Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Pontianak, ekvatorvarmt och scooterkaotiskt

20 /2

Vaknar först halv sju och går på toaletten, tillbaka ner under lakanet och sover om till nio.

Har ett svagt minne från gårdagskvällen av att efter att jag satt in mina hörsnäckor i öronen för att lyssna på Studio Ett så dog vakenheten inom någon minut. 36 timmar utan sömn så det var väl inte konstigt.

Jag snabbar mig ner till frukosten som består av en buffé med ris, friterad ris som är lite lite kryddigt stekta ägg, grönsaksblandning, någon form av pressat kött, vitt bröd och kaffe eller te. Känner mig också utsvulten så det blir påbackning från buffébordet innan jag hämtar kaffet.

Av vad jag såg i går den korta biten från Supadio Airport så är trafiken här på ön kaotisk.

Det är framförallt scootrarna som bidrar till den. Påminner om trafiksituationen i Vietnam. Kontrasterna från Singapore i övrigt är obeskrivliga, ingen likhet alls. Byggnaderna är låga och slitna. Trottoarer existerar knappast och i de fall man kan prata om en trottoar är den oftast ockuperad av nått.

Staden ligger precis vid ekvatorn och delas i tre delar av floderna Kapuas Besar River, Landak River och Kapuas Kecil River och en stor bro förbinder delarna.

Små båtar kan man också ta till för att ta sig över. Innan jag beger mig till flygplatsen för att hämta min röda North Face väska ringer jag telefonnumret jag fått bara för att försäkra mig att den finns där som lovats.

En manlig röst hörs i andra ändan och jag frågar …

- My red bag I lost between Singapore and Jakarta is it ready to get?

- Do you have any referens number ?

- Yes, CGKGA76434 / 18FB19/1647GMT

Det blir tyst I luren och efter någon minut säger mannen att…

- Sorry, something went wrong, Your bag was returned back to Singapore!

- What? Singapore.

- They promised me I could pick it up today

- Yes, we are very sorry, but I promise you it will be here tomorrow 21 February

- OK, Tomorrow, are you sure?

- Yes, you have my word

Tur att jag ringde, slapp i alla fall en taxikostnad om 240 000 IDR, Indonesian Rupiah. Tar istället en sväng intill de centrala delarna av Pontianak och blir påmind om trafikkaoset som jag upplevde igår fast då från en taxibil: Att ta sig över vägen är ett helt äventyr.

Även om jag står vid ett övergångsställe så verkar inte trafiken ta någon som helst notis om att jag vill över.

Det är bara att invänta rätt tidpunkt, bestämda steg, ingen tvekan och sätta upp höger handen och sen gå över.

Scootrar Pontianak korsning. Alla dessa scootrar skall över och det är lika mänga från andra hållet

Bilarna verkar i alla fall sakta ner lite medan scootrarna kör på som vanligt.

De väjer i sista ögonblicket men tillslut är man över med förhöjd puls.

Hittar en galleria om tre våningar ocvh jag gör ett besök. På plan tre där finns skor i parti och minut.

Mina skor som jag har när inte har när jag är på cykeln har gjort sitt så jag letar bland utbudet och finner ett par helt i svart med bra dämpning.

Efter provning bestämmer jag att de får följa med till kassan.

Skorna känns skön och har bra dämpning, priset också bra, 300 000 IDR, knappt 200 SEK. Hur länge de håller är något jag får vänta med och se.

Innan jag lämnar affären ber jag om att på sätta på mig skorna ocvh lämna mina gamla, slitna men luftiga skor i affären och det går bra.

Korsar gatan igen och nu går det fortare, undrar om det har med mina nya skor att göra? Tar in på en tvärgata ocvh hittar ett Cafe, World Cyber Cafe med gratis WiFi. Säter mig mitt i lokalen ocvh beställer en…

- Black coffee, no sugar, no cream and hot!

- 8000 IDR säger den unga och huvudduks klädda tjejen bakom disken

Sätter mig vid bordet och väntar in kaffet. Lösenordet till WiFi får jag av en annan tjej. När jag får min kopp inser jag att kaffet måste väta på att drickas då det ej har sjunkit klart.

Efter denna paus bland små tajta hus, garageförsäljningsställen, trånga gator och en hög fuktighet tar jag ut stegen de fyra eller fem km jag har till mitt hotell, Merpati.

Hela tiden får man vara på sin vakt ocvh ha fokus så att ingen försöker köra om mig på insidan, minsta lilla lucka och en scooter kommer förbi. Uppe på rummet är det svalt.

Innan jag gick iväg trixade jag med låset så att inte strömmen skulle slås av och luftkonditioneringen stängas.

Efter någon timma går jag ner till receptionen ocvh ber att få hämta min cykelkartong för nu har jag tänkt montera ihop cykeln. Han, killen i receptionen hjälper mig ut med cykeln.

Utanför entren tar sen monteringen fart.

Montering av cykel. Tar cirka en timma sen är allt klart

Någon timma senare har jag fått allt på plats, kartongen hopviken och jag tar allt och beger mig bort till hotellets bemannad parkering.

Får ställa in cykeln intill där personalen sitter och har uppsikt. Känns tryggt att få ha cykeln under tak och dessutom vaktad. Resten av eftermiddagen lite googlande i mina kartor och ser på lite SVT.

Senare på kvällen tar jag en runda om några hundra meter och köper lite kvällsmat att ta med upp på rum 332.

Mera Googlande och mera SVT innan jag vid 23 tiden kryper ner under filten och lakanet med hörsnäckorna instoppade och SR startad.

Somnar inom någon kvart, tror jag. Vi hörs senare när jag hämtat den röda North Face bagen på flygplatsen

Ha det bra

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer