Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Mersing och sen ön Pulau Tioman

1/2 – Mersing och sen ön Pulau Tioman

Jag vaknar av Huawei larmet som ljuder 06.15, ute är det kolsvart men trafiken och speciellt motorcyklarna är på gång.

Efter duschen så är jag en frukost på Yoghurt, bröd och skivad ost. Sedan bär jag ner grejorna och lastar cykeln som står precis som jag ställt den kvällen innan bland korgar med smutstvätt och upphängda och tvättade lakan.

Vi lämnar Kuala Rompin strax för halv 8 och cyklar några km efter huvudvägen innan Markus bestämmer sig för frukost vid en vägkrog. Jag beställer kaffe och en Roti Telur mest för att göra sällskap.

Fem över 8 är på nytt ”on the wheel again” och till Mer Mersing sig som är dagens mål är det 60 km om man kör rakaste vägen.

Vi har medvind och Markus håller tempot, ett ganska bra tempo, mellan 22 och 25 km per timme.

Efter några mil stannar vi ocvh köper lite frukt efter vägen.

När vi kommer fram till Padang Endau svänger vi av från 3:an och kör en mindre väg närmare kusten. Den är krokigt och liter trafikerad och nästan hela tiden ser man havets vågor som är ganska stora.

På många platser efter vägen står för tillfället många små hus och stugor tomma men skyltar vittnar om att det är badorter.

Markys säger att dessa är mest för Malaysierna, utländska turister drar gärna till öarna som ligger utanför.

Det blir ett stopp vid en av dessa då det finns en liten bar där vi köpet varsin läsk med is och jag fyller på vattenflaskorna för värmen tar ut sin rätt.

Efter ytterligare någon mil stannar Markus igen längst uppe på ett backkrön och tar fram en liten skojig sak som jag har lust att införskaffa, en Drönare.

Han konfigurerar den så att den med automatik följer Markus när vi senare drar iväg.

Det ser och hörs ganska lustigt ut, för 250 meter ovanför marken svävar den likt en ettrig fågel på jakt efter ett byte: Vägen är naturskön, inga odlingar bara grön regnskog och på vänster sida också stora berg som också är grönklädda.

En och annan lemur ser jag sittande bredvid vägen och den funderar säkert på vilka vi är.

Sista 15 km intill Mersing är havet och öarna utanför bara några tiotal meter från oss och det ärt ebb.

Strax efter halv ett cyklar vi in i Mersing över bron ocvh Sungai Mersing floden. Att detta är en fiskestad råder det ingen tvekan om, fiskarbåtarna ligger på rad efter floden.

Markus har varit här tidigare och vet en bra lunchbar mitt i stan, 71 Seventy One bar. En fräsch bar med bra menyer. Jag beställer Fish and Chips och Markus en Mongolisk lammrätt.

Någon timme senare visar Markus mig färjeläget, för jag har planerat att ta mig till ön Pulau Tioman som ligger cirka 2 timmar med färjan ute till havs.

Det är en populär ö speciellt för dykare och snorklare.

Ön ligger cirka 80 km ut från Mersing på fastlandet och har cirka 430 invånare. Har fått tipset av min kanadensiska cykelkompis.

Färjan avgår klockan 17 ocvh vi tar farväl av varandra efter två cykeldagar tillsammans, fast vem vet, kanske syns vi på Borneo. Hittar bara Markus en segelbåt åker han över.

Han har ett mål med sin resa nu och det är att undvika motorer. Jag köper min biljett och sen sätter jag mig vid en av många restauranger vid färjelägets terminal och dricker kaffe.

En halv timma innan avgång går jag genom gaten och får ett Bording pass.

Cykeln får jag hjälp med att ställa längst bak i aktern. Båten är så gott som full, det finns inte många sittplatser kvar av de 180 som står tillbuds.

Vädret är mulet med varmt och det blåser också från havet, vågorna har vita ryggar och färjan har bra fart, cirka 17 knop.

Strax för halv åtta, efter fyra stopp på ön kliver jag av vid badorten Tekek som också är något av en huvudort på ön.

Efter drygt en halvtimmes letande hittar jag ett billigt hotellkomplex, Coral Reef som består av små stugor i stället för hotellrum och beachen är bara ett tiotal meter bort.

Efter en dusch i halvkallt men uppfriskade duschvatten beger jag mig till den enda gata som finns och går in på en kinesisk restaurant.

Är hungrig som en varg och beställer friterat ris och en kötträtt som enligt menyn heter Sizzling Iron Plate och den smakar ljuvligt gott.

Innan jag beger mig tillbaka till min lilla stuga köper jag med mig en stor Coke för det som hotellet har att erbjuda har de trissat upp priset lite väl mycket.

Dagens distans: 74,7 km

Färdtid: 03.56 t.m.

Total tid: 09.22 t.m

Maxfart:40,5 km/h

Medelfart: 19,0 km/h

Max temp: 54,0 °C

Medel temp: 35,9 °C

Min temp: 28,0 °C

Vi hörs i senare när jag badat av mig det värsta och bästa i Syd Kinesiska Sjön

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer