Logga in:

Restips Sök restips

Restips - kategorier
(297)
(71)
(362)
(216)
(97)
(257)
(52)
(27)
(178)
Restips - länder
01 USA
(133)
(117)
(108)
(98)
(91)
(77)
(76)
(72)
(63)
(58)
(40)
(40)
14 Kina
(38)
(35)
(29)
(26)
(23)
(19)
Redaktionen bloggar
Translate website

Tillbaka till Estepona

Restips från Spanien - Tillbaka till Estepona

Estepona är en av de orter i Spanien som fortfarande håller sin andalusiska charm, och ännu inte blivit påverkad av turismen. Det finns inga höghuskomplex eller stora hotellanläggningar. Man har valt att inte ändra på något, utan lever istället kvar sida vid sida med turismen. När strömmen av turister satte Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola och Marbella på kartan, har Estepona fortsatt sitt eget liv.

Stadens namn kan komma från kelterna som på platsen har haft en enklav för att hylla guden Epona. Närheten till Gibraltar, bergskedjan Sierra Bermeja och floderna med färskvatten, Rio Padrón och Rio Velerín, gjorde området till en optimal plats för en stad redan för 1000 år sedan.

Spanjorerna dominerar, även om det bor många äldre skandinaver där på vintrarna. Det finns en stor skara svenskar i Estepona. De arrangerar aktiviteter, går ut och äter tillsammans, spelar golf eller boule, eller tar en promenad längs stranden. Det är enkelt att smälta in. Och det blir populärare att bo på solkusten, men det är oftast inte förrän på ålderns höst folk tar steget och köper ett vinterboende.

Hyra boende i Estepona
Det är även många som inte skaffat sig ett semipermanent boende i Estepona som åker dit flera år i rad. Man kan enkelt hyra fina och praktiska lägenheter eller semesterhus på www.interhome.se för att bo bra och centralt. Många boenden har bekvämligheter som pool, och alla är fullt utrustade med kök, tvätt och fräscha rum. Det är ofta ett mycket bättre alternativ än hotell, och man får mer frihet att lära känna lokalbefolkningen.

Kommunens slogan "Estepona vive sus calles" betyder att gatorna lever. Många svenskar som har köpt bostad i Spanien de senaste åren. För 15 år sedan var det många pensionärer här, men det har ändrats. Nu är det många 40-plussare som flyttar med familjen, och barnen går i svensk skola i Marbella.

Många svenskar som bor i området organiserar mingelträffar, och många umgås privat också. Nu bor det runt 40 000 bofasta svenskar på solkusten. Konditorier säljer semlor, och matbutiken Tre Kronor säljer Kalles kaviar, sill, knäckebröd, lingonsylt och annat svenskt. Svenska kyrkan finns representerad och hjälper socialt utsatta människor. De hävdar att det är bättre att bo i Spanien. Umgänget är bättre än i Sverige.

Det finns ett lokalt talesätt som lyder "Här på kusten lever man längre". Folk möts och har trevligt, andra passar på att leva vardagslivet för en billigare slant. Gillar du camping så kan du hyra 60 kvm för några hundra euro i månaden. På Fuengirola är det många skandinaver. En typisk dag är runt 50 ekipage av 175 svenska. (17/9-18)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Läs fler restips från Spanien