Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Lämnar Koh Phangan

15/11

Klockan 09.00 avgår färjan från Thong Sala mot Donsak och jag är ombord. Resan tar cirka 2,5 timma och vädret är varmt men inte hett.

Färjan är inte fullsatt men ganska mycket folk ändå. Däremot verkar bildäck vara fullt. Halv tolv styr jag som första passagerare av färjan och har kosan mot fiket alldeles intill. Köper kaffe och tilltugg och kopplar upp mig med deras WiFi.

Jag checkar vägen mot Phuket med Google Maps och ser att det kommer att ta cirka tre cykeldagar, knappt 300 km. Inga backar som tar livet av mig har jag också noterat.

Från Donsak är vägen riktigt bra och jag har medvind. Vid fyra tiden stannar jag för en kall öl och nått tuggbart, två munkar. Fortfarande lättcyklat och värmen inte heller så hemsk.

Strax efter halv fem och 113 km totalt varav 60 på cykel ser jag en mysig bar efter vägen och den ligger helt i skuggan och verkar trevligt inredd.

Barägaren verkar gilla cyklar, fågelholkar, gamla symaskinsbord och tv-apparater från 60 talet och genom den intakade platsen jag sätter mig vid rinner en liten kanal igenom med fiskar. Hela baren Har en skön och lugn inramning

Maten jag beställt är nuddlar och fläskkött med grönsaker och smakar jaktligt gött och inte dyrt heller, 80 bath och då har jag även köpt tre vattenflaskor.

Det märks att jag närmar mig dy sydligare delarna av sydostasien för ny ser jag på flera platser hur de avverkat regnskogen och börjat med oljepalm plantager.

Thailand är den tredje största producenten av palmolja och är förödande för människor och miljön så undvika att handla produkter där denna olja ingår och där man inte kan påvisa ekologisk odling.

På sikt är denna hantering ohållbar både för människorna, miljön och djuren

Frukterna innehåller 30-35 % olja och skördas var tionde dag. Varje palm producerar 40 kg palmolja per år.

Där de inte odlar oljepalmer har de istället stora ytor med gummiträd.

Gummiplantagen är snörraka planeringar av träd som var och en har en svart kopp fastsatt på stammen och där det droppar ner vit gummisaft.

Vid en av dessa plantager bestämmer jag att tältet skall upp och klockan är strax före sex, skymningen har börjat så det gäller att skynda på för mörkret kommer kvickt som attan.

Det finns några bosättningar några hundra meter bort men ingen människa ser jag till. Värmen har bedarrat lite så natten blir nog skaplig.

Dagens distans: 120,3 km (69,7 km Cykel) Färdtid: 05.55 t.m Total tid: 09.34 t.m

Maxfart 47,9 km/h Medelfart: 20,3 km/h

Max temp: 44 °C Medel temp: 35,7 °C Min temp: 26,0 °C

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer