Logga in:

Sök resmål Navigera här

Ungern
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Buda i sol

Idag visste vi skulle bli solig så vi planerade att fylla den med att besöka Buda-sidan med de stora sevärdheterna. Var ute redan vid 9 och gick längs Donau mot Elisabetbron och över till Gellértberget. Tog en snabb titt i lobbyn på Hotel Gellért innan vi promenerade upp till toppen. Man har en fantastisk utsikt därifrån och det var tur att solen sken, annars är det inte lika imponerande såklart.Sedan gick vi ned på andra sidan, förbi Gellértmonumentet, och vidare mot Budaslottet. Museerna var stängda eftersom det var måndag, men vi hade inte tänkt gå in ändå. Tittade bara på utsidan och utsikten och precis när vi nått Sándorpalatset, där presidenten bor, var klockan 11:55 och de skulle ha ett ceremoniellt vaktombyte. Det visste vi inte ens om så vi hade ren tur. Sånt är alltid lite kul, även om det är en typisk turistfälla.Slottsbyggnaderna blev ju ordentligt bombade under Andra världskriget och är till största delen återuppbyggt, om än i en något enklare utformning, men nu var man igång med att försöka bygga upp ytterligare en byggnad som hört till slottet en gång i tiden, och som tills idag bara varit en tom plats.

Vi fortsatte bort mot Mathiaskyrkan, som såg helt nyrenoverad ut, och Fiskarbastionen varifrån man har magnifik utsikt över centrala Pest. Vi köpte en biljett för att gå upp i bastionen, men konstaterade att det var helt i onödan eftersom den bara gällde ena sidan, den andra sidan, som rymmer restaurang och bar, kunde man gå upp i gratis! Märkligt... Men vi spekulerade i om det kanske inte är möjligt att komma upp där utan att äta under högsäsongen. Vi struntade i att köpa biljett till Mathiaskyrkan utan fortsatte till de små medeltida gatorna i den gamla staden. Upptäckte en mysig trädkantad promenad längs kullens västra sida och föreställde oss vilken underbar utsikt och solnedgång de boende måste njuta av från sina hus.

Vi hade varit hungriga ett tag och bestämde oss för att gå ned till Batthyáni tér, se på Parlamentet igen och leta upp en restaurang där. Efter ett par foton och en snabb titt i S:ta Anna-kyrkan satte vi oss på Café Angellikas uteservering intill torget. Andreas beställde en gulaschsoppa och en varm vit choklad och jag en chokladsufflé med vit choklad i mitten och till det en kaffe toppad med Bailey's och vispgrädde. Det var skönt att sitta ned en stund efter all gång.

Sedan gick vi tillbaka över Kedjebron, förbi S:t Stefansbasilikan, till paradgatan Andrássy út och upp till Operan. Vi funderade på att gå hela vägen till Városliget, Stadsparken, nu när det ändå var sol, men struntade i det, vi ska ju ändå dit imorgon. Istället gick vi tillbaka, handlade lite i en matbutik, kollade in Stora synagogan, Nationalmuseet, Universitetet och Stadshuset.Sedan kände vi oss färdiga för dagen och släpade oss tillbaka till lägenheten. Vilade nån timme och gick ut för att äta. Vi hade sett en skylt tidigare med reklam för TGI Fridays och då bestämt oss för att äta där, älskar deras mat. Nu gällde det bara att hitta det också, vi mindes inte exakt vad det stått på skylten. Till slut hittade vi det dock.Eftersom Ungern är så billigt drog vi till och beställde filet mignon och varsin drink. Klockan var över tio när vi fått maten, men det var väldigt gott.Sedan gick vi direkt tillbaka.

Under dagen ringde vi även till Norwegians ungerska handlingsbolag, som bekräftade att de hade fått in en kamera från den flighten vi åkte. Oerhört skönt, men vågar inte helt hoppas på att det verkligen är den!

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer