Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Cyklar norrut på ön mot Chalok Lam och badstränderna

12/11

Kommer iväg strax efter klockan nio och det är relativt lättcyklat, bananplantagen ser jag överallt likaså skyltar med Land for sale, House to rent. För den intresserade finns det gott om husobjekt här uppe.

Strax innan Chalok Lam ser jag skylten Paradise Waterfall och bestämmer att cykla upp dit. Vägen är smal, brant och halkig men till slut kommer jag fram till en parkering och hundra meter ovanför ett hus där man kan köpa lite läsk eller öl och samtidigt betala 20 bath för att besöka attraktionen.

Vattenfallet är inte speciellt stort så har dags på året men omgivningen är trolsk och små vattendammar finns att bada i om man har lust.

Blir här cirka en timma innan jag fortsätter mot havet och North Beach. Innan jag är framme får jag en rejäl backe att ta itu med. Tyvärr så är den för brant så jag får styra cykeln sista biten upp.

Chalok Lam är inter stort, några affärer som säljer kläder och utrustning för bad, 7eleven butiker, mat och fikaställen och så några hotell och gästhus, åsså piren förstås. Hit upp går det många taxibåtar

Jag cyklar rakt fram ner mot havet och en vid trappan ner mot beachen stannar jag för att njuta av härligheten.

En liten grusväg fortsätter åt vänster och skyltar talar om att North Beach och Fanta Beach Resort ligger åt detta håll.

Två hundra meter längre fram stannar jag vid en bar och lutar min cykel mot barens staket. Sätter mig bara ner och njuter av utsikten. Några andra turister badar men de är inte många. I baren sitter några och äter och dricker öl.

Efter en stund byter jag om för bad och går med raska steg ner mot stranden som har hudlen och ljusgul sand och vattnet är väl cirka 25-26 grader. Åhhhh va skönt.

En palm har fått för sig att växa ut mot havet istället fr rakt upp och det har barägaren utnyttjat till att hänga upp en gunga som jag givetvis måste prova.

Barnasinnet finns fortfarande kvar och jag tänker inget göra åt det heller. Vid den här platsen blir jag fram till halv fyra och hinner med en salladslunch innan jag drar mot nästa badvik som jag sett på kartan, Salad Beach. Har planer på att hitta en plats här att slå upp mitt Hilleberg tält vid.

Första km lättcyklad men sen kommer backarna och inte vilka som helst. 16–18 % lutning så det blir att styra cykeln uppför. Efter fjärde backen ser jag skylten Haad Salad och tar av ät höger. Det är utför hela vägen och en del av den är dessutom helt blöt och det rinner vatten nedför. Har ingen lust att krasch i denna backe så jag styr cykeln utför de brantaste avsnitten.

Resorten är en enda gata med affärer på var sida och längre ner bland lummiga träd och buskar ligger hotellen. De verkar vara av den lyxigare varianten och jag cyklar så långt det går tills en trappa ner mot stranden säger stopp.

Hela stranden är tydligen hotellägd och det finns här inga platser för ett Hillebergtält, eller rättare sagt de tillåter nog inte en tältuppsättning.

Jag bestämmer mig för att cykla tillbaka upp på stora vägen och det blir att styra cykeln uppför. Inte ens lönt att tänka på att försöka trampa med denna packning jag har.

Fortsätter sen andfådd åt höger och fler backar att slita uppför. Efter några km ser jag en ny skylt med ett badpictogram på. Frågar några scooterförare om det är en bra beach där nere och de nickar jakande.

Även denna väg är superbrant och villorna efter vägen skvallrar om lite mera välbärgat klientel. Utsikten är inget fel på och brant som jag sa. Längst ner svänger jag vänster i en T-korsning och genast blir jag misstänksam.

Affärerna ser likadana ut!!. Jo det är nog så att jag är tillbaka vid Haad Salad!! Dra på trissor, det är inte sant.

Har inte kollat Maps.me so noga. Det blir att ta sig hela vägen upp igen, 2 km.

Nu bestämmer jag att ta mig tillbaka till Chalok Lam och beachen jag var vid mitt på dan.

De backar jag hade tidigare har nu bytts mot galet branta utför istället men sista backen innan beachen den har jag uppför och jag har så låg fart så jag inser att jag inte hinner vrida ur en av skorna ur pedalclipsen utan att vurpa när jag tänker hoppa av cykeln så jag får kämpa med allt jag har och lite till innan jag har nått toppen på den 16% backen.

Det nästan svartnar för ögonen innan jag är uppe, totalt utpumpad, men jag klarade av det.

25 minuter senare cyklar efter grusvägen mot North Beach och stannar vid baren och frågar killen om det är OK att sätta upp tältet lite längre bort där några gröna fläckar är ledig.

Han säger Nej, bossen är i Thong Sala du får vänta till han är åter. Klockan är 18 och det skymmer snabbt så jag har ingen lust att vänta.

Fortsätter mot Fanta Beach Resort som ligger ytterligare några hundra meter bort för där har jag sett att det finns en liten vik med en omgivande skogsdunge som ger skydd och lä.

Tänker inte fråga och platsen jag valt är ganska skyddad från insyn, dessutom är mitt tält mörkgrönt så den lär inte synas speciellt bra.

Tjugo minuter senare är jag installerade tältet och cykeln fastlåst runt några träd. Tar min röda matbag och beger mig mot en av de helt igenbommade bungalowens femtio meter bort och utnyttjar altanen som har både bord och stolar.

Här sitter jag och äter ris, kött, korv och ostmackor och en halv Pepsi. Nedanför mig hör jag bara havet slå mot stranden och längre in i viken ser jag färgade lysen från barer och hus. En och annan båt kommer in för det hörs väl med de speciella motorer och roder de har.

Går tillbaka med matbagen och tar med mig en liten, liten flaska whiskey och beger mig mot baren.

Ute är det totalt becksvart, inga lampor som lyser upp och helt plötsligt snubblar jag på några stenbumlingar och drattar i backen. Mobilen far iväg men hittar den i sanden sen och knät värker som bara den.

Jag fortsätter haltande mot baren och beställer in en Americano kaffe. Frågar samtidigt om ett glas utan att berätta vad jag skall ha den till. Han frågar inte heller.

Jag sitter med mitt kaffe och min wirre säkert en timma och njuter av lugnet. Är ensam i baren. Hinner ett samtal hem via Whats App innan jag tar samma väg tillbaka till tältet. Denna gång är jag mera uppmärksam.

Jag somnar ganska fort trots att ingen AirCon finns och nu inte havsbrisen räknas dit.

Vi hörs i morgon då jag skall besöka nästa vattenfall Phaeng Waterfall

Dagens distans: 27 km Färdtid: 03.00 t.m Total tid: 09.15 t.m

Maxfart: 55,4 km/h Medelfart: 9,0 km/h

Max temp: 44 °C Medel temp: 36,8 °C Min temp: 26,0 °C

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Barbro 15/11-18

Har du ingen ficklampa?