten som kan ta mig till Pier 13 inte många hundra meter från mitt hostel.

Thailand och i synnerhet Bangkok är lite dyrare än Kambodja och även förstås Vietnam och här på Hostelet är priserna för öl endast någon tia billigare än hemma i Svedala så jag brukar korsa gatan och gå in i 7 Eleven butiken och köpa några LEO och sen sätta mig vid några av borden som hostelet har vid entren.

Det är som avstressande att bara sitta och se på hur folk går fram och tillbaka, många ”backpackers” ser jag som kommer och går in till hostelet. De engelsk talande verkar vara i majoritet här på hostelet, speciellt från Australien och USA och UK, Holländare och Tyskar men även några svenskar förutom jag själv.

Detta är en ganska livlig del av Bangkok, utan att vara ”toklivlig” och kanske inte den mest exklusiva heller men den är rolig.

Utanför på gatan står det alltid Tuk-Tuk eller grön-gula, gula eller rosa taxibilar och väntar. Skall man åka taxi är det smart att fråga föraren om han har taximeter, om han svarar nej bör man invänta nästa, annars är risken stor att han ”saltar” priset.

Sen upplever jag också att trafiken verkar mycket mera hänsynsfull än jag är van vid från Vietnam och Kina. Händer ofta att de stannar och släpper över mig när jag skall korsa gatan, visar på någon sorts hänsyn.

I övermorgon, lördag skall jag ta mig ut ur Bangkok och det sker med en båt till någon av öarna söderut och sen därifrån en ny färja över till fastlandet, Don Sak Sakon Port för att sen cykla tvärs över halvön ner mot Phuket och där skall jag träffa Maria. E’s dotter och Jussies mate Sofia.

Rutten över halvön är knappt 300 km och den sträckan har jag kalkylerat med tre dagar på sadeln

Vi hörs senare för nu måste jag duscha, byta om till badshorts och sen ner i poolen för värmen vill inte riktigt ge med sig trots att det är mulet och regn hänger i luften, dessutom är den fuktig så min skjorta är alldeles kladdig.

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer