Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Snart framme vid östkusten och vilodag i Pekan

28/1

Vaknar lite tidigare än larmet föra att sedan strax efter fem på morgonen har minareten haft ett antal böneutrop mellan varven av tysthet och det är inte diskret heller vilket har gjort att sömnen blivit lidande.

Trots de känner jag mig ändå ganska utsövd. Utanför tältet passerar, morgonpigga ”Maraner” som försöker få en bra start på dagen.

Alla hejar och säger god morgon när de passerar och på engelska, dessutom alltid med ett leende på läpparna.

Jag packar ihop och tar mig till en av barerna som är öppen för en lite stadigare frukost. En typ av stekt bröd med ris och kaffe. Själv har jag en flaska med smaksatt och bakteriekultur tillsatt mjölk.

Till Pekan har jag enligt alla kartor och vägskyltar cirka 110 km kvar. Kartorna visar ganska platt och inte många avtagsvägar att ta miste på.

Vädret är enligt svenska mått varmt men jag tror inte över 25 °C och dessutom är solen lite blyg, gömmer sig bakom de ljusgrå molnen och det får den gärna göra resten av dagen också.

Första delen av vägen ut ur Maran är lite större men sedan smalnar den av och blir krokig och skoj att cykla efter.

På många platser ser man plantageägare som förbereder nya plantager. Skyltar efter vägen berättar också att många marker är till salu.

Strax före 12 tiden kommer jag fram till Gambang resort och utan att ta mig in i anläggningsområdet verkar det vara ganska nybyggt.

En bit längre söderut har det tydligen byggts nya hus för ändamålet men det verkar vara helt tomt.

Malaysia verkar satsa på turismen och jag förstår dem för det är ett trevligt land att vistas i.

Inga problem med en språklig kommunikation, bra badstränder, naturupplevelser och trevliga människor. Skyltarna efter vägen berättar att denna resort är full av sevärdheter och aktiviteter.

De har en mycket stor vattenpark, nattliga safari, föreställningar och flera andra aktiviteter, fast jag har inga planer på att stanna. Jag fortsätter mitt tampande och har cirka 60 km kvar till Pekan.

Givetvis blir man trött men idag är backarna borta och solen har fortfarande inte riktig vaknat. I Gambang, staden efter resorten stannar jag till vid en vägkrog utanför stan och får mig ett mål av en Goreng variant och en kopp kaffe.

Det känns nu skönt att få vila benen några dagar i Pekan, en varm dusch och lite sovmorgon. Strax hitom Kuatan svänger jag av åt höger in på väg nummer 2 mot Pekan. En skylt säger 42 km kvar.

Enligt Maps.Me är det i princip en raksträcka fram till målet och vägen är ganska tråkig men effektiv.

Skyltar efter vägen talar också om att jag skall vara försiktig, jag är i krokodilens habitat.

Ett antal floder, Sungai, som jag cyklar över med regnskog alldeles tätt mot floden är troligen tillhåll för dessa ”mysiga kräldjur”.

Bada gjorde jag igår så det blir inga besök i någon av dessa i alla fall Sungai idag eller någon annan dag för den delen.

Sista biten in mot Pekan går ganska fort, har lite medvind i ryggen och en positiv tanke om att jag snart får vila.

I Pekan har man tydligen tänkt på att cyklister borde få ett eget körfält och inte ens scootrarna verkar utnyttja det här körfältet.

Innan jag letar upp ett billigt hotell stannar jag till vid stadsmuseet och tar mig en titt i parken där det finns ett antal träkonstverk

Efter genomfartsleden som ligger vid floden hittar jag ett budgethotell som passar både prismässigt och dessutom alldeles ypperligt när jag skall iväg.

Det är bara att fortsätta rakt fram och följa kusten

Dagens distans: 113,2km

Färdtid: 06.37 t.m.

Total tid: 08.55 t.m

Maxfart:43,8 km/h

Medelfart: 16,7 km/h

Max temp: 41,0 °C

Medel temp: 32,2 °C

Min temp: 24,0 °C

Vi hörs i senare

// P-G

The Global Cyclist

29/1 – Vilodag I Pekan

Pekan är enb halvstor stad om cirka 100 000 invånare. Floden Pahang rinner likt en orm genom stan och ut i Sydkinesiska havet

Namnet Pekan skall visst ha tillkommit genom att blomman Bunga Pekan växer rikligt efter flodens stränder.

Att det inte är säsong för turism märks tydligt för efter flodens stränder ligger båtarna linaktiva och bara väntar på nästa invasion av turister.

Pekan är visst en herm för distriktets kungliga familj och också ett säte för montering av bl.a. Mecedesm Volkswagen och Citroen samt tillverkning av miltärfordon

Det är inte direkt någon mysig stad, bara vgamla byggnader och många små gatukök och barer.

Det mesta finns dock att hitta men om man vill ha nöjesliv får man nog söka sig söderut till Kuala Lumpur. Varje dag hittar jag frukter eller grönsaker jag ej sett tidigare.

Här i Pekan fann jag denna bönväxt Jering heter den och kan ätas rå med den bör helst kokas ett par gånger då den innehåller ett gift som sätter igång magen på ett inte schyst sätt.

Jag fick prova en bit, rå och det smakade lite bittert men ändå smakfullt gott.

Även många av de små barerna har nu infört rökförbud, skyltar med texten Dilarang Merokok sitter uppsatta på väggarna och även utomhus finns det platser där det är rökfritt, Larangan Merokok.

Det är en väldigt stor skillnad om man jämför med Turkiet, Kina, Vietnam och Kambodja där det röktes överallt. Jag inbillar mig att det har att göra med skolutbildningen och hur lång landet har hunnit ekonomiskt, man är mån om hälsan.

Katter är det däremot inget förbud mot, de hittar man överallt, i butiker, baren och alla andra affärer, däremot har jag inte sett en enda hund i Pekan, ännu.

Efter vägarna och speciellt i byarna finns det däremot gott om hundar och många gånger har jag fått öka kadensen till max för att slippa att konfronteras med dessa. Har lärt mig att skrika högt när de kommer och då blir de betänksamma.

Att det är muslimskt går det ej att ta miste på, moskéer och minareter, affärer med särskilda avdelningar för muslimska kläder och mat. Har bara hittat en liten affär som säljer öl och den affären ligger bara 25 meter från mitt hotell, Pekan Budget hotel. Billigt är det inte heller, lite dyrare än hos vårt systembolag, 33 cl kostar 7-8 Myr.

Under eftermiddagen och kvällen tvättar jag lite kläder i badrummets handfat som tyvärr inte har någon propp, har fått tillverka en egen av toalettpapper och en plastpåse.

Ibland har nöden ingen lag

Bersenang-senang di rumah di bawah sejuk

Vi hörs när jag är på ”G” igen efter Syd Kinesiska Sjöns kust ner mot Singapore // P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer