Logga in:

Sök resmål Navigera här

Belgien
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Vini Divini - en suverän italienare

För att må bra är i vart fall för mig en viktig ingrediens mat och vin! Men inte vilken mat eller vin som helst! Nej, för att må bra under - och inte minst efter - en måltid krävs det bra och färska råvaror som helst inte bearbetats till döds med diverse tjocka såser och andra övergrepp. Nej, för kombinationen gourmé och santé krävs att råvarorna får en chans att tala till såväl smaklökarna som själen. En restaurang som tagit detta koncept till sitt hjärta är italienska Vini Divini.

Ja, restaurang förresten. Ägaren, tillika kocken, Vincenzo Marino är mycket anspråkslös och insisterar på att Vini Divini är ett Enoteka, alltså en italiensk vinbar, med några utvalda maträtter för att accompagnera vinet. Och visst finns där mycket vin! Faktum är att en hel vägg i den smala lokalen upptas av vin från golv till tak, närmare bestämt 1 600 flaskor från samtliga Italiens 20 vindistrikt! Beställer man vinlistan får man in en tjock pärm i vilken vinerna förtecknats så att man kan söka på såväl region, druvor, och pris! Mycket sympatiskt och pedagogiskt. Vinlistan upptar viner från 10 euro flaskan, upp till den dyraste som är en Brunello: närmare bestämt en Biondi-Santi för 900 euro, med en etikett av 24 karats guld! Jag har inte provat denna raritet men kan rapportera att i vart fall etiketten onekligen är mycket tilltalande.

På Vini Divini äter man gott. Riktigt gott. Portionerna är rejäla och ärligt
tillagade på pinfärska råvaror. Man känner sig lite som hemma när man kommer in och talar med Vincenzo eller någon av de två trevliga servitriserna, Enza och Diane. Någon meny får man nämligen inte, utan när man satt sig kommer någon av dem fram och serverar husets Prosecco, den torra och eleganta Loredan Gasparini, samt en varm aptitretare och berättar vad som bjuds den dagen. Det finns normalt tre förrätter: T ex en rejäl tallrik antipasta med olika charkuterier och färska grönsaker som tomater, grön sparris, aubergine, morötter, haricots verts, sockerärter, broccoli, och mozzarella ... rejält och gott, som på en bondgård! Alternativt kan man beställa Scamozza, den rökta mozzarellan i tomatsås. Eller varför inte en kokt aubergine med bacon och svamp? Till förrätten kan man med fördel dricka ett vin gjord på Sangiovese druvan: Morellino di Scantano från Toscana är ett oväntat kraftigt rödvin med mycket smak och viss sälta som passar utmärkt till såväl charkuterierna som den rökta osten.

Vini Divini erbjuder rejäl och ärlig mat med personlig service. Och en möjlighet att må riktigt bra!

Adress:
Vini Divini
Rue du Berger 28
1050 Bruxelles
Tel. 0477-26 14 87 (mobiltelefon till ägaren...beställ bord, det är ofta fullsatt) (18/9-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Relaterade restips