Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(297)
(71)
(362)
(216)
(97)
(257)
(53)
(27)
(178)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Underbart strandliv i Palolem, Goa

Restips från Indien - Underbart strandliv i Palolem, Goa

Endast en timme söder om flygplatsen i Goa ligger Palolem Beach. Här i denna lilla fiskeby, långt från charterbolagens hotellanläggningar i norr, ligger en kilometerlång vit sandstrand inramad endast av vackra vykortspalmer och charmiga bambuhyddor. För ett par veckors avkoppling är detta ett fantastiskt prisvärt och bra resmål.

Palolem, som tidigare varit känt som en omtyckt tillflyktsort för ryggsäcksturister, har även börjat locka en del pensionärer och barnfamiljer. Det finns boende i varierande standarder, allt från väldigt enkla bambuhyddor utan badrum, till förhållandevis lyxiga varianter med alla faciliteter. Budgetresenären kan hitta boende för 50-100 kr/natt, medan den riktigt kräsne får räkna med 500-700 kr/natt för ett dubbelrum.

På dagarna kan man åka på fisketurer, delfinskådning, hyra moped och se sig om i omgivningarna, paddla kajak, dyka eller varför inte bara ligga in en hängmatta och njuta av sin pocketbok. Äter gör man jättegott för en spottstyver på någon av de otaliga strandrestaurangerna och på menyerna hittar man traditionell indisk mat, såväl som en del europeiska rätter. På kvällarna kan njuta av havets nyfångade läckerheter som prepareras och grillas direkt på stranden. En trerätters middag med tillhörande dryck för två personer kostar på sin höjd ett par hundralappar.

Det kan vara bra att ha noterat vissa saker innan man bokar sin resa till Palolem – och det gäller för hela Goa. Standarden på duschar och toaletter är verkligen ljusår från vad vi är vana vid i Sverige. Ta med egen tvål eller ännu hellre apotekets alcogel.

Stranden kryllar av försäljare och första dagarna kommer du få avvisa hundratals som vill packa på dig smycken, saronger, solglasögon, cd-skivor och annat krimskrams. Som väl är behöver du oftast bara säga nej en gång om du inte är intresserad.

Från flygplatsen i Dabolim kostar det ca 200 kr att ta sig med taxi söderut till Palolem. Resan tar drygt en timme.

Tänk också på att det krävs visum för att resa till Indien. Det kostar drygt 500 kr och handläggningstiden är 2-3 dagar om du har möjlighet att själv lämna in ansökan hos TT Services i Stockholm. Annars får du räkna med ca tre veckor. (19/2-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Rickard 21/2-09

Palolem är fint men jag kan också rekommendera Patnem beach som är grannbyn (kanske 3-5 km söderut) som är ännu lugnare och färre försäljare. Finns fina (ibland billiga) bungalows att hyra.

Per Lampinen 21/2-09

När jag var i Goa så upplevde jag Palolem som en av dom mest befolkade stränderna. De stora hotellen finns i längre norrut (dock inget jag skulle kalla för stora hotellkomplex) men fortsätter man lite längra norrut finns dom riktigt bra stränderna Morjim och Mandrem. Där är det lugnt å fridfullt. Nästan helt fritt från stränderna lite turister. Antingen bor man i bungalows där eller på hotell i Calangute och tar taxi till straden kostar ungefär 100kr för hela dagen och då väntar taxin tills du ska hem.

MartinM
MartinM 23/2-09

@Rickard: Tack för bra och relevanta kommentarer. Jag gjorde också ett besök på Patnem Beach som ligger på gångavstånd från Palolem och kan bara instämma i att den är betydligt lugnare och färre försäljare. Detta går självklart hand i hand med antal restauranger, bungalows, osv. Här finns för övrigt också en trevlig utomhusbio som visar ett par olika filmer varje kväll.

@Per: Jag har själv inte besökt Morjim eller Mandrem, men har förstått att det betydligt lägre tempo och färre turister. Det är ju precis som du säger också - Palolem är en livlig strand med relativt mycket folk, men enligt mitt tycke ändå en väldigt avslappnad och behaglig atmosfär.

Läs fler restips från Indien