Logga in:

Sök resmål Navigera här

Barcelona
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Vi bestiger El Aneto - Pyrenéernas högsta topp

Restips från Spanien - Vi bestiger El Aneto - Pyrenéernas högsta topp

Stämningen är tryckt när vi spänner på oss våra selar och säkerhetslinor för att ta oss över det skräckinjagande el Paso de Mahoma. Vi ska påbörja en 25 meter lång klättring över klippblock innan vi ska upp de 5 sista metrarna för att till slut nå El Aneto, Pyrenéernas absolut högsta topp. Klättringen är tekniskt sett ganska enkel men på båda sidor av klippblocken som inte är mer än en meter breda är det ett 200 meter fritt fall. Det är denna höjd i samband med de många dödsolyckor som inträffat här som har gett El Aneto sitt mytomspunna rykte.


El Aneto är med sina 3404 meter Pyrenéernas högsta topp. Berget bestegs för första gången 1842 av bland andra fransmannen Albert de Franqueville som döpte de sista metrarna upp till toppen till El Paso de Mahoma, (Muhammedpasset). Namnet är hämtat från Koranen: för att komma in till paradiset måste man gå över en passage lika smal som kanten på en sabel.

Vi anländer en fredag eftermiddag och checkar in på det mysiga hotellet Hospital de Benasque som är vackert beläget i naturreservatet Possets-Maladeta. I byn Benasque träffar vi vår bergsguide Sergi från guideföretaget Espacios Libres. Det blir bestämt att vi ska träffas följande morgon kl 5.

Efter en stadig frukost påbörjar vi den långa vandringen upp till toppen som beräknas ta 6 timmar. Det är fortfarande mörkt när vi börjar vandra så vi tvingas ha våra pannlampor på. Vi går i ett raskt tempo och ser till att stanna varje timme för att dricka vatten och äta lite choklad samt nötter för att hålla blodsockret uppe. De första tre timmarna är en krävande vandring med stora stenblock och en höjdskillnad på 900 meter.

Plötsligt kommer vi fram till en trång passage genom bergen. Framför oss breder El Anetos mäktiga glaciär ut sig. Glaciären är med sina 84 hektar Pyrenéernas och Spaniens största. Vi kan även skymta El Anetos steniga topp, omgiven av snö. Vyn är otroligt vacker.

Vi tar en 10 minuters paus och fortsätter sedan vår vandring över glaciären. Höjdskillnaden från dalen upp till toppen är 1504 meter och nu börjar det verkligen kännas i benen. Den sista timmen är den tuffaste då det är väldigt brant och snön på glaciären är lös. Till slut kommer vi upp till den steniga toppen och nu står bara El Paso de Mahoma mellan oss och Pyrenéernas högsta bergstopp, El Aneto.

Mitt hjärta pumpar som en bongotrumma när jag sakta tar mig över passet. När jag nästan är över möter jag en tjej som sitter och gråter och blir tröstad av hennes pojkvän. Han berättar att hon lider av höjdskräck. Jag blir förbluffad över hur någon med höjdskräck kan få för sig att ta sig över här. Här är mycket folk och väldigt livligt. Då passet är mycket smalt kan bara en person ta sig över åt gången och därför står folk och bråkar om vem som ska gå först.

Väl över passet har vi en otroligt vacker utsikt där man kan se stora delar av Pyrenéerna. Trots detta kan jag inte njuta till fullo då jag vet att enda vägen tillbaka är över El Paso de Mahoma.. (27/10-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Niklas Petersson 8/1-10

Pico de Aneto är i sanning en fin dagsvandring. För den prismedvetne kan jag tipsa om att det ligger en camping precis nedanför Aneto (Om man väljer att gå den kortaste och brantaste leden upp). Med en vettig karta, lite bergsvana och ett äventyrligt sinne behöver man varken guide eller stegjärn, ett par riktigt bra kängor är däremot bra. Visserligen kan det bli riktigt halt på glaciären men det var kul att åka på rumpan nerför snön! När jag var på toppen började det åska vilket kändes en smula otäckt...

Relaterade restips