Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Bridle Path och Lyttleton

6 April

När jag idag kommer ner till frukosten är det redan många som äter sin frukost. Utanför fönstren ser jag att är ljust på himlen och att snart kommer nog solen att titta fram.

Ägg, müsli, yoghurt med blåbär och andra röda bär, två rostade fullkornsbröd, tomater och skivad edamerost får bli min start idag, ¨åsså kaffe förstås. Hur kan jag glömma det.

Strax efter tio sitter jag på cykeln och solen har ännu inte tittat fram utan ett fint duggregn gör att jag cyklar med regnjackan från Fjällräven på.

Någon halv annan km senare skiner solen upp och regnjackan åker av och ner i ryggsäcken.

Efter cirka 6 km kommer jag fram till vägkorsningen mot Ferrymead och jag tar av åt höger och följer skylten som visar Lyttelton 6,3 km.

Vägen fram till nu har varit platt men nu kommer en liten stigning om 2-3 % lutning När jag cirka två km vinkar en man som ser ut som en polis in mig mot vägkanten.

Han står framför ett fordon som skulle kunna vara en vägtrafikkontrollbil. Är osäker om han verkligen menar mig så jag pekar på mig själv och han nickar.

Jag kan ju i alla fall inte ha kört för fort, och det är heller ingen motorväg så jag är nyfiken på vad han vill.

- How do You do säger han med stort leende

- I’m fine and the weather is also good

- You haven't planned to cycle through the tunnel? säger han

- No, I’m not kommenterar jag.

- By the way, I didn't know there was a tunnel in front of me!

- You did not see the sign in the start of the climbing, a sign with a bicycle overcrossed?

- No I did not notice that säger jag urskuldande.

- Is there another way for me to cycle to Lyttelton?

- Yes, You can take a route, the Birdle Path two hundred meters from here.

- How fare is t to Lyttelton from here?

- 2 k with cars, 3 k over the mountain and Birdle Path säger han och pekar på den brunklädda bergssluttningen jag har för mig:

- You can also jump on a bus, leave your bicycle at our office here in frotn and then jump off when coming back.

Han säger sen att han visar mig den lilla avtagsväg som leder mot Birdle path Track…

- Just follow me, I show you where to turn right

Hundra meter längre upp ett litet kontor och en liten avtagsväg ner mot dalen. Sen svänger vägen upp och en grusväg börjar.

En skylt berättar att jag är på rätt spår, Birdle Path står det med stora bokstäver och under en liten skylt som varnar för att gräva i efter leden då högtrycksledningar med olja är nergrävda.

Framför mig en massiv stor bergssluttning i ljusbrun färg och längst upp ser jag någon som liknar en byggnad, bar eller bara utsiktsplats

Första delen av cykelvägen är inte så brant men efter cirka 500 meter brantar det på rejält.

Möter många som promenerar, vandrar och några som springer både uppför och utför. Vädret är nu helt perfekt, lagom varmt och solen skiner. Utsikten ner mot dalen blir bara mer och mer enastående för varje höjdmeter jag tillrättalägger.

Efter cirka 400 höjdmeter kommer jag upp till toppen på den386 meter höga Port Hill, som berget heteroch en asfalterad smal väg korsar leden.

Framför mig finns ett sorts monument som visst skall hylla någon Jane Deans jag inte har en aning omvem det är.

Birdle Path Track fortsätter på andra sidan den asfalterade vägen och skylten varnar för att det är brant och kan vara sliprig och lösgrus.

Utsikten ner mot Lyttelton hamnen och viken är enastående. Jag får ståpäls. Utsikten ner mot dalen jag nyss kom från är lika bedårande den och Christchurch ser jag i bakgrunden.

Det är nästan lika jobbigt att cykla utför som att ta sig uppför. Det är så brant att både fram och bakre bromsarna måste jag använda.

För varje 25–30 meter har de skurit av cykel och promenad-vägen med ett 2 dm brett och plankförsett dike.

Förmodligen för att avleda allt regnvatten från berget. Vid varje sådant dike har det bildats en upphöjning framför så många gånge5 får jag hoppa av ”biken” för att inte riskera att krascha.

När jag till slut kommer ner mot bebyggelse ser jag allt tydligare hur stan ser ut. Den är inte stor men hamnen verkar imponerande.

Tillslut kommer jag fram till något som verkar vara huvudgatan, London Street står det på en skylt och gatan är ganska fullproppad med folk.

Det är lördag och marknadsdag. Alla verkar vara glada och uppspelta.

Hoppar av cykeln och styr mellan folk, hundar och försäljningsstånd. Orienterare mig lite bland alla Lytterltons bor och förmodligen n också turister innan jag besöker ett café efter gatan, Coffee Culture. Beställer in …

- Black, long Coffe, Americano type, no sugar and creame and a bun like that one säger jag och pekar på en stor bulle som liknar en paj.

- No 17 säger tjej bakom disken och ställer fram en stål liknande figur med nummer 17 längst upp.

Kaffet smakar gott och bullen eller pajen som det nog rättare sagt är smakar också väldigt gott och dessutom är den varm.

Innan jag sen lämnar den mysiga lilla stan som knappt har tre tusen invånare kikar jag in i stans stora pub med utsikt över hamnen och viken. Den är redan nästan fullsatt och alla verkar ha trevligt med öl eller kaffe.

Några souvenirbutiker får också mitt besök innan jag hoppar upp på cykeln som jag hade låst fast vid en lämplig lyktstolpe.

Det finns i princip bara en väg ut om man nu inte vill ta sig uppför berget som många smågator leder upp mot.

Även ut ur stan mot Sumner beach är det stigning, inte som på förmiddagen och dessutom väldigt bra väg. Stannar till efter cirka 2 km vid en utsiktsplats ner mot Lytteltons viken. En stor lastbåt ligger för ankar och skall endera lasta eller lossa något.

Vyn är så fantastiks vacker och åt andra hållet ut mot öppna havet är den lika storartad

Jag fortsätter efter en stunds visuell tillfredsställelse och upplevelse uppför berget mot toppen. 3 km senare är jag uppe och nu bär det iväg i ruskig fart utför ner mot Sumner beach.

När jag kommer ner till havet får jag motvind men upplevelsen av allt de vackra som NZ kan visa upp gör att man glömmer bort den.

Det är ebb och många utnyttjar denna tid till all gå efter stranden och hundarna springer glatt omkring och tycker nog det är skoj att få vara lös.

Vädret är fortfarande skönt men från havet tornar lite regnmoln upp så om någon halv annan timme blir det nog nederbörd.

Efter kustlinjen ligger många vackra och mysiga hus och jag undrar för några sekunder vad de kostar.

Vägen följer viken ändra fram till Woolstone där jag stannar och kikar in i en cykelaffär, bara för att stilla nyfikenheten.

Någon halvtimme senare cyklar jag in i Christchurch centrum och tar av efter Colombo Street och via Herefors Street mot Gluchester Street och Kiwi House Hostel.

Solen har på nytt uppenbarat sig och även i mitt sinne känns det soligt.

En helt underbar och oförglömlig cykeltur över berg, magnifika vyer och kustlinjer.

Vi hörs senare // P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer