Logga in:

Sök resmål Navigera här

Irland
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Att köra bil på Irland

Restips från Irland - Att köra bil på Irland

Största skillnaden på att köra bil på Irland mot att köra i Sverige är självklart att Irland har vänstertrafik. Att köra vänstertrafik när man är van vid högertrafik var lättare än vad jag trodde det skulle vara. Själv hade jag svårast vid högersvängar i korsningar där man ju måste över vägbanan och in i vänster fil.

Standarden på vägarna är många gånger usel och att köra en mil på Irland tar nästan dubbelt så lång tid som i Sverige.

Några motorvägar finns främst runt Dublin. Hastighetsbegränsningen på motorvägar är normalt 120 km/tim. På dessa vägar är asfalten jämn och fin.

Vanliga landsvägar har normalt hastighetsbegränsningen 100 km/tim. De flesta av dessa är smala, helt utan vägren och med gräs, buskar murar m.m. direkt vid sidan av vägen och ibland täcker vegetationen både eventuella kantlinjer och vägskyltar. Sikten längre fram bilr därmed begränsad. När man närmar sig en skarp kurva eller liknande sänks inte hastighetsbegränsningen som i Sverige utan man skyltar med en varnlingskylt samt skriver "SLOW" på vägbanan. Vägbeläggningen på landsvägar är många gånger riktigt dålig med sprucken asfalt, potthål och mjuka vägkanter. Liknande vägar i Sverige brukar ha 50 eller 70 som hastighetsbegränsningar.

Irland som land har blivit rikare sedan inträdet i EU och upprustingar av många vägar pågår.

Bilden föreställer väg N67 precis söder om Cliffs of Moher. Vägsträckan på bilden har 100 km/tim som hastighetsbegränsning. (15/7-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Relaterade restips