Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Jobbig dag på cykeln, backarna tar kål på mig

3/3

Vaknar ganska utvilad trots att det pågått aktivitet sedan 05.00. Solen är redan uppe med stor kraft och jag inser att denna dag blir jobbig. Tar farväl av kyrkbyns invånare och alla står vid sidan om kyrkan och säger ”by by” i kör. F

örsta halvmilen lättcyklad men sen kommer backarna. Så här tidigt på dan har benen fortfarande den kraft som behövs. Efter knappt en mil stannar jag vid en morgonpigg bar och köper kaffe, ris med två ägg och inlagda grönsaker.

Fyller också på vatten för det kommer att behövas.

Vägen fortsätter slingrande uppför och sen utför, inte en enda platt sträcka. Det blir många stopp och i vissa backar får jag styra ekipaget uppför. Omgivningen är kuperat väldigt grön, regnskog överallt, förutom där oljepalm plantagerna tagit över.

Efter ytterliga någon mil styr jag cykeln in mot en vägkrog som verkar populär, köper en flaska vatten och ber om ett glas fyllt med is.

De övriga på krogen blir förstås intresserad av mitt besök och försöker göra sig förstådd men jag kan ingen Indonesiska och de kan knappt ett ord engelska. Sitter här någon halvtimme innan jag cyklar vidare bland regnskogen och oljepalm plantagen. Vid 11 tiden cyklar jag över Sunga Kapasus båda broar och vid det första brofästen är det någon form av festival. Blir sugen att ta mig en titt men jag fortsätter över nästa bro Nu får jag faktiskt en platt stäcka om några km och det märks på GPS att hastigheten ökar.

Nu jan jag hålla 17-18 km i timmen, men tyvärr så är glädjen kort. Vid nästa lilla samhälle svänger jag av åt höger och redan nu börjar nästa ”backmoment”.

Upp och sen ner, km efter km och benen börjar bli som gummi. Strax efter Sawah Toba efter cirka 45 km kommer en lång brant backe. Cyklar halvvägs upp men sen tar kraften slut. Det blir att styra cykeln. En man kommer joggande emot mig och frågar…

- Do you have problen, do you need help

Jag pustar ut och säger bara…

- I’m just tired

Mannen ställer sig bakom cykeln och hjälper mig att styra på, när vi kommer fram till hans vita bil kommer nästa person springande emot mig.

Han har stannat på toppen av backen och han tar nu över styrandet till toppen. Snacka om vänlighet. Så här fortsätter det resten av dagen. Vi en av uppförsbackarna stannar jag till vid en plats där det står två lastbilar. Parkerar cykeln mot ett träd och lutar ryggen mot stammen.

Efter ett tag lägger jag mig på ryggen och det är bara ett ögonblick innan jag ”fadar bort” helt.

Jag är totalt slut. En av mina tuffaste cyklingsdagar, backarna är inte jättelånga men flera av dem väldigt tvära, 6–8 % och antalet har jag tappat räkningen på.

Minst en per km

Tack och lov har jag bara drygt 10–11 km kvar av dagens distansmål om 80 km.

När jag har några km kvar blir det ändå ett stopp vid ett vägkafé. Benen är slut. Klockan är strax efter 17. En uppförsbacke kvar och på toppen ett vägfik som har en stor grön yta vid sidan om. Frågare ägaren om lov och det blir OK till svar. Får hjälp att sätta upp tältet i den nedåtgående kvällssolen av två kunder. De är förstås nyfikna på mitt tält men jag är tacksam för all hjälp jag kan få: När tältet ärt uppsatt letar jag fram toaletten som finns innanför cafét och är ovanligt fräsch för att vara långt ut på landsbygden.

Tvättar av mig rejält innan jag går tillbaka till fikets utebord. Precis när jag passerat butiken ser jag flaskor med texten Ankor på etiketterna. Det är öl får jag till svar. Givetvis måste jag ha en sådan, för en kall öl är inte fy skam. Nu var ölen i sig varm men en stor mugg med is gör susen. Sätter mig ute och plockar upp datorn och skriver lite i resedagboken. Att hitta WiFi här ute är lika lätt som jag skulle springa på en älg.

Det finns ej. Mobilen visar Inga nätverk tillgängliga. Strax före 20.00 ligger jag i tältet med mina hörsnäckor i öronen och Anders dela Mottas Höstdåd kapitel 25 börjar ljuda i mina öron. Vaknar vid 22 tiden av att ljudboken fortfarande ljuder, har glömt att ställa in avstängningen.

Stänger av och fortsätter min sömn. Vi hörs senare

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer