Resa till Sydafrika
En resdagbok skriven av Brunica på minTur.se
Introduktion: Vi reser till Sydafrika och hälsar på goda vänner som under vinterhalvåret är bosatt söder om Durban. Med på resan är också vännerna Sonja och Leif, som är erfarna resenärer till Sydafrika.
19/1-19 Palm Spring, Sydafrika
Starten

Marielle skjutsar oss i god tid till flygplatsen i Umeå och vi checkar in bagaget. Efter en kvart hörs högtalaren informera om tekniskt haveri på Arlanda och avgångstiderna framflyttade tre timmar. Skrämselhicka förstås, för då missar vi avgång mot Johannesburg. Men det var bara ett skrämskott, så vi kom iväg i god tid. Mötte Sonja och Leif, som anlänt med tåg från Härnösand lite tidigare. Vi växlade in rand och kollade om vi möjligen skulle kunna byta till samma flight som Sonja och Leif, men det gick inte. Checkade in och så gick resan mot Heatherow. Där rusade sedan Leif och Sonja mot sin avresa mot Johannesburg, men Bruno och jag hade gott om tid till vår avgång. Resan gick med BA och Airbus och vi hamnade längst bak i mitten med toan i ryggen och "bresande" medresenärer. Resan tog ungefär tio timmar och jag sov ganska bra, men Bruno har ju alltid svårt med sömnen på flyget. I Johannesburg fick vi vänta tre-fyra timmar på avgång mot Durban, men allt gick ju enligt programmet, Snart var vi framme i Durban, där Sonja och Leif och Christer väntat sedan länge på oss. Det småregnade lite grand, men var varmt och gott. Christer körde oss sedan snabbt till deras fantastiska villa - palats i Palm Spring, som ligger ca femton mil söder om Durban. Där väntade Karin med öppna armar och bjöd oss sedan på fantastiskt god middag i sin fantastiska "matsal" Lapan. Ni kommer säkert att få se bilder därifrån senare. Bruno blev också överraskad med en jättefin 80-årspresent av Christer och Karin, nämligen 6 greenfee på Southbroom Golf Club. Där kommer vi säkert att spela golf flera gånger. Sedan blev det god natt för oss efter en väldigt lyckad start på vår Sydafrika resa.

20/1-19 Palm Spring, Sydafrika
Uppvärmning

Som uttröttade resenärer sov vi naturligtvis jättegott. Fin frukost värdig 5* hotell på altanen, fågeltjatter i bakgrunden. Sen packade vi upp vår golfpackning. Jag och Sonja fick låna bag av Christer. Christer tar herrarna i sin bil och vi damer får åka med Karin till Southbrom Golf Club, som är Christers hemmaklubb. En jättefin bana. Solen lyser oss varma, men när man åker golfbil får man lite svalka från skuggan av biltaket. Det här är ju första rundan sedan september, så man kan ju inte ha så stora förväntningar. Det var lite si och så prestationerna. Åt fin lunch och med lite nytt bränsle gick det något bättre de sista 9 hålen. Avslutade förstås på det 19:e och sen hemåt. Karin blev stoppad av polis efter vägen och tog genast upp handväskan för att ta fram körkortet, men polisen viftade bort den gesten och sa: I know you have a license och så fick vi fortsätta. Till middag denna kväll fick vi en fisk, som jag glömt namnet på. Jättegott och till det utvalda röda och vita viner. Sen "spelade" vi 1 - 100. Oj, vad lite man vet. Det var nog Leif som vann. Det var en aktiv start på vår resa, så vi somnade sött.

21/1-19 Palm Beach, Sydafrika
Nu är vi igång

Det blev ingen sovmorgon för herrarna. Christer hade anmält Leif och Bruno till en golftävling Utom tävlan. Själv går han med i något av tävlingslagen. Rundorna vekar ha gått lite hipp som happ.Det blåste full storm hela dagen. Sonja och jag och Karin fick underbar helkroppsmassage i Lapan av Nikki. Leif och Bruno fick också sin beskärda del, sedan de kom hem efter golfen. Vi somnade alla fem under hennes ganska brutala massage. Visst är det konstigt?


Sen for vi tjejer och beställde tid för fotvård och besökte samtidigt en del små shops med inhemska hantverk. Köpte naturligtvis ett halsband och Sonja ett förkläde. Kvälles middag var Jaktlåda. Smakade jättebra. Leif hade ett egenhändigt tillverkat Triangelspel som avslutade middagen. Christer vann överlägset.

22/1-19 Palm Beach, Sydafrika
En avslappnad dag?

En liten sovmorgon för somliga. Karin, Leif och jag åkte till en fotvårdssalong och blev slipade och lackade och omvårdade. Jag somnade och snarkade enligt Sonjas utsago. Medan Leif blev omhändertagen shoppade Sonja och jag omkring. Sonja köpte användbar blå klänning. Så småningom dök även resten av sällskapet upp. De hade varit och bokat en "buss" för våra framtida utflykter. Det gäller att det ryms fem golfbagar och sex personer för att vi skall kunna njuta av tillvaron tillsammans. Vi drog till en mall norr om Margrate och inhandlade middagsmat och en del annat. Jag en solklänning med mönster liknande styvmorsviol och en enkel blå blus. Tillbaka till Palm Beach vidtog en del förberedelser för middag och vissa tog sig en eftermiddagslur. Middagen basade Sonja för och var baserad på lamm och med ungsbakade grönsaker. Jättegott! Vinkällaren hade Christer och Karin öppnat med ett passande jättegott vin.

23/1-19 Palm Beach, Sydafrika
Vad vi har det bra

Vissa vaknar tidigt, andra tar det lugnt. Vi intar den goda frukosten med bl.a. Karins jättegoda limpa. Måste få receptet. Idag kom gårdskarlen och körde igång trimmern, så att vi blev medvetna om tomtens stora behov av tillsyn. Vi åkte sen till Southproms golfbana än en gång. Vi åt lunch innan starten. Christer var med i klubbtävling men vi andra tävlade för oss själva. Det är en jättefin bana, Bruno vann över Sonja och Leif och jag gick i en klass för sig. Tillbaka till Palm Beach där Karin lagat en jättegod middag med snitsel och svampsås. Vi blir så bortskämda och dagens vin fick 5+. Kvällen avslutades med två omgångar 0 - 100. Ovisst vem som vann.

24/1-19 Palm Beach, Sydafrika
Mot nya mål

Efter att ha intagit vår frukost invigde vi den inhyrda "bussen" med en av Christer och Karin inplanerad liten utflykt i de "närmaste" omgivningarna. Började med ett besök till vad, som i Sverige motsvarar bygdegård. Med en scen för uppträdande, väggar för att ställa ut målningar och hantverk och en golvyta för stolar eller kanske dansuppträdande. Jag blev så avundsjuk, sånt finns inte i Holmsund. Sen gick resan vidare genom ett fantastiskt landskap med höga berg och djupa dalar. Intog lunch på ett mysigt ställe på randen av en ravin, skulle jag vilja säga. I träden utanför altanen väntade vackra fåglar på att fånga upp pommes frites från oss gäster. Jag höll fram handen och den fick sig ett nyp. Resan fortsatte och vi kom till Lake Eland Game Reserve i Oribi George. Där fanns ett antal linbanor fram och åter över ravinerna och en lång hängbro, som Leif och Bruno och Christer vågade sig på. Sonja och jag tog en säker promenad runt om. På hemvägen fick vi se en hel del betande zebror, antiloper och andra snabbfotade djur, som jag inte kan namnen på. Apor ser man också lite här och där. Resan bar sen hemåt och en liten vilostund. Karin och Sonja fixade en jättegod fiskmiddag och vi avslutade med att spela Leifs Trekantsspel. Hur det slutade vet vi inte, för den regeln fanns inte.

