Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Kort cykeldag till George Town på ön Penang

30/11

Klockan 8 sitter jag nere vid frukostbordet och äter mig mätt. Det finns till och med prinskorvar och vita bönor, kaffe och små kakor.

Vid 10 tiden börja jag traska de 1,6 km som det är till Option Cyclist och kommer fram några minuter innan halv elva.

Cykeln är klar men han påpekar att däcket fram är väldigt slitet, vilket inte är så konstigt med tanke på att det snart rullat 10 000 km.

Jag ber honom byte och han säger att tyvärr kan jag ej få samma kvalitet som jag hade, ett Continental däck och det är jag medveten om men ber ändå honom att göra bytet.

En halv timme senare är allt fixat, nytt framdäck, nya ekrar, justering av bakhjul och bromsar till en kostnad av 80 RM - Ringgit Malaysia eller Malysisk dollar ganska precis 175 Sek.

Cirka 35 km är det till Butterworth och ytterligare några km genom stan till färjeläget över till ön Penag och Geroge Town.

Som vanligt blir det några stopp för vattenpåfyllning och jag kommer fram till Butterworh strax efter klockan ett och att hitta färjeläget är inte svårt då skylar med jämna mellan rum talar om vart jag skall.

1.40 Ringgit kostar biljetten över och det tar knappt en halvtimma och färjan är helt full.

Det är trångt på fordonsdäcket men jag fick plats med cykeln mot några stora stolpar

Geroge Town är ett världsarv sedan 2008 och har knappt 200 00 invånare och hela detta område ligger på Malacka halvön

Så fort jag lämnat färjan svänger jag höger efter stora genomfartsleden och sen följer jag vart alla andra verkar ta vägen. Efter några hundratals meter efter små tränga gator hamnar jag framför en indisk matrestaurang och beställaren sen lunch.

Inslag av Kina och Indien är påtaglig, många skyltar med kinesiska tecken och man ser också många George Town bor med indisk utseende.

Medan jag äter letar jag efter ett billigt hostel och hittar ett bara några stenkast från där jag sitter, Tonight Hostel.

30 Ringgit kostar rummet och då bjuder de på kaffe och mackor på morgonen. Får ett familjerum som jag blir ensam om.

Cykel får jag ställa in i ett förrum mellan entre och receptionen och trappen upp. Tar bara med mig det nödvändigaste och sen snabbt in i duschen, som är gemensam.

Typiskt i dessa länder är att duschrum och toalett oftast är samma. Duschen och den lilla elektrifierande vattenvärmaren hänger oftast på den ena långsidan av toaletten, för det mesta stängd så man måste oftast slå på en strömbrytare som sitter utanför annars är vattnet vara ljummet.

Efter installation, kaffedrickande tar jag en sväng i kvarteren och ser att det är många gamla hus sedan kolonialtiden, men det finns även modernare.

På ett antal av de gamla husväggarna har man graffitikonst och när jag vandrar omkring blir et ännu mera påtagligt hur den Indiska inblandningen i denna stad gör sig påmind.

Ju fler smågator jag tar mig igenom desto fler graffitikonst hittar jag, en del har gjort sitt och håller på att suddas ut medan andra fortfarande är ”Still Going Strong”

Den här graffitikonsten är tydligen något som George Town är känd lite grand för och man kan hitta affärer som säljer souvenirgrejor, kläder och väskor med graffitikonst på. Det gäller att ta vara på alla chanser att tjäna pengar.

Graffitikonsten med cykeln och barnen som är målade på väggen är ett populärt fotoobjekt och olika arrangemang med att sitta på sadeln görs.

Strax efter 18 medan jag vandrar runt bland smågatorna ser jag hur himlen ändrar karaktär från gråblått till kolsvart och snart kommer regnet. Man ser också människorna lämna gatorna ocvh be ge sig in till någon av alla barer och caféer som finns.

När det regnar här nere då kommer allt och man måste söka skydd annars är man totalt genomblöt inom någon halv minut. Det var precis vad jag fick göra. Söka skydd i en butik som säljer tröjor med graffitikonst på.

15 minuter senare är nästan allt regn borta, bara lite skvättar återstår. Beger mig mot mitt hostel och stannar vid ett gatukök för lite ”Take Away mat”. Ris med curry, såser och stora saftiga och möra kycklingbitar.

När jag är tillbaka på Tonight Hotel ber jag om en tallrik och några bestick som jag får utan protest. Dec är nog vana vid att deras hotellgäster tar med sig mater in. Jag sätter mig vid ett av fyra bord som står innanför entren och börjar äta min nyinköpta indiska kyckling och risrätt.

Vi hörs i övermorgon från en toppview utsiktsplats, Penang Hill

Dagens distans: 45,0 km Färdtid: 03.44 t.m Total tid: 06.00 t.m

Maxfart: 39,1 km/h Medelfart: 14,9 km/h

Max temp: 38 °C Medel temp: 34,1 °C Min temp: 25,0 °C

Vi hörs senare // P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer