Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(297)
(71)
(362)
(216)
(97)
(257)
(53)
(27)
(178)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Varför Många Svenskar Flyttar Utomlands

Restips från Spanien - Varför Många Svenskar Flyttar Utomlands

Om du bestämmer dig för att flytta ifrån Sverige och skriva dig i ett annat land får du inte ha någon så kallad "väsentlig anknytning" kvar till Sverige. Vilket bland annat innebär att du inte kan någon permanent bostad i Sverige, men ett fritidsboende är okej. Du får inte heller ha arbetsinkomster, minderåriga barn, företag eller styrelseuppdrag. Kraven gäller också eventuell make eller maka som kommer flyttar med dig. Du får inte heller vistas mer än sex månader om året i Sverige. Hur dessa dagar räknas kan vara lite krångligt. De som ofta pendlar mellan de nya land de är skriven i och Sverige kan behöva räkna fler dagar, så det gäller att ha läst på. Detta har inget med medborgarskap att göra. Du kan fortsätta att vara svensk medborgare även om du är skriven i ett annat land.

Dom flesta frågor kring utflyttning till ett annat land har att göra med skatter och liknande. Arbetsinkomster i det land du bosatt dig i beskattas där. Men har du ett fritidshus i Sverige fortsätter du att betala fastighetsavgiften. Om du kommer att hyra ut det får du också betala skatt för dessa inkomster i Sverige. Aktier och fonder beskattas i regel tio år efter flytten från Sverige.

Dom populäraste destinationerna


Länder som ligger högt på önskelistan för ett liv i behagligare klimat är Spanien och Thailand. Men Det talas också mycket om Portugal under senaste åren, och där bor idag cirka 6000 svenskar. Det är dock en liten siffra jämfört med de nästan 100 000 svenskar som bor i Spanien. En stor faktor till att många pensionärer bosatta i länder som Portugal är att dom inte behöver betala någon eller väldigt liten skatt på sin inkomst.

Kultur, möjlighet till ett mer socialt och aktivt liv, mat och bra väder är några av fördelarna som dessa länder bjuder på, men man får inte glömma bort att skattemässiga fördelar också spelar en stor roll. Antalet svenskar som flyttar utomlands växer konstant, inte minst när det gäller pensionärer som flyttar till varmare breddgrader för att leva ut åren. I Thailand bor redan 20 000 svenskar, en siffra som lär fortsätta att stiga.

Affärer / Karriär


Bortsett från längtan efter ett mer behagligt klimat flyttar många svenskar till Medelhavsländerna för sin karriär. Allt fler svenska företag öppnar kontor i utlandet och det handlar främst om skattemässiga skäl. Malta, en liten Medelhavsö som ligger strax under Sicilien, är hemma hos över 8.000 svenskar som huvudsakligen arbetar för iGaming-företag som erbjuder bland annat odds. Dessa företag grundas huvudsakligen av Svenskar. (26/7-18)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Läs fler restips från Spanien