25/1-19 Sweetslade, Sydafrika
Vissa tar det lugnt

Denna dagen utvecklar sig lite olika för oss i sällskapet. Bruno och jag tar det lugnt. Karin åker till fotvården, Christer, Leif och Sonja åker och spelar golf och klagar lite på resultatet vid hemkomsten. Bruno och jag tillbringar det mesta av dagen med att läsa våra tjocka böcker och att slumra till ibland, tom i en solstol en stund, fast utan solsken. Så kom det några regnskurar och vi förflyttade oss inomhus. Karin besökte även Kikki och fick massage. Snart var vi åter samlade och vid sextiden begav vi oss till Sweetslade några mil norrut. Det är ett sweitziskt familj som har utvecklat en typ av yrkesskola där man har utbildning i finsnickeri, murning, smide, svetsning o dyl och även kockskola. All inredning i restaurangen är byggd av eleverna och i köket arbetar studenterna och praktiserar både matlagning och servering. Vi åt en jättegod middag och det var en mycket mysig stämning i lokalen, trots att det vid den här tidpunkten var förhållandevis lite gäster. Christer förde oss säkert hem i mörkret. Bra ljusmarkeringar på vägarna, Så skulle vi ha det i Sverige också. Mätta och glada gick vi till sängs.

26/1-19 Palm Beach, Sydafrika
Dagsformen prövas

Det var en lugn början på dagen, men sen drog vi iväg till Southbroom för att vara med i golftävlingen utom tävlan. Nja, Christer var ju med förstås. Det gick ganska bra för oss alla i början, men varefter krafterna sinade blev scoren allt sämre. Leif var den som hade den bästa uthålligheten och kom upp i 32 poäng. Bravo! Det var ganska segt spel i tävlingen, så vi kom inte hem förrän halv sex. Tyckte oss då vara värda en GT. Karin hade tillagat en jättegod Bobotie, som är en genuisk Sydafrikarätt med curry som den dominerande kryddan. Vi avslutade med 0 - 100. Jag tror Leif vann.

27/1-19 Palm Beach, Sydafrika
Give a child a family

Vi började dagen med en liten städning av Lapan och dukning av bord för att förbereda inför kvällens gästabud. När det blev lunchdags åkte vi iväg och intog lunch vid en mall som jag inte lär mig namnet på. Bruno köpte sig en snygg kortärmad skjorta. Förberedde potatisgratäng och såser till det kött som ska grillas. Vid halv tre åkte vi till ett barnhem där en svensk kvinna Monica och hennes man Basil byggt upp ett hem/skola för utsatta eller föräldralösa barn. Deras mission går ut på att hitta nya familjer för barnen. De bedriver även en form av familjeterapi för att hjälpa föräldrar/familj att bli förmögna att ta hand om sina barn. Verksamheten bedrivs som stiftelse och får en del bidrag från kommunen och diverse välgörenhetsorganisationer, men mycket av arbetet bygger på gåvor från månadsgivare och andra donationer. De har 80 anställda och även en del volontärer. De gör en fantastisk insats. Vi blev alla tårögda när Monica berättade olika historier från sina möten med barn och föräldrar. De barn vi sedan såg i sina rum spexade med oss och såg jätteglada ut. Med på visningen var också ett gäng svenskar från Jämtland och Jönköping, som Christer och Karin sen bjudit hem till middag. De var på en rundresa runt Durban och bodde denna natten inte så långt från barnhemmet. Middagen bjöd på många anekdoter och glada skratt. Efter hopplock av disk gick vi till våra rum och packade för morgondagens äventyr.


28/1-19 Durban, Sydafrika
Road trip och safari

Uppe med tuppen och gav oss ut på lång utflykt. Christer körde oss på fem timmar upp till Nambiti. Checkade in i tält av den stadigare typen. och åt lunch, tog en siesta och sen ut på safari. Vi lyckades så småningom se tre av de fem. Elefant, gepard och vattenbuffel. Vilken lycka! Sen god middag och god natt!

29/1-19 Durban, Sydafrika
God fortsättning vid Springbok Lodge

Den här morgonen blev ännu tidigare, vid femsnåret gav vi oss ut. Till en början såg vi inte så många rörelser, men William styrde oss allt längre ut i environgerna och det var höga berg och djupa dalar.Jag var faktiskt lite rädd ibland när stigarna störtade nästan lodrätt ner, men allt gick så bra. Vi fick vi se lejon och noshörning och så hade vi sett alla big five. Men dessutom bla struts och ett otal olika antiloper, bufflar etc. Karin och Christer hade tagit sovmorgon eftersom de var erfarna safariresenärer. När vi intagit frukost och checkat ut från våra logder ceckade vi ut och blev skjutsade till vår bil och så gick resan söderut till Bosch Hoek golfbana. På vägen blev Sonja väldigt illamående och måste kasta upp. Vi intog en lunch uppe på golfbanan när vi checkat in i våra lodger. Vid ettiden gick vi ut på den vackra välskötta golfbanan. Många tjusiga stora träd, en hel del vatten och ganska svåra greener. Banan var konstruerad 2 x 9 hål och ibland var det lite förvillande att hitta rätt utslag. Det gick ganska bra resultatmässigt för de flesta och vem som vann är inte riktigt klarlagt. Leif hade gjort en birdie, så han bjöd på en drink i baren. Sen intogs jättegod laxöringsmiddag, som Sonja avstod ifrån. Vi intog sängläge rekordtidigt, men så hade vi ju startat tidigt också.

30/1-19 Durban, Sydafrika
Mot kulturella mål

Efter en god nattsömn checkade vi ut från Bosch Hoek och begav oss söderut igen. Första målet var ett hantverksområde, som Karin och Christer var it på tidigare och sedan Nelson Mandela Capture Site där vi fick iära oss massor om hans liv och leverne. Sedan vidare till ett område med många konsthantverk där vi intog lunch. Jag köpte en handmålad bordsduk till altanbordet. Det är en mängd pärlhöns som vandrar runt duken. Det hade tagit tre veckor för att måla duken. Sånt gillar jag. Så styrde vi kosan hemåt i rask fart som vanligt, när Christer styr. Packar upp och slappar några timmar. Läser en god bok och solar lite grand. Sen åkte vi till Ramsgate och intog efter en ganska lång väntan middag på Flavours restaurant. Hemåt och det är sängdags efter en innehållsrik dag. Sover gott och bekymmersfritt.

31/1-19 Durban, Sydafrika
Golf och shopping

En solig morgon. Efter att vi alla intagit frukost splittrades gänget. Grabbarna åkte till golfbanan i Margate. Banan var sisådär, greenerna var bra. Leif var ganska nöjd med sin score, de andra rynkade på näsan. Damerna begav sig till matvaruhall och fyllde på i kylskåpet. Sen till en butik där det gjordes jättefina pärlarbeten. Det gällde att sovra hårt. Fortsatte till ytterligare butik med hantverk av olika slag, bl.a. pärlor och väskor. Sedan följde vi Sonja till tandläkaren, där hon fick en ordentlig undersökning och en hel del rådgivning. Det var inte någon rolig information. Hade inflammation på ett par ställen. Kommer nog att bli en kostsam historia. Där i närheten åt vi en lättare lunch och några öl och så styrde vi kosan hemåt och lite relaxande. Sonja lagade jättegod köttfärsgryta och så spelade vi triangelspelet några gånger. Karin var suverän vinnare.

1/2-19 Palm Beach, Sydafrika
En något tillbakalutad dag

Man måste ju stanna upp och luta sig tillbaka ibland och begrunda sina upplevelser. En sån dag blev det idag. Vi satte oss ner och läste i våra medhavda tjocka romarer eller kollade hemlandets nyheter i telefonerna. Åkte iväg och åt lunch vid Ginger & Thyme, belägen vid en djup älvdal, med intressanta stenformationer och fin utsiktsplats. Tillbaka och tog det lugnt några timmar, fast Sonja fick ta emot ett chockartat bud på sina tandproblem så hennes eftermiddag var inte så lugn. Christer och Karin var bortbjudna för kvällen, så vi andra gjorde en liten roadtripp till trakter där Sonja och Leif tidigare besökt och bott. Intog en kopp kaffe på mysigt cafe i Margrate och drog sedan vidare till Ramsgate och tog vägen efter "stranden" till stora vägen och sedan till Trattoria, där vi intog ett mycket god middag med ett shirazvin Raka. Avslutade kvällen med en sängfösare. Så här i efterhand så var det trots allt en hel del som hände denna dag också, så den var nog inte så tillbakalutad trots allt.

2/2-19 Palm Beach, Sydafrika
En dag i solen

Redan från morgonen var det strålande sol och mycket varmt. Saknar termometer, så vi vet inte gradtalet. Vi höll oss mest i skuggan. Karin och Christer lyssnar på Ring så spelar vi. Christer åker iväg på golftävling och Leif och Sonja tar en strandpromenad. Bruno och jag läser vidare i våra tjocka romaner. Vi åker till Våffelhuset och äter en våffellunch. Blev säkert lite för mycket kalorier, men gott var det. Tar en liten tupplur vid hemkomsten. Senare förbereder vi middagen. Nils-Åke och Yvonne från Sorunda kommer på besök. En fin avslutning på en lugn dag.

3/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Golfrunda på San Lameer

Vi började väl känna oss onödigt utvilade när vi vaknade, så det bestämdes att vi golfspelare åker till San Lameer och går en runda. Visserligen småduggade det, men "man e ju int jorrd bårda sokkre". Det var en mycket vacker, kuperad bana med välklippta fairways, svåra greener. Ett och annat slag gick ganska bra, men tittar man på scorekortet blir man inte så glad. Bruno hade problem med sin rygg, så det gick inte alltid som han hoppats på. Regnet kom och gick på de första nio hålen. Åt en traditionell lunch med omelette och toast. Hamnade bakom ett gäng killar utan golfvett på de sista nio. Vid hemkomsten vilade vi oss ett tag. Sonja fixade en jättegod middag med räkstuvning, som vi intog med vidöppet fönster mot ett mycket dramatiskt ljussken från blixtar. Olikt våra blixtar som går uppifrån och ner, här var det som om de kom nerifrån horisonten och upp mot himlen. Så avslutades ännu en härlig dag här i Palm Beach

4/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Shoppingdag

Morgonsolen lyste varm och vacker. Efter frukost begav sig herrarna till "Järnaffärn" och köpte lite virke och kycklingnät, som ska bli en apsäker inhägnad för Karins tomater. Vi damer tog det lugnt i ljudet från grästrimmer och åkgräsklippare. Det var stor städdag för vaktmästaren. Efter lunch var det vår tur att bege sig ut på shoppingrunda. Christer skjutsade oss till en makalös tygaffär i Shepstone. Jag var på jakt efter ett duktyg till matbordet i stugan och hade tusentals tygrullar att välja mellan. Det var lätt att bli överförfriskad, men jag valde ett ganska lugnt blommönster i samma färgskala som jeansmattorna jag väver. Det borde bli en användbar duk. Hemma igen tog vi det ganska lugnt med bokläsning och bad. Leif och Bruno satte igång bygget av tomatskyddet. Karin bjöd på jättegod långkokt fläskgryta. Efter spel 1- 100 blev det en tidig kväll.

5/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Lite av varje

Christer åkte iväg till Southproom och spelade en runda och kom hem med en vinst för sitt lag. Leif fortsatte sitt tomatprojekt med Bruno som assistent, så nu har aporna inte tillträde till den hörnan av tomten. Karin, Sonja och jag åkte på shoppingrunda. Sonja hämtar sitt beställda armband och jag köper ett nytt halsband som passar till min Mauritiusklänning och sedan en blus som passar till mitt tidigare inköpta halsband och armband. Eftermiddagen tillbringades oftast i horisontellt läge.

6/2-19 Palm Beach, Sydafrika
En aktiv dag

Vi var aktiva från tidig morgon. Hämtade Yvonne och Lars-Åke vid San Lameer, där de hyr ett hus. Vi åker till Selborne Park Golfclub, ungefär 3½ mil norrut. Vi äter en liten lunch innan vi går ut i en dam- och en herrboll. En fantastiskt vacker, grönskande bana med många träd som var i spel, vilket Sonja ofta fick uppleva. Själv hamnade jag oftast i det lummiga vattnet framför allt på de första nio. Efter vilan på nian blev det något bättre. Yvonne gjorde en birdie, vilket var beundransvärt. En svår bana. Efter en öl drog vi vidare tillbaka söderut till en restaurang som heter Cellar, där vi intog en lite varierande middag både vad gäller innehåll som kvalitet. Vinet var som vanligt valt av Christer och fick högsta betyg. Det blev inget spelande denna kväll, värmen hade tagit ut sin rätt och vi var ganska pömsiga allihopa.

7/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Golf än en gång

Denna dagen provade vi ännu en ny golfbana; Port Shepstone Country Golf Club. Det blev en dam och en herrboll. En fin bana med ovanligt många blomrabatter och färggranna buskar. En ganska okomplicerad bana, som ändå inte gav mig så många poäng, men ett och annat slag som jag kunde godkänna. Efter tre hål uppstod ett visst meningsutbyte med en "tysk", som tyckte att vi spelade för långsamt. Christer motsatte sig högljutt. Christer vann över Leif och Sonja över mig förstås. På hemvägen stannade vi till vid en vinbutik som också visade en mängd vackra oljemålningar. Vi köpte med oss tre kartonger med vinflaskor, som rekommenderats av Christer och fyllde på i hans vinkällare, som ju vi tullat åtskilligt ur. Hemma igen tog vi en liten siesta. Karin hade förberett ett jättegod viltgryta under vår frånvaro. Efter middagen spelade vi en omgång trekantspel, som Sonja vann. En tidig kväll.

8/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Lite olika aktiviteter

Vi tog det väl lite lugnt till att börja med, men så fick Christer bråttom till frisören, Sonja, Leif och Bruno begav sig ut på strandpromenad och jag och Karin begav oss till vår fina massös Nikki?. Hon är jätteduktig, hittade alla de ömma punkterna. Att det är så skönt att bli hårdhänt behandlad förbryllar mig. De på promenaden badade i saltvattenpolen och åt lunch på en pub vid stranden. Christer kom tillbaka, men åkte sedan snabbt iväg på en golfrunda. Eftermiddagen tillbringade vi andra i solen och latade oss. Sonja bjöd på jättegod spagetti med köttfärssås. Sen avslutade vi med två rundor 0-100.

9/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Höga kusten golflaget

Vi samlar oss kraftfullt efter frukost och beger oss sedan till Southbrooms Golf Club där vi deltar i en internationell golftävling. Sonja, Leif och Bruno och jag bildar lag High Coast. Christer, Yvonne och Lars-Åke plus en belgare bildar lag Team Sweden.Inga andra svenskar deltar. Leif och jag spelar i ett par och Sonja och Bruno ett andra par och lagets poäng blir det bästa från varje par. Vi lyckades få ihop 71 poäng denna första dag och jag tycker vi får vara ganska nöjda med det. Fortsättning följer i morgon. I kväll var det sedan bankett med buffé och härlig musik. Vi försökte oss på några danssteg, men det var lite svårt i strandsandalerna med gummisula. Nu samlar vi krafter inför morgondagen.

10/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Fortsatta utmaningar

Det blev ingen sovmorgon denna söndag. Det var shutgun start på Southbroom kl nio. Vårt lag High Coast gick ut på hål 7 och dit var det en bit att åka. Det var en mycket kvav dag med hög luftfuktighet, inte så mycket sol, men varmt och svettigt ändå. Alla i laget kämpade på, en del lyckades för det mesta bra, andra som tex jag lyckades väldigt sällan och bidrog inte till någon framgång för laget. Men vi gick 10 bättre än igår trots allt. Christers lag Team Sweden vann över oss med 6 poäng. Vid mål väntade en mycket efterlängtad GT och sedan buffélunch. Den satt bra för det hade varit en ansträngande runda. Vi återvände till Palm Beach och Karin, som hade haft en liten vilodag från alla gäster. Hon hade letat recept och bjöd på en jättegod kycklinggryta till middag.Det var en dramatisk invasion i mörkret av Flying Ants som Gecho ödlor glatt slukade på garageväggen. Vi spelade ett par omgångar 0 - 100 och förundrades över hur många knäppa frågor man kan komma på. Det kändes skönt att avsluta dagen i sängläge med en god bok som sömnmedel.

11/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Shopping dags

Bruno och Leif hade ju inte varit på någon mall ännu så Sonja och jag tar med oss dem först till Shellly Beach och där köper Bruno en pikétröja med Burburry mönster och Leif en rosa skjorta. Sen inhandlades en del mat, vi tog en kaffe med croissants och så vidare till Lickory Shop och fyllde på med öl. Det blev en skjorta till Bruno ochså innan hemfarten. Vi åt en lunch i trädgårdsmiljö till det facila priset 200 rand för 4 pers. Sonjas pärlarmband hade blivit fixat. Hem där lugnet vilade hela eftermiddagen. Elektriciteten var avstängd i regionen två perioder under dagen, vilket försenade middagen något och naturligtvis ställde till en del problem i butikerna utan reservbatterier.

12/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Varmt, varmt, fuktigt

Detta blev nog den varmaste dagen hittills under vår vistelse. Tom Bruno och jag badade i poolen. Christer, Sonja och Leif gick en golfrunda på Southbroom och blev nog lite welldone. Rynkade på pannan när man frågade om resultatet. Morgonen började med avstängd elektricitet under ett par timmar. Detta för att elbolaget skall kunna sälja elen vidare till andra behövande. Efter det satte Karin in en långpanna med typ sockerkaka i ugnen och då visade det sig finnas ett lokalt elfel på fastigheten, som bröt elen. Kakan gräddades klar på eftervärmen. Sen kom en elkille Willi och fixade felet och potatisgratängen kunde gräddas. Sonja skyndade sig steka rårakorna. Sen var det dags för den tabellenliga avstängningen, så där satt vi och rullade tummarna. Gästerna Ernst och Eiliin samt Lars Åke och Yvonne anlände och vi intog förrätten, jättegod och sen hade elen kommit tillbaka, så Karin kunde steka Black & White, som också var jättegod. Efterrätten var den bleka sockerkakan, som smakade himmelskt nere i botten på efterrättskålarna med glass och frukt ovanpå. Detta var en dag i spänningens tecken på många vis. Vi avslutade kvällen sittande i rotundan vid eldstaden i Alpan och berömde Karin och Christer för deras "anläggning" inklusive fysiskt närvarande innevånare.

12/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Varmt, varmt, fuktigt

Detta blev nog den varmaste dagen hittills under vår vistelse. Tom Bruno och jag badade i poolen. Christer, Sonja och Leif gick en golfrunda på Southbroom och blev nog lite welldone. Rynkade på pannan när man frågade om resultatet. Morgonen började med avstängd elektricitet under ett par timmar. Detta för att elbolaget skall kunna sälja elen vidare till andra behövande. Efter det satte Karin in en långpanna med typ sockerkaka i ugnen och då visade det sig finnas ett lokalt elfel på fastigheten, som bröt elen. Kakan gräddades klar på eftervärmen. Sen kom en elkille Willi och fixade felet och potatisgratängen kunde gräddas. Sonja skyndade sig steka rårakorna. Sen var det dags för den tabellenliga avstängningen, så där satt vi och rullade tummarna. Gästerna Ernst och Eiliin samt Lars Åke och Yvonne kom anlände och vi intog förrätten, jättegod och sen hade elen kommit tillbaka, så Karin kunde steka Black & White, som också var jättegod. Efterrätten var den bleka sockerkakan, som smakade himmelskt nere i botten på efterrättskålarna med glass och frukt ovanpå. Detta var en dag i spänningens tecken på många vis. Vi avslutade kvällen sittande i rotundan vid eldstaden i Alpan och berömde Karin och Christer för deras "anläggning" inklusive fysiskt närvarande innevånare.

13/2-19 Palm Beach, Sydafrika
Sista kvällen med vännerna

Det kändes lite vemodigt redan vid morgonfikat. Idag är det den sista dagen i Palm Beach hos Karin och Christer. Vi har haft några fantastiska veckor med underbara upplevelser och roliga sammankomster och vi har ätit som vore vi med i något kulinarisk sällskap med vinkännare från någon vitterhetsakademi. Hur ska vi kunna återgå till blodpudding och lättmjölk? Christer tog sin tillflykt till golfbanan och vi andra ägande oss åt att packa ihop våra pinaler och dammsuga bort lite dammtussar. Till lunchen åkte vi till "Koskällan" och åt en numera lite traditionell lunch med toast och ägg och bacon. Besökte några av butikerna runt restaurangen och det blev inköp av en "dekorativ" klocka och ett armband till Junie. Sonja spädde på sitt innehav av halsband och örhängen. Efter lunchen tog vi det lugnt. Ett elavbrott störde oss inte så mycket denna dagen. Kvällsmålet intog vi uppe på Restaurante Toscana, som låg på höjden ovanför Palm Beach med vacker utsikt över havet. Som vanligt jättegod mat med italienskt inriktad meny. Hemöver till en fin avslutning av kvällen i stolarna på pergolan.

14/2-19 Palm Beach och Durban, Sydafrika
The final countdown

Det var som att man inte ville vakna denna morgon, för nu närmade sig slutet på vårt äventyr i Sydafrika. Men vi intog vårt morgonmål, med den fantastiska youhurten som finns här nere, Karins underbara fruktsallad och limpa. Bara en sån sak att minnas. Dagen till ära hade inte elen slagits ifrån, så kaffekokaren gick igång. Vi packade ihop det sista och klädde av sängarna. Christer skjutsade Leif och Bruno upp till en biluthyrning och de kom tillbaka med en Toyota, som packades full med väskor och golfbagar. Så drog hela gänget upp till en jättefin restaurang alldeles i närheten. Där intog vi så en sista lunch och vi kände nog alla det ganska vemodigt att behöva skiljas. Men vi får väl hoppas att det kommer nya tillfällen framöver i livet. Vi kramades hårt och tackade för de underbara veckorna. Leif skötte sedan rattandet upp till Durban och återlämningen av hyrbilen mycket bra. Det tog oss ett par timmar. Där flyttades packningen över till en taxi, som tog oss till Ahas hotell utanför Durbans flygplats. Där fick vi efter en viss väntan våra hotellrum och intog sedan en läskande GT. Så gick vi på en promenad, dels för att känna på omgivningarna, men också för att hitta en lämplig middagsrestaurang. Det tog oss en liten runda, men så hittade vi till den jättestora mallen, där vi i randen på in- och utgången åt en smaklig måltid. Det bjöds på härlig musik och det var kul att se alla olika människotyper, som vandrade ut och in i mallen. Vi borde bli lite mera uttrycksfulla i vår klädsel och vårt uppträdande i Sverige. Hem till hotellet och en tidig kväll. I morgon ringer väckaren kl 05.00

16/2-19 Palm Beach - Umeå, Sydafrika
Upp i luften

Sista natten i Sydafrika, sov Annica som en stock, men Bruno var vaken hela natten och låg och oroade sig. Men allt gick utan problem. En taxi kom och hämtade oss på hotellet efter att vi fått lite frukostmackor i påsar. Hotellet låg ett par mil utanför flygplatsen, men vi kom i god tid till flyget, som avgick 07.30. Det gjordes en del inköp i taxfreebutiken, men sen upp i luften och sen tog det oss drygt 10 timmar innan vi landade på Heathrow. Bruno var fortfarande vaken hela tiden och jag sov emellanåt. Vi satt relativt bekvämt denna gången och hade inte så många störande moment runt om oss. På Heathrow hade vi ett par timmars väntan så vi hann med en öl. Landade på utsatt tid 23.25 på Arlanda, där vi tog farväl av Sonja och Leif och tackade för 4 fantastiska veckor i deras sällskap. Själv gick vi till Rest & Fly och försökte sova några timmar. Flyget hem till Umeå gick vid halv tio och på Alvik väntade Sebastian oss och skjutsade oss hem. Han hade lånat vår bil under veckorna vi varit borta, så det var ett smidigt återlämnande.


Så var vi då tillbaka i verkligheten efter fyra fantastisk veckor i Sydafrika. Det kommer att ta ett tag innan vi kan riktigt ta till oss allt som vi varit med om. Då kan det nog vara bra att kunna gå in i denna dagbok och bli påmind om allt som hänt.