Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(296)
(71)
(360)
(214)
(97)
(257)
(52)
(27)
(175)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website

Elafonissi - oförglömligt vackert

Restips från Grekland - Elafonissi - oförglömligt vackert

Jag har rest till Grekland flera gånger förut men aldrig vetat att denna plats existerade där. Jag blev helt förstummad över att få veta att denna plats fanns på Kreta som jag har rest till så många gånger förut.

Platsen kallas för Greklands Maldiverna och jag kan villigt erkänna att när jag läste om den stranden så tänkte jag - ja hur sant kan det vara? Men så fick jag tillfälle att bila dit och jag hoppade på den chansen. Det går turistbussar dit vilket jag kan rekommendera ifall ni är ängsliga över att köra på smala bergsvägar. Stundtals-så kör man högt upp och den kan kännas lite oroväckande att vägarna är så smala.

Vi bodde ca 3 timmar bort, så resan kändes som en evighet då man får köra lite lugnare än normalt.. Jag tänkte under resan - kommer det att vara värt det? Jag som har varit på Kreta flera gånger förut, tänkte att en sådan här lång tur är ovanlig för att bara besöka en strand..

Ifrån Thessaloniki fram till destinationen så körde vi igenom dom mest otroliga landskap. Bergsmassiv och så vacker natur. Det var tur att det inte var jag som körde för jag kunde inte slita blicken ifrån omgivningarna. När vi så närmade oss slutdestinationen som heter Elafonissi stranden - så började vägen dit att bli smått otillgänglig - inte riktigt fullt utvecklad och jag blev smått orolig över hur det skulle gå. Man fick köra otroligt försiktigt den sista biten för risken att möta motgående trafik.

Väl framme vid stranden så drog vi en suck över att äntligen vara framme. Jag tänkte för mig själv - nu skall jag se om det är som dom säger - om det verkligen ser ut som Maldiverna. Det tog bara 2 min innan jag såg att det stämde. Så otroligt vackert. Det tog andan ur mig att denna plats finns så nära som i Grekland. Jag har aldrig varit i Maldiverna men jag kan verkligen tänka mig att det ser ut som det gör där i Elafonissi på Kreta. Ljuset är obeskrivligt vackert och värmen är otrolig och färgen i vattnet och den otroligt vackra sanden-så fin sand..

Huvudstranden är bred och direkt när man kommer dit så finns det ett mindre serverings ställe som säljer dricka, vatten, kaffe och öl m.m och också varm korv och andra goda varma rätter men även godis och snacks. det finns också toaletter i nära anslutning till detta ställe.

När man går ner mot vattnet så blir man helt tagen av hur vackert det är. Vattnet är långgrunt och man kan vada ut till en närbeliggande ö som ävan den har enormt vackra stränder där man kan ligga lite mer avskilt och sola. Vi vadade dit ut vilket var enormt härligt-dock lite mer blåsigt då vid huvudstranden var mer vindstilla.

Jag är något av en badkruka men vid denna plats-Elafonissi-så badade jag nog mer än vad jag har gjort i hela mitt liv. Jag kunde helt enkelt inte hålla mig ifrån vattnet. Jag brukar ta lite semesterbilder när jag åker utomlands-det brukar bli ca 150 bilder när jag är en vecka utomlands, men vid denna strand så tog jag mer än 600 bilder. Så vackert är det i Elafonissi.

Jag önskar verkligen att mer människor vågar sig dit-det är väl värt mödan. (5/3-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Fred 5/3-09

600 bilder?!!! Var detta den bästa??? Greklands Maldiverna? Flatenbadet -Stockholms Waikiki beach? Med sol och några paraplydrinkar blir allt bättre - garanterat!

kostas 6/3-09

prova Folegandros eller Koufonisia ocksaa

Anders N 6/3-09

Eftersom det inte finns klippor eller berg på Maldiverna var det kanske en mindre lyckad liknelse ...

Elin 6/3-09

Jag håller med jag har varit där två gånger och var helt underbart.

Berest 6/3-09

Jag har varit på Maldiverna och det finns inget i bilden som liknar de öarna. Blev lite förvirrad också av att ni körde bil från Thessaloniki till Kreta.Den första ligger ju på fastlandet och Kreta är en ö. Eller det kanske finns en Thessaloniki på Kreta också?

Andre 6/3-09

Denna plats börjar bli överexploaterad. Besökte Elafonissi första gången i mitten på nittotalet. Kände inte till platsen tidigare och blev rekommenderade stranden av en lokal grek när vi var ute och körde. Det var en, nästan, sagolik plats på den tiden. Underbara stränder sand som skiftar i rosa nyanser i vattnet.

Senare, förra året, kom jag dit igen och det var fullt med parasoller och solstolar på stranden. Inte lika roligt längre, men det är väl en ofrånkomlig utveckling... Om man har lust kan man ju åka dit när man är på Kreta men man får vara beredd på att det är fullt av folk. Kanske bättre om man kommer utanför säsongen, ex.vis i maj eller september.

Andy 6/3-09

Jag har varit dit och anser att resebolagen som beskriver platsen far med falsk marknadsföring. Jag var så beviken när jag kom dit och undrade vem som kommit på detta. Jag har inte varit på maldiverna så det kanske är som på Maldiverna. Men Thailand, Nya Zeeland, Hawaii, Australien (whitsunday) har så mycket vackrare stränder att Elafonissi framstår som Tylesand.

Georgios 7/3-09

Elafonissi är väldigt vackert ja. Dock måste jag få vara en språkpolis och påpeka att det knappast är troligt att ni lyckades köra från Thessaloniki till Elafonissi på tre timmar, avståndet är ca 600 km (fågelvägen) och till största del täckt av medelhavet ;-)

Per Engström 8/3-09

Kreta är en vacker ö, vi bodde någon mil väster om Chania nedanför vita bergen. Jag rekommenderar att hyra bil några dagar, åka upp bland bergen och kanske ner till sydsidan. Det är smala vägar med vackra och spektakulära vyer om vartannat. Vi hade bil i tre dagar och sista dagen var vi till Elafonissi som ligger på Kretas sydvästspets. Jag kommer inte ihåg att vägen till Elafonissi var riktigt så dramatisk som framställs i artikeln, jämfört med andra bergsvägar på Kreta. Hur som helst är Elafonissi väl värt ett besök, det ÄR en mysig plats, speciellt om man har barn.

Rutger Nandorf 9/3-09

Du har nu bidragit till att förstöra denna idyll och göra den till en överbefolkad och nedsmutsad turiststrand.

Lakon 23/3-09

HEj,
Efter att ha rest ett varv runt klotet står sig Elafonisso rätt bra! Fantastikst vatten med rosanyanser vid vattenbrynet som sedan skiftar till turkosblå/ljusblå lite längre ut. Dessutom inga vågor, undervattenströmar, maneter etc

Mats 28/5-09 28/5-09

Tylesand!? Var ligger det någonstans?? Jag har varit vid Tylösand! Tipsa gärna med vägbeskrivningar etc.

Janet Svensson 4/6-09

Stranden glimrade av silvrig rosa korall när vi var där 1992, vattnet var turkosklart och livet helt ljuvligt. Inga turistbussar inga hus eller serveringar, helt vilt. På vägen dit hade vi blivit inbjudna till en familj som hade fest med kolgrillat lamm och Kretenskt vin och gott vatten, vi hade hyrt en skranglig bil med hoprullat soltak! Tack för erinnran om hur det var då!

LENA 3/7-09

Well, jag var inte så impad ! Värt ett besök men bara ett ! Mest en plats att vada runt på men det låg en död fisk o flöt samt toaletterna var de vidrigaste jag skådat i hela mitt liv. All digital utrustning som klockor, kameror o mobiler slutar fungera pga den höga luftfuktigheten. Mest älskade par som åmar omkring i vattnet. Liten opretentiös kioskbod som inte hade mkt att erbjuda. Chips, läsk o öl ? Vägen dit var klång och gick högt upp. Det var ingen lek direkt när bussarna möttes på serpentinvägen. Ett antal gravkors längs vägarna. En hel dag tod denn underliga utflykt och det var det inte riktigt värt. Mesta tiden var faktiskt i bussen. Men visst skall man åka dit men om det är det bästa man sett o varit med om då har man inte sett mkt ??

Johan Granrot 16/6-10

Hej,

Vi har också varit I Elafonissi och kan bara hålla med. Otroligt vacker strand, med vit/rosa sand och turkost, klart vatten. Vi körde också bil, och visst var det smalt och kurvigt, men inte avskräckande på något sätt. Om du som läser funderar på att åka dit - gör det! =) Vi åkte bil från Rethymnon. Tog nog ett par timmar, minns ej exakt. Däremot kan jag närmast varna för att åka vespa från Rethymnon till Palm Beach på södra delen av ön. Vägen passerar en ravin och när vi åkte igenom blåste det (vilket det ofta gör på Kreta) så pass att vespan stannade(!) - det gick helt enkelt inte att köra i motvinden och småsten föll från överallt. Hjälm rekommenderas. Dessutom extremt svårtillgänglig sista sträcka, som man verkligen inte vill gå till fots. Finns även en sjö på Kreta som ska vara full av sköldpaddor. En turistfälla - de enda sköldpaddorna vi såg var gjorda av trä och fanns i en souvenirbutik.

Mvh Johan

Tord 22/7-14

Trots det är flera år sedan tråden skapades måste jag bara säga- vilka jävla nördar ni är som förstör en sådan fin upplevelse för trådskaparen. Skäms på er töntar. Jag skäms att komma från samma land som er som skriver neggo

Läs fler restips från Grekland