Logga in:

Sök resmål Navigera här

Ungern
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Aggostagata-Budapest

12/7

Under natten har regnet vräkt ner, ibland undrade jag om regndropparn tävlade om vilksa som skall komma ner först.

Klockan är 05:10 när jag hör en moped utanför tältet, tnker inte myckert på det utan sommnar om på stört.

När väckatrern ringer gör jag mig ordning, det regnar fortfarande dock inte lika myckert som under natten.

Jag gör iordning frukost att äta ute vid ett av borden men regnet har tilltagit varför jag flyttar till nästa bord som står under en stor bok. Den gder lite skydd

När jag ätit och packat ner bär det iväg mot Budapest. Första km är bara uppför som mest 12%, det könns vill jag lova.

Är dert uppför brukar dert bli utför senare och rejält med, 55 km som mest. Framhjulet vobblar ibland varför jag måste hålla igen.

Jag är starx i Tarjan, ett litet samhälle där jordbruk och jobb på ortens pub och affär får ses som lyx.

Jag måster ladda GPS en och samtidigt köper jag ern kaffe. Sen iväg. Landskapet är kuperat och odlingarna består mest av solroser och majs. I vissa slutningar odlas det vindruvor och derssa slutningar skall jag förbi. En del får pulsen att stiga rejält. Nu kommer även motvinden som om inte uppförs backarna var nog. Annars går det ganska bra.

Strax inna Tokad derlar sig vägen som ett Y, kartan säger inte mycket. Skall jag ta vänster eller höger? Medan jag funderar kommer en gammal farbor ut från ett gammalt hus som sett sina bästa dagar och förklarar på flytander ungerska att jag skall ta höger, vänster Autobanh.

Jag tar höger och fortsätter genom det platta landskapet, ganska tråkigt men lättcyklat.

I staden Dorog tasr jag vänster i rondellen och drar mot Esztergom. Trafiken i Ungern är allt annat än vänlig, bvid järnvägsövergången blir jag nästan prejad av vägen av en galen bilist. Jag pekar finger åt honom och han fåfr nästan spel i bilen.

Ibland undar jag om inte ungerska och svendska bilister gått i samma körskola, de beter sig på samma sätt.

Några kanppt 5 km hitom Esztergom sder jag det karatäriosstiska spirornas på domen.. Infarten till Esztergom är en lång raksträcka på nästan 5 km.

Staden är en av de äldsta i Ungern och kallades tidigare för Ungerns Rom. Jag behöver äta och sätter mig ner vid en ute servering och ber samgtidigt att de skakll ladda GPS en. När jag få menyn har de inge mat bara fikabfröd och bakelser. Svårt att byta nu. De får bčli kaffed och en gokaka.

Efter fikat tar jasg en runda i stan och går upp till en gaömmal ruin och ser på utsikten över Esztergom. Donasu flyter majistätiskt förbi och förskönar landskapsbilden.

Hämtar cykeln och GPS en och drar mot Visegrad där jag gör ett litet stopp. Nästa anhalt blir Szentendresom verkar varav en livlig och turistvänlig stad. Trafiken lika galen som vasnligt. Cykelvägern bara försvann men fann den igern med hjälp av enn pubägare. Dern går ända till Budapest säger han, detz tror jag vad jag vill om. Vis av erfafrenhet.

Från början ser allt lovande ut, cyklar ikaptp en likansinnad, roligt med sällskap en stund. Han är amerikan från New York, vi språkar mestadels om cykling. Cykelvägern bara försvinner ibland utan förvarning. Leta, leta sen finner vi den.Till nästa gång och till nästa ghång och till...

När vi nrmar oss Budapest går den mestadels efter Donau stranden, mern så är den bara borta. Det blir att leta sig igenom villaområden ner mot stranden.

Nu börjar det bli mycket fočlk, det bklir att kryssa sig mdellan badgäster, hundägarde, barnvagnar och asndra flanörer. Ingen olycka än så länge, peppar, peppar.

Nu ser jag Budapest tre stora brorar lånt där framme, En är gammal, denm andra rdelatiuvt ny ech dern mitterrsta helt mörkt grön

Tråkigt nog tappar Jag och Jan varann men det r inget att göra något . Jag tar riktning mot den gröna bron och cyklar över, sewn följer jag Donaus "pest-sida och hittar efter ett tag och viss hjälp ett hotdell med skaplig standard och rimligt pris. 40 euro om jag betačlar kontant annrs 47. Det räcker om jag betalar i moorn säger portiern.Jag får rum 33, på tredje våningen

Cyxkeln får du ställa här borta sägetr han och pekar på ett utrymmer intill serveringen och men ögonkontakt från reception. Tackar som bugar

Upp med grejofrna på rummet, duschar, duschar ochnskemå slappar en stund. Byter om och beger mig ut på stan efter en resturang. Jag är utsvulten.

Hittar en nere vid Donaustranden och sätter mig vid ett bord så att jag har utsikt över Donau bort mot parlamentet. Det är kväll så ljusarrangermangen är i gång, det är himmelstz vackert, nästan overkligt. Dessutom är kvällsluften ljummen.

Beställer in en kall öl av den största storlek de har. Som förrätt väljer jag en soppa på catfish och till ddet får jag en sgtrt fat med bröd. Soppan är nog för två men den går ner.

Till huvudrätt blir det fågek stekt i skivotr och skivad stekt potatis med champinjoner. Även detta tror jag äfr för två.

På resturangen har de klevande musik i form av två spelmän, en med fiol, den andra med bas. Violinisten han kommer till mig och spelar samtidigt som han ler som bara den. Blir nästan lite generad. Han frågar mig ocm speciella önskemål.ž

- Jag gillar det mesta

Han börjar spela Frank Sinatra, nästan så stråken rör om i maten. Sen vill han sälja en CD ämed sin musik på 4000 Foriter. ( 300 F ungefär 1 euro)

- Bestämmer senare säger jag

Som avslutning kaffe, svagt som vanligt och lite och en irländsk wirre.

När jag skall betala kommer musikanten igen poch frågar om CDn

Nää inte denna gång, men jag ger honom motsvarande 15 kronor, Han blir sur och tvärslutar att spela. Han går gtill nästa bord, samma procedur.

Jag är så mätt att det nästan gör ont i kistan. Går med sakta makliga steg mot hotellet. Innan jag är framme hör jag välbekant bluesmusik från en pub, Går iun i en nästan fullstatt pub. Längst fram sitter en man och spelar kända blueslåtar samtidigtz som en kollega sjunger. Han paåminner om Roffe Wikström spelmässigt men han sjunger inte.

Går sen hem loch knyter mig. Ingen airkondition varför jag misstänker iorolig natt.

Distans 125,0 Km

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Brita 18/7-12

Vi är nu vid Kebnekaise. Skall strax äta middag. Nu kommer inte Telia att fungera längre. Ha detbra, cykla lugnt