Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Rajmangala Beach och ett besök på Akvariet

23/11

När jag vaknar strax före halv sju är det bara att snabba sig att packa ihop. Myggen och alla andra flygfän är som galningar så det blir expressnerpackning och så iväg. Har lite svalt första 35 km, också lite motvind med ju längre in på förmiddagen desto varmare och så motvind.

Målet idag är att ta mig mot Trang och däromkring leta upp en bra och helst moskitofri plats. Som vanligt blir det ett antal stopp efter vägen för vatten och fika, tvättning och uppsköljning av t-tröjan och kepsen.

Landskapet är platt men otroligt grönt och Karstbergen och dess format är tjusiga och lustiga att beskåda. De allra flesta är skog och busk beklädda hela vägen till toppen som är alldeles rund.

Efter vägen är det flitigt förekommande med skyltar mm vattenfall, badstränder och beachresort’er, men sista skylten var man skall svänga av är det lite si och så med. Dessutom är det sällan någon distansanvisning så jag vet inte om det är 10 km eller mer, eller mindre.

När jag kommer fram till Krabi vet jag att avtagsvägen mot Trang är på höger sida så nu gäller det att hitta en s.k. U-turn sväng så att man kan komma över på motsvarande sida av den två delade vägen.

Tyvärr så ser jag ingen skylt med Trang på så efter cirka 12 km stannar jag och kollar Maps.Me och den ger lite konstig info varför jag frågar en chaufför som gjort paus vid ett rastställe.

Han pekar åt det håll jag kommer ifrån och jag begriper på en gång att jag förbrukat drygt en mil i onödan.

Bara att vända. En öppning i vägen 20 meter framför mig gör att jag kan ta mig tillbaka på rätt sätt så jag svänger över mot högra vägbanan utan att se mig för och känner bara vinddraget från en vit bil som kommer bakifrån i hög fart. Här har min cykelresa kunnat ta slut för det var inte mer än 2 dm till bilens högra framskärm. Puuh, Puuh, blev lite chockad och jag kände av att pulsen steg.

12 km längre fram ser jag skylten Trang och en pil som visar vänster så det är bara att trampa på. Till Trang är det cirka 140 km så dit kommer jag inte idag men hälften borde jag klara av.

Skyltar med hänvisning till vattenfall och badstränder kommer var femte km och i min skalle får jag lust att leta upp just en beach för nattens tältplats.

Cirka 40 km från Trang träffar jag på två touring cyklister från Frankrike som har varit i Kuala Lumpur och är på väg hemåt.

Några av badstränderna hittar jag ingen avtagsväg till men när skylten med Rajmangala Beach och Rajmangala Aquarium dyker upp är jag beredd och dessutom är den välskyltad.

Svänger av åt höger genom ett naturskönt område efter slingrig väg och kommer fram till ytterligare en skylt efter cirka 10 km och här svänger jag åt höger igen och fortsätter cirka 3 km förbi några skolor och ett universitet.

När jag är framme i Rajmangala Beach efter knappt 80 km ser jag det blå havet genom träden som växer ner mot stranden. En rondell med ett fyrliknande torn står precis i mitten av vägen och jag tar av åt höger mot akvariet som skylten visar.

Hela området är grymt vackert med en liten damm fylld av lotusblommor i. Verkar otroligt välskött det här området och en stor byggnad framför mig verkar vara entren. Till vänster en liten shop och till höger en lite bro över en stor vattendamm med fiskar.

Jag går in genom entren och ser mig omkring och det här verkar lovande. Det blir nog ett längre besök sen.

Jag cyklar tillbaka mot rondellen med tornet och sen styr jag cykeln över gräsmattorna och mellan träden ner mot beachen.

GUDOMLIGT VACKERT

Framför mig en helt tom stand med rent kristallklart vatten, till vänster roliga karstberg och snett till höger ett antal öar och en blinkande fyr.

Jag sätter upp tältet vid strandens början där det mesta är grönt och sen går jag med raska ben rakt ut i havet och känner en obeskrivlig lycka av att få lägga mig ner i det 25 gradiga vattnet.

Efter badet cyklar jag tillbaka mot akvariet och går in för en längre session. Det är ganska stort och på båda sidor om gångarna finns både små och jättestora akvarium med fiskar som jag bara undantags-fall sett och hört talas om.

Ovanför alla akvarium finns infoskyltar på engelska som talar om vad det är för fisk och hur den lever. Går faktiskt två varv så fantastiskt tyckte jag det var.

Sen cyklar jag tillbaka mot rondellen och följer skylten som visade att det skall finnas en restaurang lite längre bort. Efter lite letande hittar jag den till slut och går in. Restaurangen helt tom, bara ägaren som ser indisk ut och så jag. Köper en kaffe och en påse kakor och sätter mig vid ett av borden. Får hjälp med WiFi uppkopplingen av den indiskliknande barägaren och gör lite googlande.

Sitter drygt en timma vid mitt bord när barägaren säger att han tänker stänga så det blir att packa ihop och jag drar iväg mot akvariet igen och in i den lilla shop som finns och köper tre flaskor läsk för knappt 15 spänn. Tar också och fyller på min plastmugg med hett vatten ur en termos som står vid disken för jag är fortfarande kaffesugen och sätter mig utanför vid ett bord alldeles vid bron över dammen och lyckas koppla upp min dator och mobil via deras nätverk. Ibland skall man ha tur.

Sitter här säkert i två timmar och mörkret har nästan helt lagt sig men än ser jag glimtar av solen som sakta sänker sig ner mot havet.

Tillbaka till tältet och hämtar väskan med mat och går mot det fyrliknande tornet och sätter mig vid vägkanten under en gatlampa och börjar äta kvällsmat.

Sen går jag några hundra meter till restaurangen som nu är helt stängd men platsen där borden står är öppen. Sätter mig vid bordet jag hade tidigare och även nu lyckas jag koppla upp mig på barägarens WiFi. Det blir mera googlande och lite SVT info.

Vid 20.30 tiden går jag mot tältet som nu är helt omgärdat av den svarta natten, det enda som lyser är månen och fyren längre ut till havs.

Kryper in i värmen och ner i ”linern”, tar fram mobilen och ställer väckaren på halv sju. Sen lyssnar jag på lite nerladdade program från SR. Somnar innan jag lyssnat klart.

Dagens distans: 78,8 km Färdtid: 04.54 t.m Total tid: 11.25 t.m

Maxfart: 47,8 km/h Medelfart: 16,1 km/h

Max temp: 47 °C Medel temp: 35,3 °C Min temp: 24,0 °C

Vi hörs i morgon från Phattalung

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer