Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(296)
(71)
(360)
(214)
(97)
(257)
(52)
(27)
(175)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website

Det blåvita lökmönstret Zwiebelmuster

Restips från Tyskland - Det blåvita lökmönstret Zwiebelmuster

Mitt intresse för det blåvita porslinet började 1990 i Karlovy Vary. Jag köpte en specialtillbringare med en lång pip som används när man dricker brunn.
Den gamla tyska kurorten Karlsbad har hyst många berömda tyskar (bl.a. Johann Wolfgang von Goethe) men även en porslinsfabrik som tillverkar Original Karlsbader Zwiebelmuster.

Från den resan släpade jag även hem tekoppar som är tillverkade i Tjeckoslovakien, av Český porcelán. Senare har jag köpt tallrikar som är stämplade med Bohemia, made in Czech R. och koppar med stämpel Blue Danube, Japan eller Bohemia, Germany, eller Hutschenreuter.

Egentligen härstammar den europeiska tillverkningen från Meissen i Sachsen, där man fann rätt sorts kaolinlera för att göra porslin av. Det blåvita mönstret utvecklades 1730.
Det blev så småningom omodernt, men sedan 1860-talet hörde det till god ton i den tyska borgarklassen att ha en Zwiebelmusterservis.
Varumärket Meissen hade en sådan status att hantverket överlevde DDR-tiden.
Meissenporslinets 300 årsjubileum firas stort i Tyskland i år.
Det berömda varuhuset KaDeWe hade en stor specialutställning i våras.

Den traditionella tillverkningen i Meissen är hantverksmässig, dekoren målas för hand och priserna är mer än tio gånger vad de tjeckiska pjäserna kostar.

Český porcelán bolagiserades 1991, Zwiebelmuster blev skyddsmärkt sex år senare och företaget kom att heta Royal Dux Bohemia, a.s.

Lorenz Hutschen- reuther köpte rättigheter att tillverka det blåvita mönstret 1926.Firman har nu blivit en del av Rosenthalgruppen. Deras porslin kan köpas i tyska varuhus till kvalitet och priser som ligger någonstans emellan Meissen och Royal Dux Bohemia.

Koppar märkta Bohemia, Germany fanns till låga priser på loppmarknaden i Berlin, tyvärr köpte jag bara två stycken. En har redan gått sönder. (4/8-10)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Carola B 28/8-16

Hejsan,
Jag är också väldigt förtjust i Zwiebelmust och föredrar den tjeckiska varianten. Jag har nu bara tre av sex koppar kvar och skulle dessutom vilja köpa sopptallrikar etc. Har du något bra tips på var man kan hitta just dem? Och allra helst de som är ifrån tiden då det var Tjeckoslovakien.

Läs fler restips från Tyskland