Logga in:

Sök resmål Navigera här

Phu Quoc
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Pepprad på Phú Quốc.

Restips från Vietnam - Pepprad på Phú Quốc.

Den här artikeln kommer HÄRIFRÅN.

Att dra dit pepparn växer är ett bra förslag! Jag vill åka nu! På paradisön Phú Quốc söder om Kambodja finns det många pepparodlingar. De ligger främst i inlandet på det som nu är Vietnams största ö. En gång i tiden användes den av fransmännen som gummi- och kokosplantage och den invaderades även lite kort av de kambodjanska Röda Khmererna i maj 1975. Under Vietnamkriget hade Sydvietnam ett fängelse på öns södra del och det sägs att det 1973 funnits upp till 40 000 fångar här. Plats för dessa fanns för ön är ungefär lika stor som Singapore eller Phuket. Just Phuket figurerar nu ofta som jämförelse för de ambitioner som finns för öns framtid. Phú Quốc får bara en tiondel av det antal turister som åker till Phuket men ön upptäcks av allt fler för varje år. Här är det varianter av lugna dagar i solen som gäller. Hyr till exempel en moped för några dollar per dag och utforska ön själv. Det finns trevliga stränder och småstäder lite varstans och mitt på ön finns fina berg och vattendrag. Allt är lättillgängligt och ofta lagom folktomt. Högsta berget är till exempel bara ungefär 600 meter högt.

- Vi bor på ett jättetrevligt hotell. Det ligger alldeles här borta och sedan går vi hit på kvällarna för att äta, berättade nyligen ett glatt tyskt par innan de fick maten de beställt på en av nattmarknadens små restauranger. De hade åkt till Phú Quốc för att få lite kontrast till Saigons storstadspuls. Snart gjorde ivern att de beställde en flaska Vietnamesiskt vin som skulle testas till maten.

Utöver svartpepparn har ön gjort sig känd för sin fisksås och som en begynnande dykdestination. Som fortfarande syns på hemsidan (http://www.divevietnam.com/phuquoc.shtml) var Rainbow Divers nyligen öns enda dykcenter. Nu finns ett knappt tiotal dykcenter.

- Visst kan du dyka i morgon. Det är bara att skriva upp dig på listan här och betala 65 dollar för två dyk. Vi hämtar dig från hotellet vid klockan 07.30 och ordnar all mat, vatten, frukt, utrustning och luft, berättar Viet som är en av delägarna till ett av öns nyaste dykcenter.

Flyg går mellan Saigon och Phú Quốc flera gånger om dagen och det finns snabbfärjor mellan ön och Rach Gia och Hà Tiên. Det är bra att ha kameran beredd vid inflyngningen för den är ofta mycket vacker. Oftast ser du både Kambodja och Vietnam från flygplanet. Det är kortare till det kambodjanska fastlandet än till det vietnamesiska. (19/3-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Relaterade restips