Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(297)
(71)
(362)
(216)
(97)
(257)
(53)
(27)
(178)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Resetips Vilnius Del 2

Mat & dryck

Det kryllar med restauranger och kaféer i Vilnius. Traditionella litauiska maträtter tillsammans med pizza toppar popularitets listor. Kedjorna Čili, Pizza Jazz, Fortas erbjuder välprisade maträtter och är väldigt populära. Litauisk mat är ganska så bastant, vi äter mycket potatis, lök och mjölprodukter. Men det finns fine dining också! De förstklassiga hotellen har oftast väldigt bra restauranger (Radisson SAS Astoria, Stikliai, Narutis, Shakespeare Hotel). Familjeägda vinbarer och bistro typ restauranger börjar poppa ut också.
Det är mycket billigt att äta ute i Litauen eftersom arbetskraften är mycket biligare än i Sverige. En middag för 2 (förrätt, huvudrätt, dessert och 2 stora öl) på någon av kedjerestaurangerna kan kosta runt 200-250 SEK.
Mat relaterade allergier är inte så kända i Litauen, jag tror inte att det finns laktos-, eller glutenfria produkter över huvud taget. Är man allergisk, tala ut det direkt!!! De flesta restauranger är villiga att hjälpa sina kunder.
Öl är Litauens kanske populäraste dryck. Inhemsk öl (alus) håller väldigt bra kvalité och är hyfsad prisat. Švyturys, Kalnapilis och Utenos alus är tre största ölproducenter. En stor stark kostar runt 18-25 SEK (beroende på gatan och restaurangen). Vin har också blivit poppis till maten. De stora restaurangkedjorna jag nämnde ovan har inget stort vin kunskap, men vinbarerna erbjuder bra variation. Man ska vara 18 för att beställa alkohol på krogen eller köpa den i affären. Alkohol säljs i alla mataffärer och kiosker men inte efter 22:00.
Att ge dricks är helt frivilligt, precis som i Sverige. Kreditkort (Visa, MasterCard, American Express) accepteras nästan överallt, man behöver inte visa sin legitimation när man betalar med kort.

Souvenirer

Tycker man om bärnsten så är Litauen paradiset. Bärnsten kallas också "Litauens guld" och det finns allt möjligt gjort av denna honungsfärgade stenen. Lin textiler är också väldigt vanliga. Det finns ett antal specialaffärer i gamla stan (Väldigt nära Stikliai hotell och restaurang) där man kan köpa vackra bordsdukar, sängkläder och massa annat sött och mysigt.
Litauer är fruktansvärd duktiga i keramik. Det finns massor av saker hos gatuförsäljare, de flesta finner jag ganska smaklösa dock. Under första helgen i Mars samlas hantverkare från hela Litauen i Vilnius för att ställa ut och sälja sitt verk i gamla stans gator. Där kan man hitta riktiga pärlor. Men annars rekommenderar jag keramikbutiken i Pilies gatan Nr 14. Där hittar man väldigt vackra vaser, tekannor, koppar och mycket annat. Jag är stormförtjust i denna butik och besöker den varje gång jag är i Vilnius.
Vill man köpa glas, så finns det en butik på vägen till Gryningens port. Efter man har passerat Radisson SAS Astoria, på vänster sida av gatan. Där finns också massor av smakfulla, intressanta och väldigt originella konstverk. (30/7-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Läs fler restips från Litauen