Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

19/3 – Ett museum som var en privat bostad

19/3

I går kväll tog det ett bra tag innan jag somnade, värmen alldeles för hög så det blev ett antal P3 dokumentärer om cykling innan jag föll i sömn.

Omkring 7 vaknar jag då trafiken är i full gång ute på vägen. Kliver upp och förbereder dagens etapp om drygt 70 km. En otur inträffar när jag skall ta ner tältet, en av de tre stagen går av så det blir att leta fram reserv stagen och byta ut de trasiga. Sen har ett antal hundra småkryp leta sin in i min röda matväska och också in i matlådan där jag hade morgonens stekta ägg och ris.

Det blev ingen frukost ur den lådan, Istället fick jag samma frukost vid ett väg kök knappt trehundra metrar efter vägen.

Vägsträckningen idag är lite backigare än dagarna före men inte som de två tre dagar jag hade utifrån Pontianak. När jag kommer till Pulau Pinang stannar jag till när jag cyklar förbi ett stort magnifikt hus med en likafullt magnifik mur omkring. Många av de kommunala eller statliga byggnader här på Borneo ärt väldigt pampiga och omges ofta av stora portaler och gröna ytor. Jag tar mig en sväng runt byggnaden med det enda som verkar vara aktivt är vaktmästarnas arbete och den del byggnadsjobbare.

På kortsidan av den pampiga byggnaden som också har ett antal träformationer och stenskulpturer ser jag en dörröppning och går in.

En stor entre men högt i taket och kristallkronor, efter väggarna glasmontrar med lyxiga karaffer och bägare innanför. Möblerna verkar vara i rokokostil.

Jag vandrar runt bland rummen och inte en människa syns t ill. Blir lite misstänksam när jag ser sovrum och kontor, vardagsrum med bardisk och ingen info.

En äldre kvinna sitter i ett litet rum och arbetar och jag säger…

- What is this for building?

- Is it a museum?

Kvinnan nickar och säger…

- Yes

Efter et tag går jag ut och fortsätter en bit till runt byggnaden. Ser ännu fler vaktmästare.

Sen tar jag mig tillbaka till cykeln och börjar packa ner kameran i den bakre väskan. En stor vit Van dyker upp och snart har jag ett antal personer runt om mig.

Ingen är otrevlig utan alla är bara nyfiken ven jag är och vart jag skall.

En av de yngre och mera välklädda männen tilltalar mig och jag frågar vad för typ av museum detta är och han säger lite frågande…

- Museum?

- This is a private home

Jag blir helt ställd och ber om ursäkt och säger vad kvinnan sade till mig att detta var ett museum.

När jag återhämtat mig från mitt misstag frågar jag till slut den välklädda mannen…

- Is this your home?

- Yes, it’s mine, I live here.

Han verkar på inget sätt arg eller förbannande utan istället överräcker han mig en flaska Fanta och en förpackning dryck som jag stoppar i ryggsäcken. Innan jag cyklar ut genom den stora porten skall det tas Selfies.

Detta var dagens misstag, ett museibesök som visade sig tillhöra en välbärgad indonesier. Senare på eftermiddagen mörknar himlen till och det blir nog snart regn

De flesta tar på sig när regnet kommer, jag gör tvärtom. Tar av mig min shorts och cyklar bara i cykelbyxorna och reflexvästen.

Regnet gör att tempen sjunker och et blir genast skönare att cykla. Det enda jag måste se upp med är lastbilarna som kör grus och sand. Vägen blir bitvis alldeles rödgul och väldigt slipprig och jag har då ingen lust att köra omkull på dessa smala vägar. Jag har också under de senaste tre dagarna noterat att människor sitter efter vägarna med små kartonger eller fiskhåvar och samlar in pengar som bilisterna slänger ut genom bilfönstren: Har inte fått någon klarhet i vad de samlar in pengar för. På vissa platser kan det stå eller sitta 6-7 stycken ocvh det spelas upp någon form av information från någon skrällig högtalare. Affischer med namn på nått som liknar politiker hänger också ofta vid sidan av vägen.

Vid fyra tiden cyklar jag in i Kantangan medan regnet fortsätter att strila ner. Ett hotell för sextio spänn får bli mitt natthärbärge. Har ingen lust att sätta upp tältet nu när marken är dyblöt och lerig.

Hotellet är ingen lyxupplevelse, golven sviktar och trappen upp till rummet är brant som attan och de som byggt den har då inte läst svensk byggnorm.

Att gå upp är helt Ok, men att g ner då far man fokusera var man sätter pedalverktygen.

Rummet är 1 stjärnigt men bäddningen och sängkläderna verkar helt schyssta. Trots detta tar jag fram mitt silkeslakan att krypa ner i sen. Innan jag tänker på min medhavda mat och nattning tar jag en sväng runt kvartetter och det är nu nästan obligatoriskt att det skall tas selfies.

Ibland ställer jag upp lite motvilligt, man måste ju visa sin uppskattning då de endast vill gott och är nyfikna på turister.

Mitt i stan har de sen stor moske, eller som det heter här nere, Masjid. Skor står överallt utanför och det finns två fontäner där fötterna skall tvättas innan de troende går in.

Den här moskén kommer om ett antal timmar, närmare 6 och en halv att tala om för mig och andra att vi befinner oss i ett muslimskt land. De allra flesta är Sunnimuslimer och denna gren brukar gilla långa, många utrop från minareten

Går tillbaka en annan väg med en påse Chips som jag köpte för 3 kronor. Tittar lite på TV då jag hittar ett program från National Geographic Channel om djurlivet i Afrika och nått avsnitt om tjädrar.

Dessutom är programmet textat och inte dubbat så man hänger med ganska bra till den engelska speakerrösten.

WiFi har de och helt OK med uppkopplingen, relativt snabbt med indonesiska mått mätt och de får man vara nöjd med.

Det fungerar så där att se gårdagens nyheter från godmorgon studion eller rapport. Den VPN tunnelklient jag har laddat ner fungerar ypperligt. SVT tror att jag kopplar upp mig från Kista

Jag lägger mig i silkeslaknet och drar en pläd över vid 21 tiden och lyssnar fortsättningsvis på USA podden. Dagens distans: 67,7 km

Färdtid: 03,59 t.m

Total tid: 07,28 t.m

Maxfart: 30,5 km/h

Medelfart: 17,0 km/h

Max temp: 42,0 °C

Medel temp: 31,5 °C

Min temp: 25,0 °C

Nattri Natti

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer