Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Nu drar jag söderut mot Nyaru Menteng och BSOF

2/3

Vaknar strax för 07.00 och börjar med att packa ner resten av grejorna i cykelväskorna.

Den bär jag ner allt innan jag äter frukost. Äter en rejäl portion av de som bjuds, ris, kyckling, inlagda grönsaker och en kötträtt.

Tar också med mig lite extra käk som jag stoppar i en plastlåda. Blir bar att ha i kväll. Sen gör jag färdigt med receptionen. Cykeln packar jag inom en halvtimme och vid 10 tiden lämnar jag Hotel Merpati och cyklar genom stan.

Innan jag tar mig över bron stannar jag till vid en bank och gör kontantuttag. Att ta sig över bron på mc och cykelfältet är lite knivigt. Cykel och väskorna tar plats och bakom mig en massa scooters som vill köra om.

Andra stora korsningen efter bron tar jag vänster och nu är det bara raka vägen söderut. Vägen är smal men trafiken är schysst.

När jag lämnat Pontianak och kommer ut på landsbygden ändrar landskapet form. Det blir mycket grönt och de flesta husen som jag cyklar förbi är byggda på pelare eller stolpar och under husen rinner vattnet.

Finns knappast ett hus som inte är helt omgivet av vatten. Vid många hus utnyttjar man vattenöversvämningarna till att bada och tvätta kläder och från vägen går spångar in mot husen.

Jag har lite medvind och vägen är platt så farten är ganska hög, att hålla ett tempo mellan 19 och 22 km är inga problem.

En del ser riktigt riskabla att gå på. Värmen är grym och fuktigheten gör att det blir en del vattenpåfyllningar och vila.

Ju längre från Pontianak jag kommer desto tätare blir oljepalmsodlingarna. Det huggs ner regnskog och sen bränner man området så röklukten är påtaglig. När klockan börjar närmas sig halv tre, efter drygt 55 km börjar jag bli lite sliten, värmen gör dig påmind men nu börjar också alla backar.

På eftermiddagen blir det en hel del stopp, vatten och vila. Benen får slita och en del backar blir jag tvungen att styra uppför.

Inte många platta avsnitt utan först uppför och sen utför så pågår det framtill jag tänker på tältcamping efter drygt 80 km.

Efter en halvlång uppförsbacke stannar jag på toppen då jag ser en liten kyrk liknande byggnad och tre fyra hus runt omkring. Byn är inte stor och enligt kamerans GPS kallas den för Subah,Tayan Hilir.

Alldeles vid kyrkan finns en stor gräsyta som delvis är klippt och helt perfekt för att slå upp tältet.

Frågar några yngre män om det är OK att sätta upp tältet på den gröna gräsytan. En av männen nickar och säger OK.

Efter att jag till satt upp tältet till allas nyfikenhet säter jag mig vid en portal med tak och pustar ut. Jag har kramp i benen efter dagens strapats och det är nog det sista 25 km med alla backar som orsakat mina krampande ben.

Barnen och två hundar, en av den en valp och riktig sötnos bevakar mina förehavanden.

Det är det här som är skoj med att göra sådana utflyger jag håller på med. Träffar alla möjliga olika typer av människor

Helt plötsligt skriker barnen och pekar mellan mina ben. Jag uppfattar någon sorts slingrande och hoppar upp fort som attan.

Själv ser jag inget men barnen har upptäckt att den slingrande varelsen nu är under skärmen på framhjulet. Med hjälp av pinnar lyckas de peta ner varelsen som är cirka 2,5 dm lång, och en cm bredd.

Den är full med taggar och ben och försöker ta sig till säkrare plats. En av de vuxna kommer med en större käpp och gör processen kort.

Sen bär de bort krypet.

När uppståndelsen har lagt sig tar jag fram min matväska och äter den mat jag tog från hotellet. Känner att jag nu är lite hungrig och allt slinker ner med god aptit.

Strax för halv 8 ligger jag på madrassen och startar ljudboken som det var ett tag sedan jag lyssnade på. Har ställt in larmet på 07:15

Vid nio tiden är jag nog delvis bortom sans för nu hör jag bara fragment av uppläserskans berättelse.

Är beredd på att morgondagen blir minst lika tuff.

Vi hörs senare

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer