Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(297)
(71)
(362)
(216)
(97)
(257)
(53)
(27)
(178)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Norrsken I Sverige - När och var?

Restips från Sverige - Norrsken I Sverige - När och var?

Norrsken, polarsken, Aurora Borealis oavsett vad man väljer att kalla det majestätiska himlafenomenet har intresset kring det vuxit mer och mer och bilder av bländande norrsken har spridit sig världen över tack vare internet. Detta har gjort norrskensturism till en växande del av turistnäringen för de norra delarna av de skandinaviska länderna som anses ha de absolut bästa förutsättningarna för norrskensbeskådning. Att se norrskenet har av många beskrivits som att ha ett fönster ut till rymden.

Vart kan man se norrsken i Sverige?

Oavsett om man är svensk eller en utländsk turist på besök för att se norrsken vill man förstås maximera sina chanser att få beskåda himlafenomenet. Lyckligtvis har vi i Sverige några av de allra bästa platserna i världen att beskåda norrsken. Både vad det gäller chansen att få se ett praktfullt norrsken som kan bli ett minne för livet men också sett till den infrastruktur för norrskenslängtande turister som finns på plats. Främst bland dessa är Abisko och dess Aurora sky station som reseguiden Lonely Planet utsåg till världens främsta plats för att se norrsken. Sky station erbjuder möjlighet att boka guidade turer och har en observationsplattform byggd för att ge bästa möjliga chans att se norrskenet utan distraktioner. Abisko kan nås vi natttåg från landets södra delar. Alternativt kan man flyga till Kiruna och åka buss eller bil därifrån.

Bästa tiden att se norrsken

Norrsken förknippas kanske främst med vintertid men det går att se att stora delar av året. Det som gör att vintertiden ändå är bäst är att man behöver en klar och mörk natt för att kunna se norrskenet ordentligt vilket på de nordliga breddgraderna sker främst under vintermånaderna. Den ideala tiden är kring december till mars. Vid Aurora Sky Station kan man observera norrsken av olika styrka ca 70% av nätterna under denna period.

Vad är norrsken?

Även om man mest är intresserad av skenet för dess otroliga visuella kraft kan det ändå vara värt att utbilda sig något om vad norrskenet egentligen består av. Norsken orsakas av solpartiklar som kolliderar med vår atmosfär. Solpartiklarna dras till jordens magnetiska poler och det är därför de norrskenet ses bäst på nordliga breddgrader. Ett liknande fenomen förekommer även i närheten av den magnetiska sydpolen men det finns färre lämpliga platser för en turist att se skenets prakt där. Den konstanta strömmen av partiklar från solen kallas för solvind och denna gör att norrskenet kan ses året om om förhållandena är de rätta. Då och då släpper solen ifrån sig en större mängd partiklar under kort tid vilket brukar kallas för en solstorm. En solstorm resulterar i starkare norrsken som under rätt förhållanden även kan ses i områden längre från polerna. Om man vill maximera sina chanser att se ett spektakulärt norrsken bör man följa sidor online som rapporterar om norrsken och bege sig till bra områden under en sådan solstorm. (31/1-17)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Läs fler restips från Sverige