Logga in:
Camino Francés - San...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Dag 30 - 38

Fredag 7 sep

Idag blev det en kort dag, drygt 10km, fast 1000 m uppåt. Fick sällskap med Johan från Sydafrika, men tappade honom i uppförsbackarna. Han kom till slut när vi avslutat vår öl i O’Cebreiro och hade tur att det fanns ledigt rum, så han kunde stanna och pyssla om sina fötter. Vi ska träffas till middag. En gång om året den 8 sep firas Jungfru Maria stort i O’Cebreiro. Det visste vi inte när vi bokade in övernattningen, men det kan bli intressant. Nu fixas det med massor av extra varustånd, i morgon startar dagen med en mässa, sedan något vi inte vet vad det är och därefter procession med Mariastatyn genom byn, men då har vi säkert börjat nedfarten på andra sidan berget.

Lördag 8 sep

Strålande sol men kallt här på höjden. Deltog i morgonmässan där Jungfru Maria var uppklädd för dagen, hämtade ryggsäckarna och började dagens vandring lite upp och lite ner, innan den stora nedfarten började 700m nedåt. Nu idag har vi passerat 15-milstolpen och har nu bara en veckas vandring kvar till Santiago. Vi hade fantastiska vyer hela dagen och en sådan jättetur med vädret. Det är mer vanligt med dis och dimma än sol här. En timme efter vi landat i Triacastela kom mörka moln med åska och regn.

Söndag 9 sep

Dag 30 vandringsdag När man skymtar slutmålet börjar man automatiskt räkna ned. Nu finns det ju även kilometerstolpar utmed vägen. Jag gick och tänkte på alla de personer vi träffat från jordens alla hörn. Det finns nog ingen annanstans man så spontant kommer i kontakt med andra. Alla är “avskalade”, vi möts på samma plats under samma omständigheter. Möts och skiljs åt. Idag träffade vi återigen på Paul från Holland, samt japanen från Kyoto vi åt middag med igår. Vi tog en öl med paret från Adelaide, Robin och Martin, som vi nu träffat ett antal dagar i rad.

Måndag 10 sep

Gick från Sarria tillsammans med Johan som vi träffade på frukoststället. Dimman låg tät, men vi kunde se som ett tåg med vandrare framför och bakom oss, även en dryg handfull hästar med ryttare. Nu är det mycket folk! Det blir mycket passerande av folk och vi blir också passerade. De flesta av de nytillkomna går med en påse eller en liten dagsryggsäck och skickar sitt bagage mellan ställena. Vi såg också ett gäng som dukat upp lunch ute på ett fält. Bredvid stod en servicebil som hade hand om all packning och mat. Bekvämt sätt att ta sig fram. Träffade på många svenskar, norrmän och amerikanare från USA som började sin vandring i Sarria. Passerade 100 km stolpen, nu går det snabbt med nedräkningen, alldeles för snabbt tycker Kalle. Övernattning i Portomarin, träffade på lite gamla bekanta på stan innan det var dags för sängen för nästa dags utmaning.

Tisdag 11 sep

Lika dimmigt idag, normalt för årstiden säger ortsbefolkningen. Men vi kom tidigare högre upp idag så solen var framme redan vid halv tio, medan dimman låg länge i dalgångarna. Lämmeltåget fortsatte framåt, efter lunch tunnade det ut. Jag vet inte om många stannade och tog igen sig, plåstrade om sina tår eller vad det kan vara, men det var likadant igår.

Onsdag 12 sep

Ingen dimma idag, lite höstkänning. Träffade på Anton (7 mån) och hans föräldrar vid frukost, längesedan sist. De senaste dagarna har vi gått genom små byar, det känns som att vi passerar rakt genom ladugårdarna där korna passerat lite tidigare. Dvs. vi känner det på lukten 😊. Bebyggelsen är av sten, men borde för det mesta rustas, det ser ofta väldigt slitet ut. Vägen från Sarria är som vi hört talas om tidigare, man tror att det är ganska platt, men inte! Ettriga backar uppför och nedför tar på kroppen. Det är vackert i Galicien med berg och dalar, idag passerade vi flera (planterade) eucalypsysskogar. Nu trappar vi ned, idag 25km,imorgon 20, övermorgon 15 och sista dagen 10km

Torsdag 13 sep

Det blev bara 17 km idag, vi kom iväg senare men var ändå tidigt framme. De sista km träffade vi på Johan från Sydafrika och tog sällskap med honom. Det gick inte fort framåt, han har fortfarande problem med sina fötter. Solen sken som vanligt, pilgrimerna på häst passerade oss ett par gånger, såg Anton med föräldrar men annars en ganska händelselös dag. När vi kom fram beställde vi en stor och en liten öl och det var den största ölen vi sett på resan, som två andra stora tillsammans.

Fredag 14 sep

17 km idag också, 10 km har vi sparat till i morgon. Träffade på Bob, britten som bor i Nashville, idag igen. Han har blåsor på fötterna, så han joggar ner för varje nedförsbacke för att komma fortare fram och slippa ta så många steg.? På tal om nedförsbackar, igår kunde det blivit en riktig olycka när backen var full av sjungande skolflickor och ett gäng cyklister kommer i rasande fart nedför. De räknar med att man har ögon i nacken och kan slänga sig in i skogen när de dyker upp. Nåja, det gäller inte alla, de flesta visar hänsyn. Annars har de två sista dagarna varit ganska tomt på pilgrimer. Igår övernattade vi före en större ort där många bodde så vi kom efter de flesta och idag bodde vi mittemellan.. Kroppen börjar säga ifrån lite här och var, knät värker till, axeln knorrar och jag har fått hugg i magen, antagligen något dåligt jag fått i mig. Hoppas det blir bättre till imorgon när vi ska göra entré i Santiago. Idag far mexikanerna till London och Oxford, jag fick en video som visade när de kom fram, musik, spel, dans, glädje och i en slutsekvens Gerhard från England som först bara skulle till Léon, sedan några dagar till och sedan blev det hela vägen! Hoppas han grubblat klart över sitt liv nu.

Lördag 15 sepStartade samtidigt som morgonbrödet anlände. 10 km kändes som en morgonpromenad. Lite mer folk på Caminon. Nådde katedralen vid 10-tiden och letade sedan upp vårt boende där vi lämnade vårt bagage. Gick sedan tillbaka till katedralen och köade in till pilgrimsmässan, det var fullt! En nunna kom in strax före 12 och lärde oss vissa strofer vi skulle sjunga med i. Hon hade en sagolik stämma! Vid slutet av mässan sänktes det enorma rökelsekaret ned, fylldes med rökelse och sattes i gungning av 8-10 munkar så rökelsen spreds i hela kyrkorummet. Fantastiskt. Därefter avslutades mässan med en spontan applåd! Vi stod sedan i kö för att få vårt certifikat på att vi gått 799 km. Åt middag med Paul från Holland samt Helen och Eric från Australien.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Metha 9/3-19

Grattis till la Compostela! Jättekul att läsa era inlägg. Jag har själv gått från SJPP till Santiago, och i Frankrike från Le Puy en Velay till SJPP (underbart vacker vandring!). Ska ner igen i sommar och har tänkt gå genom Frankrike från Montpellier vid Medelhavet och förhoppningsvis hela vägen till SJPP längs Pyrenéerna.

Tomas 17/9-18

Grattis!

Tomas 13/9-18

Ulla, nu får du hålla koll på Kalle. Tävlingsinstinkten får honom säkert snart att spurta. Lycka till från Mary och Tomas.