Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Österrike nästa, Villach och Uschi

25/6

Cykelvägen,CicloviaAlpeAdriaRadwegframtill nu har varithäftig. Saknar verkligen sådana hemma i Ö-vik. Undrar om man någonsin får uppleva detta.

När jagnärmare migArnoldstein,träffar jag på en herre i min ålder, eller för att vara lite mera noggrann så är han två år äldre, och det är mycket i denna bransch.

Han lovar att visa mig en annan väg ner motVillach.Vi cyklar genom samhället och in på en litenvillaområdsvägoch sen ut på en grusad och kurvig cykelväg som följer flodenGialhela vägen in mot mitt mål.

FrånArnoldsteinär det cirka 13 kmhelt bilfricykelväg, kan det blibättre?. Den schyssta äldre mannen har en skaplig fart och jag fårverkligenligga påpedalerna för att hänga med.

Efter floden som är Limegrön ser man på många ställen människor som utnyttjar flodens steniga stränder för bad och rekreation.

Några km hitomVillach skall han svänga av och säger på skaplig engelska att…

  • 2 km further on the left you will see Villach. Continue straight ahead and you will be right in the center

Jag tackar för hjälpen och fortsätter och ganska precis 2 km senare ser jag Villach nere idalen .Tar mig genom ett villaområde och snart är jag inne stans kärna Klockan 15.05 kommer jag fram till vad som visar sig sedan Villach centrum. Ett stort torg med restauranger efter båda sidorna ochern bro som går över flodenDrau ellerDrava beroende på viket språk mananvänder

Jag stannar till utanför en pub med det vackra namnetAnna Neumannoch beställer in kaffe och en öl. Ringer sedan tillUshioch hon kommer och hämtar mig inom 25 minuter.

Har redan sett ut att adressenKlagenfurterStraße3är bara 400 meter bort, andra sidan av floden

Vi sitter några minuter och bekantar oss och sen går vi över bron hem till hennes och Bernds lägenhet.

Cykeln får jag ställa in i ett låst cykelförråd och jag tar med mig det nödvändigaste upp. Lägenheten är två rum med kök, badrum ochxtratoalett och en stor hall. Området är lugnt trots bara fem minuter till torget och två minuter tillÖBB, ellerÖsterreichischeBundesbahne.

Jag packar upp och tar mig in till duschen medanUshigör ett ärende ut.

När hon är tillbaka säger hon att vi skall ut och äta på en liten mysig restaurang ovan centrum tillsammans med hennes väninna Claudia

Vi tar oss dit i väninnans bil ochjag blirbjuden på en läcker middag med förrätt som beså av makrillovhsedan enlaxrätt.

Solen lyser grymt varmt trots att klockan slagit 19. Vi tar oss sen tillbaka och fortsätter att bekanta oss innan det är dags att krypa ner. Ushi jobbar heltid så hon kliver upp vid sex snåret men jag får sovmorgon. Kylskåp och andra matskåp har jag redan fått info om.

Page Break

26-27/6– Villach, bad iVassacherSeeoch floden Gail

Sover till halv nio, äter frukost och byter om till meraslappa kläder och mer på gatan. En nyckel har jag fått avUschioch den tar mig bådetilllägenheten, cykelförrådet och husets entrédörr. I gåreftermiddagfrågade jag om det fannsen frisör i närheten och det visadesig att efter gatan och bara några meterfrånentrédörren fanns ett antal som hadedenna service.

Uschiföreslog frisörsalongen som låg närmast, en turkisk och hanär 2-3€billigare än de övriga.Jag stegarin och femton minuter senare och 13 fattigare men meden fräschkänsla tar jagmig mot stan.

Sedan tar jag korta energisparande steg in mot stan och överDarubron. Värmen är grym och varmare skall det bli enligtUschi.

Redan nu strax före 12 är det många som sitter på uteserveringarna och speciellt där de har parasoller.

Tar mig runt de närmaste kvarteren i maklig takt men trots det är T-tröjan med AIG loggan blöt på ryggen. Försöker också att hitta en mobil affär som kan fixaen ny antikrossyddför min Samsung men jag går bet. Det finns till massvis av andra Samsung men inte till JG 10G modellen.

Innan jag drar mig tillbaka motKlagenfurterStraße3köper jag en flaska österrikiskt rosévin på en SPAR butik och sedan sätter jag mig vid en ab uteserveringarna på torget för kaffe och gräddbakelse.

Det är ganska avstressande att bara få sitta i skuggan och iaktta alla Villachbor och turister som strövar omkring.

Väl tillbaka fräschar jag upp mig och vid halv fem tiden kommer Usch hm från arbetet. Hon har planerat att vi skall ta cyklarna till en närbelägen och välbesökt lite sjö för bad ochrelaxing.

BådeUschioch nu även Bernd har speciella cyklar som är hopvikbara, en engelsk modell som heterBrompton. De har alla funktioner och de får ta dessa utan avgift på tågen i Österrike.

Dessutom är de perfekta för att ta med på flyg.

Sjön,VassacherSee ligger bara 3 km från bostaden. Den är liten men välbesökt, här finns två restauranger och området verkar också vara väl utnyttjat av de som har husvagnar, husbilar och stora familjetält. En del av uppsättningarna ser ut som sommarstugor med staket, blommor och utemöbler.

Page Break

Vattnet är varmt, på gränsen till ”för varmt” men skönt.VassacherSee är en av få sjöar som man får bada i utan att betala. Normalt brukar det kosta 3-5€!!.

För vissa individer är dock badande gratis oavsett vart. Det gillar nog denna mamma

Efter någon timmes bad ochrelaxingpå gräsmattan drar vi oss hem och äter en sallad med rosévinet jag köpte.

Vi säger god natt åt varandra innan klockan slagit 22.

27 /6

Jag sover även idag ganska länge innan jag beger mig ut i hettan. De har annonserat om36-38°Cidag så det blir inga långa utsvävningar.

Tittar mestadels bara runt i affärerna som finns kring torget och tar det lugnt.

Skall leta upp en butik där jag kan hitta en flaska RAKI. Har lovat Bernd att föra en ”PROST” medUschiinnan jag lämnar Villach.

Här i Österrike kan man köpa alkohol i många matvarubutiker och åldersgränsen är lägre än hemma.16-18år både i butik och servering och den högre åldern avser sprit.

Hittarmin flaska i samma sparbutik somrosévinet och går sedan tillbaka mot lägenheten. Usch kommer hem strax efter fyra och vi dricker varsin öl innan vi drar ut till nästa badställe.

Det är en plats efter floden Gail som rinner från Italien. Ligger en bit utanför stan, cirka 7 km och efter samma cykelväg som jag kom till Villach frånTravisio.

Uschiatt efter denna del av floden är det populärt att ungdomar men även vuxna badar då sjöarna runt stan oftast är smockad med folk och floden har skönare vatten

Vattnet håller16-18grader och svalkar skönt i den tropiska värmen.

När vi kommer tillbaka förberederUschispagetti med skinka och olivolja. Jag går till närmaste LIDL butik och köper några öl.

När jag är tillbaka är det framdukat och jag riggar kameran gör en bild att skicka till Bernd. Sätter oss vid bordet och vi skålar i RAKI.

Pastarätten är både god och mättade och vi har en trevlig diskussion resten av kvällen fram till nattning.

Noterbart är att hos USCH och Bernd finns det ingen TV sedan många år.

Vi hörs senare.

// P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer