Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Grandiosa vyer, lättcyklat i 50 km men sen…upp, ner, upp, ne

25-27/1

25/1 – Lämnar Tanah Rata bakom och ovanför mig Sitter vid frukostbordet vid baren utanför hotellet halv 8 och äter korv, vita bönor och rosta franska. Sen iväg mot i första hand mot Ringlet. Rutten dit ner är mestadels utför och bromsarna får jobba. Efter vägen finns flera platser som erbjuder tedrickning, te köp och biodlingsbesök och bergssidorna täckta av teodlingar.

När jag kommer fram till Ringlet efter cirka 12 km tar jag tar vänster mot Sungao Koytn på väg nummer 102.

De värsta och brantaste backarna har jag nu bakom mig och nu tar jag mig ner mot Betram dalen där turismen från Tanah Rata har ersattas av massvis av plantskolor istället.

Bergssidorna, och dalen är alla täckta av avlånga plasttaksförsedda odlingar km efter km och det verkar inte ta slut. Ser lastbilar fullastade med snittblommor som förmodligen också skall exporteras.

Tar slut gör utförsbackarna och istället ganska rak och platt väg någon halv annan mil till, men utsikten är fortfarande bedårande. Nu börjar istället små backar göra cyklingen tillsammans med värmen ganska jobbig och klockan är bara strax efter 13.

Jag vet inte hur många backar jag avverkat efter 13 idag, men jag har tappat räkningen. Backarna är inte långa, 2–400 meter som medel, men istället är det många och några tvärbranta.

Efter vägen stoltserar blå, röda och ibland gröna flaggor i massor eftersom det är val i Cameron Highland distriktet den 27:e.

Det var visst något om korruption vid valet för sex månader sedan och nu skall det göras om I Sungai Koyan efter cirka 95 km stannar jag för mat och klockan är halv fyra, det blir ris, kyckling och grönsaker, ingen öl. I dessa trakter är det muslimsk tradition som gäller.

Fortsätter sedan några mil till innan jag hittar et skaplig plats att sätta upp mitt Hilleberg tält vid. Klockan har blivit strax efter 18 men tempen ute fortfarande över 30 grader Celsius.

Strax efter halv åtta, några mackor och en sparad halvkall Carlsberg, har haft isflaskor i matväskan ligger jag i tältet och lyssnar på ett nerkladdat SR program, Spionernas tidevarv.

Somnar ganska fort.

Dagens distans: 110,4 km

Färdtid: 06,08 t.m.

Total tid: 08.30 t.m

Maxfart: 54,4 km/h

Medelfart: 18,0 km/h

Max temp: 47,0 °C

Medel temp: 35,3 °C

Min temp: 21,0 °C

26/1 – Mera backar Efter natt som varit skaplig och en frukost bestående av smaksatt mjölk och bröd drar jag vidare.

Det börjar bra, en skaplig uppförsbacke att ta i tu med. Fast benen är fräscha och inte alltför varmt så de första milen går bra.

När jag efter cirka 25 km efter krokiga, smala, backiga men vacker väg kommer jag fram till Kuala Lipis. Letar upp en bar för lite lättare förtäring och kaffe och hittar en ganska snart.

Ingen brist på att hitta matställen är det i Malaysia och de allra flesta verka ha gäster.

Beställer in kaffe och en Roti Lelur, eller om det varit i Sverige en form av ”Fattiga Riddare”, till detta två typer av sås att doppa Roti bitarna i. Förbaskat gott och lagom mättande i denna värme.

Efter knappt 45 minuter och två koppar kaffe sitter jag på cykeln igen mot nästa tältplats.

Backarna håller på att ta livet av mig, upp och ner och man tappar lite rytm när man inte får några platta sträckor att cykla och värmen tar heller aldrig slut.

I Kerambit cyklar jag in för att köpa mera vatten, lite läsk och några tomater. Vilar en kvart och sen upp på vägen igen. Fler backar och några är nu långa så det blir att styra cykeln vissa av dem.

Omgivningen är mestadels skog och massvis av oljeplantager. Ju längre söderut jag kommer desto fler möten mede Lemurer och Makaker, tyvärr är de väldigt skygga och flyr näsan omgående in i regnskogen.

Även en och annan varan ser jag efter vägen och de är lika skygga.

Ormar ser jag också, tyvärr är många ihjäl körda men en och annan hinner jag uppfatta.

Vissa backar är så pass branta att långtradarna står på kö i backens början och de kör en och en uppför i en fart som kan räknas till ”Gåfart”, knappt 10 km i timmen.

När klockan blivit strax efter halv sex blir det middag på en krog i utkanten av Kampung Pulau Mansok.

Någon variant av Goreng blir det och antalen är många. Förmodligen också lokala variationer

Efter middagen några km till innan jag ser en bra tältplats vid sidan av vägen intill några kraftledningsstolpar.

Ortens ungdomar på MC eller scooter är ute och har skoj, precis som ungdomarna i den åldern hemma i Sverige gör en lördagskväll.

De blir givetvis intresserad av mitt företagande ocvh några kommer fram och vill veta lite vem jag är.

En polis kommer plötsligt fram och tittar in i tältet men säger bara glatt med rösten…

- Ahh, It’s OK, have a nice evening.Sen åker han iväg’

En av ungdomarna är mer nyfiken än de andra och han är också trevlig och vill dessutom att jag poserar sittande på en av grabbarnas Honda vilket jag gör.

Efter lite hygien försöker jag somna till ett nytt SR program, denna gång om hackergäget ”Fragglarna” från Södertälje som gav NASA och FBI grå hår under 1990-talet.

Värmen gör att det blir svårt och dessutom har jag känning av kramp i benen. Vid 22 tiden hör jag det karaktäristiska ljudet av regn på tältduken och jag blir glad, värmen sjunker så småningom.

Dagens distans: 84,0 km

Färdtid: 05.31 t.m.

Total tid: 09.37 t.m

Maxfart:60,4 km/h

Medelfart: 15,2 km/h

Max temp: 58,0 °C Medel temp: 36,6 °C Min temp: 24,0 °C

Vi hörs i morgon någonstans från Maran, cirka 100 km hitom Pekan

// P-G The Global Cyclist

27/1 – Lättcyklat idag och mysig campingplats i mitt i Maran

Jag drar iväg halv nio och det är för Malaysiska förhållanden svalt ute, kanske 25 grader. Solen har ännu inte visats sig och jag hoppas den låter bli det också. Vägen är rolig att cykla efter, smala, lite trafik och vacker, trots alla oljepalmplantager.

Backarna från igår och förrgår har jag sluppit.

Några stopp blir det, en enkel lunch i en bykrog och kaffepaus i en annan by med en stor moské där man måste ta av sig skorna för att ta sig in på området vilket jag inte upptäckte förrän jag var på väg ut.

Vägen fortfarandet ganska platt, aporna hinner jag aldrig ta bilder av då de snabbt som blixten hoppar över diket och upp i träden och sen helt borta.

Cirka 15 km hitom Maran ser jag på min vänstra sida en skylt som visar några naturobjekt, vattenfall och alldeles intill skylten en rastplats där jag ser att det är fullt av barn och ungdomar som badar i en liten strömmande bäck.

Det är en rastplats som verkar populär för det finns ett antal små stånd där de säljer mat och snacks. Jag kan ju inte låta bli så jag cyklar ner och parkerar vid ett av stenborden och genast så blir jag föremål för nyfikna ögon och öron.

Jag besöker ett av stånden och köper en burk med kokta majskorn och några friterade och fyllda bröd och ett glas med majsjuice.

Sätter mig vid bordet och spanar in de badande barnen, några yngre tjejer kommer fram och frågar…

- Where are you from?

- How long have you been in Malaysia?

- How old are you?

Jag svarar att…

- From Sweden

- Been in Malaysia since November 25th

- I’m 65 years young!!

Efter att ha ätit upp de som jag köpt tar jag av mig skorna , sockarna, glasögonen och klockan och går ut i den strömmande bäcken som är elativt varm och lägger mig raklång i vattnet och alla har blickarna på mig.

Att vara en blond utlänning på cykeln är tydligen nått som drar intresse till sig, men alla är glada.

När jag närmare mig Maran blir vägen mera trafikerad och bredare, trafiken är fortfarande vänlig och håller bra avstånd när de kör om och många tutar och vinkar.

Jag kommer fram till Maran strax före halv fem och stan verkar vara en liten men med mycket muslimskt inslag. Hittar en 7 Eleven butik och köper lite läsk då någon Carlsberg ej gick att uppbringa.

Försöker sedan leta en skaplig bar och provar först KFC , men både menyn och priserna intalar mig inte.

På andra sidan av den tvådelande genomfartsleden ser jag en skylt med texten Ayam och då vet jag att där serveras mat.

När jag styrt mitt ekipage över vägen ser jag också att till vänster om barerna, det är flera stycken på rad ett grönområde med en sliten sjö i mitten.

Det verkar vara någon sorts rekreationsområde för asfalterad stig går runt sjön. En liten bro tar mig över och jag hittar en bra plats att satta upp tältet efter femtio meter.

Tar mig tillbaka till barerna och bestämmer mig för den bar som också skyltar med Free WiFi. Ännu en middag med en variant av Goreng. Denna innehåller lite större bitar ab friterad kyckling, tomater och skalda gurka.

Ber också om kaffe och att jag vill ha det efter maten, annars är det vanligt att de serverar kaffet till maten Här sitter jag en och en halv timma och surfar runt på SVT’s webbplats, läser lite e-post och skriver några rader i min resedagbok.

Strax före halv sju cyklar jag över den lilla bron och sätter upp tältet alldeles vid sjökanten. Medan jag gör detta ser jag folk som går, joggar och springer runt sjön.

Minareten som finns tvärs över sjön gör sig också hörd och här i Malaysia används utropen ganska flitigt.

Efter att tältet satts upp går jag tillbaka till baren och köper en kaffe till, kopplar av och går ej tillbaka förrän mörkret lagt sig tätt över min campingplats.

Runt sjön tänds nu färgade ljuskreationer i som i grönt, rött och blått. Ungdomarna blir också aktiva på sina scootrar, men de håller sig inte på min sida då bron är spärrad med stolpar för att förhindra motorfordon.

Vid 22 tiden har jag somnat in efter att ha lyssnat på ett par dagar gammalt studio 1 program.

Dagens distans: 83,6km

Färdtid: 05.00 t.m.

Total tid: 10.21 t.m

Maxfart:60,4 km/h

Medelfart: 16,7 km/h

Max temp: 43,0 °C

Medel temp: 32,9 °C

Min temp: 22,0 °C

I morgon kommer jag att nå en Malaysiska östkusten och Pekan

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer