Logga in:

Sök resmål Navigera här

Belgien
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

La Hacienda Grillange

En av de bästa spanska restaurangerna i Belgien, nu i egen hacienda. Delikata tapasmenyer såväl som gourmet à la carte från Spaniens olika regioner. Trevlig och varm atmosfär. Svår att hitta, men värt en resa! Ring och fråga efter vägen - innan ni åker!

Här möts man av solen, i olika former. Det är som om man plötsligt befann sig i Spanien! På väggarna lyser färgen varmt solgul. Angel Vega, kock och ägare, skiner själv som en sol bakom den stora mustaschen.

Angel kommer från Asturias, en region i nordvästra Spanien intill Atlantkusten. Där är det fisk som gäller, men kötträtterna är också intressanta, och liknar mycket vad som serveras norr om Pyrenéerna. Angels mormor drev en hacienda, och med mormor bodde han också som barn ett antal år och inspirerades av hennes kokkonst. Föräldrarna drev cateringverksamhet, och reste runt i Europa medan Angel uppfostrades av sin mormor. En dag beslöt de sig så för att stanna i Bryssel och öppna ett café. Det skall vi vara tacksamma för! Angel, som då hunnit bli 16 år gammal, flyttade då nämligen med från Spanien. Han började på restaurangskola, men slutade efter att ha känt sig rejält besviken, närmast förolämpad: de lärde nämligen inte ut någonting om det Spanska köket, och Angel kände att det fick bli hans uppgift att sprida traditionen i Belgien.

Här är det kvalitet som gäller. Varje månad byts menyn, för att representera en annan region i Spanien. Man kan alltså göra en gastronomisk resa genom Spanien under ett år! På Grillange väljer man tapas. Eller rätter ur den gastronomiska à la carte menyn.

Väljer man tapas gör Angel det lätt: tapasmenyn består av 6 kalla och lika många varma rätter som serveras fantasifullt, fräscht och gott. Vad som serveras beror på Angels humör, och förstås tillgången på bra råvaror. Vad sägs t ex om Pulpo a Feria, den välstekta bläckfisken, eller Gazpacho de Salmon? Delikata var ordet! Efter att en gång ha ätit Cochifrito como en Navarra (dilammnoisetter marinerade i vinsås) funderade jag allvarligt på en enkel biljett till Navarra...för om det var så gott som maten smakade där, varför då åka därifrån? Tapasföreställningen avslutas med desserter. T ex en Leche Merengada Helada en Salsa de Fresas, en synnerligen delikat marängglass i jordgubbssås.

À la carte menyn håller fransk gourmetkvalitet, och innehåller vällagade och, ja, just det, delikata fisk- och kötträtter.

Vinerna så. Haciendan är utrustad med en omfattande spansk vinkällare, och det bästa (och trevligaste) är att be Angel om råd vid vinvalet, så att den rätta kombinationen med maten från hans kök kan uppnås. Jag kan bara tipsa om att Grillanges vinkällare t o m innehåller Vega Sicilia (som f.ö. Prince Charles och framlidna Lady Diana valde till sin bröllopsmiddag).

Adress:
Koningslosteenweg 34
1800 VILVORDE
Tel. 02-649 26 85
www.lahacienda.be (18/9-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Relaterade restips