Logga in:

Sök resmål Navigera här

Madras
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Fantastiska platser, fantastiska människor, fantastiska minn

Konstigt hur vald ensamhet kan vara så njutbart, medan ofrivillig ensamhet är så smärtsam. Blev tufft i Mumbai för 2veckor sedan då min telefon sluta fungera och jag bodde själv, mina vänner hade åkt. Hade dock en kompis kompis som bodde i stan så vi hängde efter han slutat jobbet. Behövde tid för att skriva rapport efter studiebesöken och betala mig in på ett poolområde, så det var inte jätte synd om mig under dagarna...

Efter Mumbai var jag hemma i ett dygn ungfär och var med på barnensdag. Åkte sedan nattåg till Kerala på västra sidan av södra Indien. Mötes upp av Ulrika, min vän från Chennai, och hennes kompisar. Bodde lyxigt med pool en natt och tog mig sedan över vattnet då Theres och Camilla, ocskå från Chennai, kom till stan. Liten stad Fort Cochin influerad av portogisernas kolonisation. Mycket mysiga caféer och hostels. Vi bodde för 100rb (16kr) var i en liten bastu stuga uppe på en takterass, underbart och så simpelt, behöver inte mycket i ett varm klimat. Åkte buss ner till en annan stad dagen efter där vi hade bokat upp en husbåt. SPenderade ett dygn på Backwaters. Fantastiskt att se hur människor bodde på små strängar av land mitt i detta djungel Venedig. Åt färska jumbo räkor till middag, ni kan se mannen som just tagit upp dem på bild.

Efter mina turer under helgen me tjejerna så möte jag upp min handledare nära hans hemby. Vi åkte bil in i gummiträdsskogen där han är uppväxt. Hälsade på ett gäng med olika människo, syster, svärmor, grannar och vänner. Åkte sedan ner till Trivandrum som är Keralas huvudstad, där gick vi på zoo, jag fick se ett av de gamla kungarnas palats, starnden, ett tempel och ett hel bunt med museér. Otroligt vilken hannverkskunskap som finns i detta land, hinduska statyer i trä och ben enormt detaljrika. Bodde hemma hos vänner till Joseph (min handledare) under natten. Han lämnade sedan av mig vid Kovalam Beach där jag spenderade natten på ett kvinno-hotell. Satt i min ensamhet på en restaurang i 3,5h timmar och njöt av att se solen gå ner i horisonten framför mig. Kan bli som förtrollad av havet, älskar det. Bestämde mig då för att skippa tågresan hem på fredagen och boka en flygbiljett till söndagen istället. Efter lite krångel var det fixat och jag möte upp Theres och Camilla igen på fredag eftermiddag. Jag åkte auto i 1 och 40min för ca 120kr för att komma till Verkala där vi spenderade helgen sen. Underbar liten stad med en massa bast och bambu restauranger, hostel och butiker längst stupande bergskant ned mot en vit remsa av sandstrand och havet bredde ut sig så långgt ögat kunde nå. En heldel backpacker där, hade himla trevligt.

Nu är jag alltså hemma i Chennai. Bor hos Ulrika under helgen , Sa farväl till Theres och Camilla igår torsdag, känns sorgligt. De har funnits för mig under helgerna sedan september. Men Ulrika är ju kvar så det känns bra. är så lyckligt lottad som träffa dessa tjejer. Storyn baom hur våra vägar korsades första gången är lång och lite komplicerad, måste tro på ödet. Vi har haft det så kul och kommit varandra nära fort, de har varit min tillflykts 'ort' när jag behövt komma ur förorten/slummen. Kontrasternas land.

Har varit rätt så skakad de senaste dagarna i och med terrorn i norr. Vi var ju just där för bara några veckor sedan. Svensk student fr mitt universitet sprang från den första bomben. Kan föreställa mig om det hade varit vi..Tänker på alla människordär uppe nu. Dessutom härgar en cyklon utan för kusten av indien och vi har monsun regn nu. Det har regnaat konstant i en vecka. Satt på tåget in till stan för några timmar sedan. Tåget saktar in då vi ska över en flod. Det otränade ögat skulle kanske inte lagt märke till alla sopor och högar med bastu flätade flak längst flodens kanter.. men jag vet att det är människors hem i 'ruiner'. De små hyddorna av en blandning av bambu, bastu och plast har strykigt med flodens plötsligt höjda vattennivå...de flesta männsikor i Indien kan inte simma.. Vi åker över en brö övern en väg, under oss ser jag en buss som har vatten nivån en decimeter från taket. Människo har vatten till midjan när de halvt simmar förbi. Therese och Camilla fastna i traffiken i 5 timmar och människor gå-simmade förbi utanför fönstret. Men var inte oroliga för mig, jag är i gott sällskap (och kan simma:).

KÄnns skönt att vara i stan. Mina väggar hemma i förorten är vatten skadade, har haft bodde ekorrar, fladdermus, kakerlackor, ödlor, spindlar och någon råtta i avloppet hemma hos mig... sängen luktar en del fukt (mögel)... Ja, här får jag uppleva det mesta.

Nedräkningen tills jag ska hem har börjat på allvar. Om 2,5 veckor är jag hemma för jul med familj och anders och nyår med tjejerna och Anders, ska bli så härligt! Dubbla känslor nu med, att lämna mina indiska vänner, vet inte om eller när jag får se dem igen. De har alltid ställt upp för mig. Känns som jag bör spendera tid med dem nu de sista veckorna, samtidigt är jag så trött i huvudet nu och det är påfrestande att vara hemma, så jag väljer att åka till stan när jag kan... Kluven.

Har ett par studiebesök nu på slutet annars ska jag koncentrera mig på mina rapporter till Mittuniversitetet.

Min organisation och min handledare kämpar så mycket för donatoner, de åker ibland i timmar för att hämta upp någon hundra kronor. De arbetar 12 timmar om dygnet vissa dagar och tar inte ut mer än ca 4000rb i månaden (600kr). Om ni känner att ni vill sponsra deras arbete med de fattiga i slummen kan ni sätta in penagr på mitt konto, hundra kronor för dem gör stor skillnad. För 565kr per år kan ni betala för ett barns skolgång, ett mål mat om dagen, skoluniform och böcker. Deras framtidsplaner är att öppna ett äldreboende för dem som av någon anledning inte tas om hand om av familjen. Men de saknar pengar för detta. Nu till jul ska vi dela ut julklappar till fattiga barn i slum-byarna utanför stan, en julklapp kommer att kosta 16kr. Jag kommer att skriva ner mitt konto nummer när jag har det till hands, annars kan ni höra av er till mamma och pappa för det. Kvitto på era donationer kan jag ta med till Sverige om ni exempelvis lagt pengar på detta som en julklapp till någon i Sverige (istället för alltså), Tack på för hand!

Och tack för att ni finns i mitt liv och för att så många har brytt sig och hört av sig oroliga nu när terror slagit landet.

Hörs snart igen!

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Mia 1/12-08

Madde! Jag är så tacksam för att du är i säkerhet. Vi tänker på dig och hoppas att du har det bra nu. Vi har det mörkt och trist och kan nog inte riktigt förstå hur din vardag ser ut. Vi Pussar och Kramar på dig nu, känner du det? Moster Mia

Anna 1/12-08

KRAM Madde, Du är en ängel! Hoppas vi hinner ses i jul!

calle ström 30/11-08

Hej Madde! Tack för dagens mail.Underbart att veta att allt är ok. Vi har tänkt på dig när vi har hört om allt oroligt i Indien. skönt att du lämnade Bombay i tid. Brev härifrån på väg till dig.Nu ska vi gå ut och titta på julskyltningen här i Halmstad. Många tankar och kramar från morfar och babbis

Carl Boström 30/11-08

Madde! Du är jätteduktig som klarar det tuffa livet. Var försiktig, du är mitt allt. Kram Pappa

Marie Boström 30/11-08

Älskade vitamin! Du är en otrolig kunskapsspridare! Dina texter öppnar nog ögonen för många. Ser mkt fram emot att se dig, har varit lite oroligt sista tiden. Pussigull!