Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Sentosa ön, S.A.E Akvarium, en Sundsvalls liknande attraktio

8-9/2

Att hitta attraktioner i Singapore är inga svårigheter och idag lördag tänker jag ta MRT till Harbour Front och därifrån ett privat tåg från Vivo City , Sentosa Express över till ön Sentosa.

Under det brittiska herraväldet var ön en militäras och även japanerna utnyttjade ön som fängelse för tillfångatagna soldater.

Sedan drygt 45 år är nu ön en turistattraktion av storlaget mått. Dubbla Sveriges folkmängd besöker ön och dess attraktioner varje år och idag skall jag först besöka S.A.E Akvariet.

Express tåget stannar vid Waterfront Station and Resort och man kommer efter ha tagitv rulltrappan ner till amerikansk inspirerat stort torg. Souveniraffärer, barer, caféer, hotel, Universal studio och en massa annat.

Allt är lyxigt, och väldigt välstädat. S.A.E Aquarium ligger lite längre in men är inte svår att hitta.

En lång kö slingar sig till biljettdisken och en stor skylt S.A.E ovanför en byggnad intill skvallrar om att jag har kommit rätt. Biljetten kostar i normalt 40 Singaporian Dollar, SGD och det motsvarar cirka 272 kr.

Jag lusläste pristävlans info och såg ”Senior” 29 SGD, knappt 192 spänn och lämnar fram mitt körkort för verifiering.

Det första man som besökare kommer fram till är en historievandring om sjöfarten i allmänhet men också om de stora sjöfararna och Marco Polo i synnerhet.

Allt väldesignat både visuellt och informativt och på engelska givetvis. Sedan en ny gate och in i havsakavariet som verkar vara poppis nått extra.

Knökfullt med folk överallt och efter väggarna i taket, och i golvet finns akvarium.

En del små, kanske 20-25 000 m3 andra gigantiskt stora där hajar i alla former simmar omkring tillsammans med rockor och andra mindre fiskar. S.A.E Aquarium har olika avdelningar S.E.A. Akvarium, är ett marint hem till mer än 100 000 marina djur och över 1000 olika arter, 50 olika livsmiljöer, indiska havet, Australiens kust, Röda Havet, USAs marina m.fl. var och en så fascinerande som det kan bli utan att behöva dyka ner i haven själv.

Efter väggarna finns också information och grafik om hur det tår till med vår undre värld och dess invånare. De flesta hjärter är utrotningshotade, likaså rockor och de tre olika blåfenade tonfiskarterna.

En annan grafik berättar att 85 % av alla fiskeplatser i världen är överfiskad.

Till detta skall då också läggas all plast som flyter omkring i våra hav och tarv död på mer än 100 00 marina individer varje år och att CO2 halterna (idag över 400 ppm) medför att en haven värms upp och att den överskotts CO2 som tas upp av haven omvandlas till en giftig syra som dödar korallerna.

I vilket fall som helst så är besöket enastående, fiskar som jag trodde tillhörde science fiction lever i allra högsta grad.

InnBlå groda knappt större än min tumme

Maneter fanns det gott om, den ena mer fascinerade än en andra

och kirurgfiskar. Vackra och lite blyga ser de ut som Innan jag lämnade undervattenvärlden gjorde jag ett besök på S.A:E Aquariums egna restaurang. Inser ganska fort att här tar man betalt.

En öl kostar 15 SGD eller den nätta summan av 102 SEK. En tre rätters middag mellan 60-85 SGD.

Av någon anledning försvann både törsten och hungern.

Tar mig ut ur den marina världen och letar upp Sentosa Express för vidare färd mot nästa station på ön, Imbiah och en titt på Singapores vaktande djur, Merlion

En Sundsvalls inspirerande skapelse. Ett lejonhuvud med en kropp som en fisk och 37 meter hög skapelse. Besöker enligt myten Singapore en gång per och vaktar staden.

Merilon är Singapores maskot och logotyper i många situationer. Namnet kan översättas till ungefär Havslejon (Mer betyder havet)

Jag fortsätter sen min promenad genom parken efter välstädade asfalterade ocvh cementerade stigar upp till toppen och ett besök på Sentosa Butterfly and Insects Kingdom.

Det är en liten park där man försökt att återskapa en så naturtrogen och regnskogsliknade miljö som möjligt: Hela fjärlisparken är stängslad och även helt omgiven med finmaskigt nät.

Risken är väl annars att de färggladainvånarna lämnar och drar vidare.

Överallt flyger fjärilarna omkring och på många platser har man placerat ut matstationer till dem.

I en liten byggnad intill hänger ett antal olika fjärilssorter på tork upphängda. Upptill fem dagar kan vissa hänga här innan de släpps ut i parken.

Parken liknar och känns som en regnskog. Gröna träd, buskar och blommor och en liten bäck eller å rinner slingrande genom.

I parken finns också några Paradisfåglar, Aror och en 21 år gammal leguan som ligger på ett bord och funderar säkert vem jag är.

Huden är sträv och knottrig, känns lite som en gammal skinnhandske.

Denna Ara är enligt personalen 40 år gammal och har ett antal år kvar att leva om den får vara frisk. 100 år kan de visst bli.

På väg ut går man igenom en annan byggnad med små burar och halvdunkelt ljus. I burarna finns skalbaggar och skorpioner.

Tar mig sen tillbaka ner mot Sentosa Express tåget som tar mig intill stan och MRT, DT 19 mot China Town.

Klockan har blivit nästan halv sex när jag är tillbaka.

Känner mig nöjd idag men jag är bekymrad över hur vi människor behandlar haven ocvh dess invånare. Vi har en del att göra.

PLAST borde förbjudas annat än i undantagsfall. Engångsplats alla mest.

Vi hörs senare

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer